Porážky hospodářských zvířat a produkce masa v kraji v roce 2013

 

Celková produkce masa ve Zlínském kraji meziročně vzrostla o 2,5 %. Výroba vepřového masa se proti předchozímu roku zvýšila o 4,4 %, zatím co produkce hovězího masa o 0,5 % klesla.


Během roku 2013 bylo v kraji celkem poraženo 16,5 tis. kusů skotu. Proti předchozímu roku to bylo o 283 kusů, tj. o 1,7 %, méně. Zvýšení porážek bylo zaznamenáno u telat (o 15,6 %) a prasat (o 5,5 %). Počet poražených býků se meziročně snížil o 5,3 %, jalovic o 4,1 % a krav o 1,6 %. Celkem bylo v kraji za čtyři čtvrtletí 2013 vyprodukováno 3 951 tun hovězího masa (vč. telecího) v jatečné hmotnosti, což v porovnání s předchozím rokem znamená pokles o 0,5 %. Průměrná živá hmotnost jednoho poraženého kusu skotu v kraji v tomto roce činila 458,0 kg. Podíl výroby hovězího masa na celkové produkci masa v kraji ve sledovaném období poklesl z 38,6 % v roce 2012 na 37,5 % v roce 2013. Podíl Zlínského kraje na republikové produkci hovězího masa se zvýšil, a to z 6,0 % v roce 2012 na 6,1 % ve sledovaném roce.

V hodnoceném období bylo v kraji poraženo 77,3 tis. kusů prasat (bez prasnic a kanců), což znamená nárůst proti předchozímu roku o 4,1 tis. kusů (o 5,5 %). Celkem bylo vyprodukováno 6,6 tis. tun vepřového masa v jatečné hmotnosti, tj. meziroční zvýšení o 278 t (o 4,4 %). Průměrná živá hmotnost prasete (bez prasnic a kanců) dosáhla 106,6 kg. Podíl vyrobeného vepřového masa na celkovém množství masa za celý rok 2013 ve Zlínském kraji vzrostl z 61,1 % v roce 2012 na 62,3 %. Zlínský podíl na republikové výrobě vepřového masa se za sledované období zvýšil o 0,2 procentního bodu na 2,8 %.
V průběhu roku bylo ve Zlínském kraji poraženo 521 ovcí včetně jehňat (meziroční snížení o 9,4 %). Proti srovnatelnému období minulého roku došlo ve výrobě skopového masa k poklesu o 16,8 %.

Tab. Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v roce 2013
Tab. Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v roce 2013

V celé České republice došlo za rok 2013 ke snížení celkové produkce masa. Za sledované období bylo vyrobeno celkem 299,4 tis. tun masa, což je o 6,4 tis. tun méně než v předchozím roce. Tedy výroba masa v republice meziročně poklesla o 2,1 %. Ke snížení výroby masa došlo celkem v sedmi krajích. K nejvýraznějšímu poklesu, a to takřka 4 tis. tun masa v jatečné hmotnosti, došlo v Plzeňském kraji. Za ním pak následovaly kraje Středočeský s Hl. městem Prahou, Moravskoslezský a další. Naopak nejvýraznější nárůst výroby masa byl zaznamenán v Královéhradeckém kraji (o 3,1 tis. tun).

Na republikové úrovni klesla celková produkce jak hovězího masa (o 1,4 %), tak i vepřového (o 2,3 %).

Ke zvýšení výroby hovězího masa v republice došlo celkem u čtyř krajů. Největší nárůst byl zjištěn v Královéhradeckém kraji (o 1 377 tun jatečné hmotnosti, tj. o 33,0 %). Největším výrobcem hovězího masa v republice zůstal i nadále Pardubický kraj. Nejvýraznější pokles u tohoto druhu masa byl naopak zaznamenán ve Středočeském kraji zároveň s Prahou (o 835 tun, o 15,2 %).
Produkce vepřového masa za sledované období poklesla v republice celkem v sedmi krajích, nejvíce v Plzeňském kraji (o 3,1 tis. tun, tj. o 16,6 %). Naopak nejvýraznější nárůst byl zjištěn v Královéhradeckém kraji (o 1,8 tis. tun, tj. o 11,4 %). Největším producentem vepřového masa byl stejně jako v předchozím roce Jihočeský kraj.

Graf 1 Celková výroba masa (bez drůbežího) v krajích ČR v roce 2013
Graf 1 Celková výroba masa (bez drůbežího) v krajích ČR v roce 2013

Graf 2 Výroba masa ve Zlínském kraji k 31. 12. v jatečné hmotnosti v tunách
Graf 2 Výroba masa ve Zlínském kraji k 31. 12. v jatečné hmotnosti v tunách

Další informace najdete na /csu/czso/porazky-hospodarskych-zvirat-prosinec-2013-kdsxzfrgjm