Obyvatelstvo Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa

 

 
Na území všech okresů euroregionu žilo ke konci roku 2005 celkem 1 648 385 obyvatel, z toho 26,0 % na české straně, 38,9 % na německé straně a 35,1 % na straně polské.

Poslední desetiletí populačního vývoje obyvatel Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa potvrdilo skutečnost, že na všech stranách hranice došlo k významným změnám v demografickém chování obyvatelstva. Výsledkem těchto změn bylo především zřetelné snížení úrovně porodnosti. Pokles porodnosti byl extrémně rychlý, a to především na německé straně hranice. Úmrtnostní podmínky na území euroregionu se ve stejném období začaly zlepšovat, avšak pokles počtu zemřelých nevykázal takovou dynamiku, která by dovedla vykompenzovat ztráty v důsledku nízké úrovně porodnosti. Nové trendy demografického chování obyvatel se dále projevily výrazným snížením sňatečnosti, zvýšením průměrného sňatkového věku i průměrného věku matky při narození dítěte, zvýšením podílu dětí narozených mimo manželství, výrazným snížením počtu umělých přerušení těhotenství, poklesem kojenecké a novorozenecké úmrtnosti a také snížením úmrtnosti v poproduktivním věku. Na všech třech stranách hranice je zřejmá přímá souvislost změn v populačním chování obyvatel se změnami v politickém a společenském klimatu regionů. V polské části se tyto změny začaly projevovat již ve druhé polovině osmdesátých let minulého století, v české i německé části se jejich účinky objevily s ještě větší intenzitou po roce 1990.

V souvislosti s novým demografickým chováním obyvatelstva došlo mezi roky 2000 a 2005 k zřetelnému poklesu počtu obyvatel žijících na sledovaném území. Na celkové snížení počtu obyvatel o 54 863 bydlících osob (tj. pokles o 3,2 %) se nejvýrazněji podílela německá část euroregionu, ve které v letech 2000 – 2005 poklesl počet obyvatel o 46 205 osob (tj. snížení o 6,7 %). Ve stejném období se snížil počet obyvatel i v polské části o 8 568 osob (1,5 %) a v české pouze nepatrně o 90 osob. Úbytek obyvatel se v německé i polské části projevil u všech okresů s výjimkou polského okresu bolesławiecki. V české části euroregionu naopak počet obyvatel ve třech okresech mírně vzrostl, pouze v okrese Semily došlo k jeho snížení, a to o necelé jedno procento.

Graf 1 Obyvatelstvo Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa

Rozdílné geografické podmínky okresů euroregionu, odlišná infrastruktura, míra urbanizace a kulturně historické podmínky ovlivňují mimo jiné i velikost jednoho ze základních ukazatelů hodnotících rozmístění obyvatelstva – hustoty obyvatel na 1 km2. Tento ukazatel dosahuje v jednotlivých okresech euroregionu velmi rozdílných hodnot. Jeho hodnota se v rámci euroregionu v roce 2005 pohybovala v intervalu od 68 osob na 1 km2 v okrese lwówecki do 857 osob na 1 km2 ve městě s právy okresu Görlitz. Nejvyšší hustotu zalidnění vykazují všechna tři města s právy okresu, která se na sledovaném území nacházejí. Je to již zmiňované město Görlitz, dále pak města Hoyerswerda a Jelenia Góra. V souhrnu pak hustota obyvatel Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa činí 127 osob na 1 km2, v jeho německé části 142 osob na 1 km2, v české 136 osob na 1 km2 a nejnižší hustotou zalidnění je charakteristická polská část euroregionu (108 osob na 1 km2).

Tab. 1 Obyvatelstvo a rozloha Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa (stav k 31. 12.)