Porážky hospodářských zvířat v roce 2014

 

Výroba masa (bez masa drůbežího) v Jihomoravském kraji již sedmým rokem klesá. V roce 2014 meziroční propad dosáhl 4,6 %. Méně bylo vyrobeno nejen hovězího masa vč. telecího, ale i vepřového a skopového vč. kozího. I přes tento propad je Jihomoravský kraj třetím největším producentem masa v České republice.

Po několikaletém propadu počtu poraženého skotu v Jihomoravském kraji byl v loňském roce zaznamenán meziroční nárůst, který představoval 1,2 %. Na tomto navýšení se podílely všechny kategorie skotu s výjimkou býků. Poraženo bylo celkem 8 249 kusů skotu, z toho převažující část 59,2 % tvořili býci a více jak čtvrtinu krávy. Navýšení počtu poraženého skotu proti předchozímu roku evidují kromě Jihomoravského kraje i kraje Vysočina (2,8 tisíce kusů), Pardubický (2,3 tisíce kusů) a Olomoucký (160 kusů).

V Jihomoravském kraji bylo v roce 2014 poraženo celkem 373,0 tisíce kusů prasat (bez prasnic a kanců), což je o  2,8 tisíce kusů méně než v předchozím roce. Tento propad je mezi kraji druhým největším, téměř dvojnásobné úbytky jako Jihomoravský kraj uvádí Středočeský kraj vč. Hlavního města Prahy (-43,7 tisíce kusů). V České republice se v roce 2014 porazilo 2 574,0 tisíce kusů prasat, což je o 16,8 tisíce kusů méně proti roku 2013.

Porážek ovcí včetně jehňat v Jihomoravském kraji meziročně ubylo. Loni bylo poraženo celkem 279 kusů, v roce předchozím to bylo o 113 kusů více. Propady uvádí další 4 kraje, z nich největší úbytek zaznamenal kraj Královéhradecký (-253 kusů).

V roce 2014 bylo v Jihomoravském kraji vyrobeno 37,1 tisíce tun masa (bez drůbežího) s podílem 12,3 % na republikovém celku. Rozsahem produkce se tak Jihomoravský kraj zařadil v mezikrajském porovnání na třetí nejvyšší místo, a to za kraj Jihočeský, kde se vyrobilo 56,0 tisíce tun masa a Kraj Vysočinu (38,1 tisíce tun masa). Převažující část výroby masa v Jihomoravském kraji tvoří maso vepřové 93,1 %, maso hovězí včetně telecího se na celku podílí 6,9 %, masa skopového se vyprodukovalo jen 4 tuny.

Jihomoravský kraj je druhým největším producentem vepřového masa v České republice. Výrobou masa 34,5 tisíce tun se na republikovém celku podílí 14,6 %, větší část tvoří jen Jihočeský kraj (22,2 %). Meziroční propad výroby vepřového masa v roce 2014 vykázala polovina krajů; největší snížení uvádí Středočeský kraj vč. Hlavního města Prahy (‑4,4 tisíce tun), opak vykázal kraj Plzeňský (2,2 tisíce tun).

V České republice bylo v roce 2014 vyrobeno 65,5 tisíce tun hovězího masa včetně telecího s meziročním nárůstem 1,1 %. Jihomoravský kraj se na republikovém celku podílí necelými 4 %. Největším výrobcem je Pardubický kraj, kde se v roce 2014 vyrobilo 17,9 tisíce tun.

Průměrná porážková hmotnost býků v Jihomoravském kraji v roce 2014 činila 665,7 kg živé hmotnosti na kus. V mezikrajském porovnání je evidována nejnižší hodnota tohoto ukazatele ve Zlínském kraji (549,5 kg ž. hm.), nejvyšší hodnotu vykazuje Pardubický kraj (675,0 kg ž. hm.). Průměrná porážková hmotnost prasat (bez prasnic akanců) se v krajích pohybuje od 105,0 kg živé hmotnosti v Moravskoslezském kraji do 120,0 kg živé hmotnosti v Karlovarském kraji. Nejnižší porážkovou hmotnost ovcí včetně jehňat vykázal ve sledovaném roce Jihomoravský kraj, a to 29,2 kg živé hmotnosti, opak, 40,9 kg živé hmotnosti, uvádí Liberecký kraj.

Porážky hospodářských zvířat v Jihomoravském kraji

 

 Vývoj výroby hovězího a vepřového masa v letech 2007 až 2014

Podrobnější informace: Porážky hospodářských zvířat prosinec 2014

Kontakt:
Ing. Jindřiška Svobodová
Krajská správa ČSÚ v Brně
e-mail: jindriska.svobodova@czso.cz
tel.: 542 528 230