Sociální prostředí v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa

 

 
GRAF 24 Žáci v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa podle klasifikace ISCED
Všestranný vývoj dítěte neovlivňuje jen rodina a kvalitní podmínky bydlení, ale také zázemí, které je vytvořeno sociální politikou státu. V souladu s rozdílnou mírou dostupnosti datových podkladů a častými odchylkami v metodice se podařilo získat za tuto oblast jen nepatrné množství srovnatelných údajů za jednotlivé části euroregionu.

Věkové složení obyvatelstva Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa a zvláště pak dětské složky je základním faktorem, který působí na počet žáků v jednotlivých stupních školní a předškolní výuky. Mateřské školy v české části euroregionu (podle klasifikace ISCED odpovídají stupni ISCED 0) navštěvovalo ve školním roce 2005/2006 o 2,8 % dětí více než ve školním roce 2000/2001. Daleko výrazněji vzrostl počet dětí navštěvujících mateřské školy ve sledovaném období v německé části euroregionu, a to o 11,8 %. Zřetelný pokles dětí dokonce o 15,0 % se projevil v těchto předškolních zařízeních v polské části.

Na jednotlivých stranách hranice je zaveden zcela odlišný systém školství a je obtížné ho porovnávat. Jediným pojítkem je již zmiňovaná klasifikace ISCED. Podle ní do kategorie ISCED 1 a ISCED 2 spadá celé naše základní školství (první i druhý stupeň základní školy), ale mimo jiné také 1. a 2. ročník 6letého a 1. – 4. ročník 8letého gymnázia. Věkově lze žáky těchto školních zařízení vymezit přibližně od 6 do 15 let. Počet žáků v kategorii ISCED 1 a ISCED 2 se ve srovnání školního roku 2005/2006 a školního roku 2000/2001 snížil v české části o 17,1 %, v německé části dokonce o 36,8 % a v polské pouze o 6,4 %.

Mezi roky 2000 a 2005 došlo v české i v německé části euroregionu (za polskou část nejsou údaje k dispozici) ke zvýšení počtu všeobecných a praktických lékařů. V české části se projevil tento nárůst razantněji a dosáhl 8,3 %, v německé části činil 1,9 %. V souladu s nárůstem počtu lékařů došlo k nepřímo úměrnému poklesu počtu obyvatel na jednoho lékaře. V německé části se ve sledovaném období hodnota tohoto ukazatele snížila o 8,5 % a v české o 6,7 %. V roce 2005 tak na jednoho všeobecného či praktického lékaře připadlo v české části 350 a v německé 378 obyvatel. Jeden pediatr v průměru v české části ošetřoval 699 dětí a v německé 1 305 dětí.

Tab. 25 Děti a místa v zařízeních denní péče pro děti v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa
Tab. 26 Žáci v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa podle klasifikace ISCED
Tab. 27 Lékaři v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa
Tab. 28 Kulturní a sportovní zařízení a zařízení pro volný čas v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa
Tab. 29 Hospitalizované děti v nemocnicích v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa podle pohlaví
Tab. 30 Poraněné děti při dopravních nehodách v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa podle typu dopravního prostředku