Porážky hospodářských zvířat a produkce masa v 1. čtvrtletí 2013

 

Během tří měsíců tohoto roku bylo poraženo v kraji téměř 4,1 tis. kusů skotu. Proti stejnému období minulého roku to bylo o 41 kusů, tj. o 1,0 %, méně. Zvýšení porážek bylo zaznamenáno u krav (o 1,7 %), prasat (o 10,1 %) a ovcí vč. jehňat (o 17,0 %). Počet poražených býků se meziročně nepatrně snížil o 0,3 %. K meziročnímu snížení došlo také u telat (o 28,4 %) a jalovic (o 7,1 %). Celkem bylo v kraji za 1. čtvrtletí 2013 vyprodukováno 1,0 tis. tun hovězího masa (vč. telecího) v jatečné hmotnosti, což v porovnání s předchozím rokem znamená nárůst o 4,5 %. Průměrná živá hmotnost jednoho poraženého kusu skotu v kraji v tomto období činila 476,4 kg. Podíl výroby hovězího masa na celkové produkci masa v kraji za 1. čtvrtletí meziročně klesl z 37,6 % na 36,7 %. Podíl Zlínského kraje na republikové produkci hovězího masa se zvýšil, a to z 5,8 % v 1. q 2012 na 6,3 % ve sledovaném období 2013.

Ve sledovaném období bylo v kraji poraženo 20,4 tis. kusů prasat (bez prasnic a kanců), což znamená meziroční nárůst o 1,9 tis. kusů (o 10,1 %). Celkem bylo vyrobeno 1,7 tis. tun vepřového masa v jatečné hmotnosti, tj. meziroční nárůst o 133 t (o 8,3 %). Průměrná živá hmotnost prasete (bez prasnic a kanců) dosáhla 107,3 kg. Podíl vyrobeného vepřového masa na celkovém množství masa za první čtvrtletí ve Zlínském kraji vzrostl z 62,2 % ve stejném období 2012 na 63,1 % v tomto roce. Zlínský podíl na republikové výrobě vepřového masa za sledované období se zvýšil o 0,3 procentního bodu na 3,0 %.

Od ledna do konce března bylo ve Zlínském kraji poraženo 124 ovcí včetně jehňat (ve srovnatelném období předchozího roku bylo poraženo celkem 106 kusů ovcí). Produkce skopového masa zůstala na stejné úrovni v 1. čtvrtletí 2012, byly tedy vyprodukovány 3 tuny. Průměrná živá hmotnost ovcí činila v 1. čtvrtletí t.r. 55,9 kg. Podíl na produkci skopového masa v republice klesl meziročně o 1,7 p.b. na 5,4 %.

Tab. Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v 1. čtvrtletí 2013
Tabulka: Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v 1. čtvrtletí 2013


V celé České republice došlo za 3 měsíců t.r. k poklesu celkové produkce masa. Za sledované období bylo vyrobeno celkem 74,4 tis. tun masa, což je o 2,5 tis. tun méně než za první tři měsíce předchozího roku. Tedy výroba masa v republice meziročně poklesla o 3,2 %. Ke snížení výroby masa došlo celkem v osmi krajích (Hlavní město Praha se sleduje spolu se Středočeským krajem), tedy v pěti krajích se produkce masa zvýšila. K nejvýraznějšímu propadu, a to 1,3 tis. tun masa v jatečné hmotnosti (tj. pokles o 17,5 %), došlo v Plzeňském kraji. Za ním pak následovaly kraje Středočeský s Hl. městem Prahou (o 1,1 tis. tun, tj. o 10,5 %), Moravskoslezský (o 707 tun, tj. o 12,8 %) a další. Naopak nejvyšší nárůst výroby masa byl zaznamenán v krajích Jihočeském (o 813 tun, tj. o 6,4 %) a Královéhradeckém (o 558 tun, tj. o 11,8 %).

Na republikové úrovni klesla výroba jak hovězího, tak vepřového masa.

K meziročnímu zvýšení výroby hovězího masa v republice došlo celkem u tří krajů. Největší nárůst byl zjištěn v Královéhradeckém kraji (o 381 tun jatečné hmotnosti, tj. o 40,7 %). Největším výrobcem hovězího masa v republice zůstal i přes meziroční pokles výroby o 6,7 % nadále Pardubický kraj. Další pokles byl zaznamenán v Hl. m. Praze se Středočeským krajem (o 288 tun, o 19,9 %).

Produkce vepřového masa za sledované období vzrostla v republice celkem v sedmi krajích, nejvíce v Jihočeském kraji (o 881 tun, tj. o 7,6 %). Naopak nejvýraznější pokles byl zjištěn v Plzeňském kraji (o 1,2 tis. tun, tj. o 23,2 %).

Graf Celková výroba masa (bez drůbežího) v krajích ČR od ledna do března 2013
Graf: Celková výroba masa (bez drůbežího) v krajích ČR od ledna do března 2013

Další informace najdete na /csu/czso/porazky-hospodarskych-zvirat-brezen-2012-yhablo7cgn