Hovězího a vepřového masa se v kraji vyrobilo v roce 2023 meziročně méně

 

V Královéhradeckém kraji došlo k meziročnímu poklesu výroby hovězího masa o 1,1 % a vepřového masa o 3,0 %.  V mezikrajském srovnání zaujímal kraj v uplynulém roce v celkové výrobě masa 3. místo. Kraj byl na druhé pozici ve výrobě vepřového masa a na páté ve výrobě hovězího masa.

 

V Královéhradeckém kraji bylo od ledna do prosince 2023 vyrobeno 33,8 tis. tun masa v jatečné hmotnosti (bez masa drůbežího), tj. o 2,7 % meziročně méně. Mezi kraji to bylo 3. místo. Nejvyšší objem výroby byl vykázán v měsících květnu, říjnu a březnu. V České republice bylo v roce 2023 vyrobeno 268,2 tis. tun masa a oproti roku 2022 výroba masa klesla o 3,3 %. Na celorepublikové produkci masa se kraj podílel 12,6 %, v roce předchozím to bylo 12,5 %.

Převažující část výroby v kraji tvořilo vepřové maso (85,1 %), kterého se vyrobilo o 3,0 % méně než v roce 2022. Výroba vepřového masa dosáhla 28,8 tis. tun, což mezi kraji představovalo 2. místo po kraji Jihočeském. Výroba hovězího včetně telecího masa byla 5,0 tis. tun a v mezikrajském srovnání to znamenalo 5. místo. Hovězí maso se na celkové výrobě masa v kraji podílelo 14,9 % a v roce 2023 ho bylo vyrobeno o 1,1 % méně než v roce předchozím. Skopového a kozího masa bylo vyrobeno meziročně téměř o polovinu méně. 

V období od ledna do prosince 2023 bylo v Královéhradeckém kraji poraženo celkem 18,0 tis. kusů skotu, tzn. meziroční snížení o 1,0 % (tj. o 177 kusů). Pokles zaznamenaly porážky býků, jalovic, krav, prasat (bez prasnic a kanců), ovcí a jehňat. Nárůst porážek nastal pouze u telat. Mezi poraženými kusy skotu tvořily téměř polovinu krávy, kterých bylo poraženo o 2,1 % méně a jalovic o 1,9 % méně než v roce 2022. Býků bylo poraženo o 1,0 % méně, prasat o 3,6 % méně. Ovcí bylo poraženo o tři pětiny méně a jehňat o téměř dvě pětiny méně. Jedinou výjimku tvořila telata, kterých bylo meziročně poraženo o 16,6 % více.

V České republice bylo v roce 2023 poraženo 228,2 tis. kusů skotu, meziročně o 2,4 % více. Na celkovém počtu poraženého skotu v České republice se Královéhradecký kraj podílel 7,9 %, nejvyšší podíl připadl na kraj Pardubický a Kraj Vysočina (24,6 %, resp. 21,5 %). Nárůst počtu poraženého skotu zaznamenalo pět krajů, u šesti krajů došlo k poklesu - nejvíce v krajích Libereckém (o 14,2 %) a v kraji Ústeckém (o desetinu). U dvou krajů (Karlovarský a Zlínský) nebylo možné vývoj hodnotit z důvodu individuálních (důvěrných) údajů, protože Veřejná databáze ČSÚ obsahuje jen statistická (tedy agregovaná) data.

Prasat (bez prasnic a kanců) bylo v Královéhradeckém kraji poraženo v uplynulém roce téměř 310,0 tis. kusů, meziročně to bylo o 11,5 tis. kusů, tj. o 3,6 % méně. Počty poražených prasat v celé České republice se meziročně snížily o 4,4 %, tj. o 98,7 tis. kusů.

V roce 2023 v Královéhradeckém kraji došlo ke snížení počtu porážek ovcí (bez jehňat). Bylo poraženo o 31 kusů méně, tj. o tři pětiny méně, než v roce předchozím. Podíl kraje na celkovém počtu poražených ovcí v České republice činil v tomto roce pouze 0,9 %. 

Průměrná živá hmotnost poraženého skotu dosáhla 525,5 kg na kus a proti stejnému období roku 2022 klesla o 0,1 %, z toho u jatečných býků klesla o 0,5 % na 657,4 kg. U prasat (bez prasnic a kanců) činila 120,0 kg a stoupla tak o 0,5 %.

 

Více informací naleznete v publikaci Porážky hospodářských zvířat - prosinec 2023.

Další informace o zemědělství Královéhradeckého kraje jsou k dispozici v menu Statistiky v odkaze Statistiky/Zemědělství.

 

Kontakt:

Ing. Věra Varmužová
Krajská správa ČSÚ v Hradci Králové
e-mail: vera.varmuzova@czso.cz
tel.: 495 762 317

 

 

 

 

 

 

  • Hovězího a vepřového masa se v kraji vyrobilo v roce 2023 meziročně méně - komentář v PDF
  • Výroba masa a porážky hospodářských zvířat v Královéhradeckém kraji