E14 Index strukturálního postižení na venkově a v zemědělství

 

 
Index strukturálního postižení na venkově a v zemědělství je syntetickým ukazatelem, v rámci kterého je posuzováno pět navržených ukazatelů. Metodika stanovení tohoto indexu byla převzata z "Programu rozvoje územního obvodu Zlínského kraje". Na venkově vždy působí komplex dílčích příčin problému. Za pozornost stojí skutečnost, že všechny obce s nízkým stupněm urbanizace patří do skupiny nejvíce strukturálně postižených propadem průmyslu. Venkovské oblasti jsou charakteristické nízkou životní úrovní, nadprůměrným podílem zaměstnanosti v primárním sektoru, nízkou hustotou osídlení a zpravidla také nadprůměrnou nezaměstnaností.

Hustota obyvatelstva v roce 2005

Ukazatel sleduje průměrný počet obyvatel bydlících na daném území. Hustotě osídlení jsou přímo úměrné podmínky pro rozvoj průmyslu, podnikání, efektivnost dopravy atd., nepřímo úměrné však jsou podmínky pro zachování krajiny a zdravého nenarušeného životního prostředí. Hustota osídlení úzce souvisí i s mírou urbanizace a jejími dopady.

K posouzení strukturálního postižení bylo v rámci tohoto dílčího ukazatele zvoleno kritérium 100 obyvatel na km2. U obcí, jejichž hustota osídlení je nižší než 100 obyvatel na km2, je vykázáno dílčí postižení.
 

Vzorec - Hustota obyvatelstva
 
Index stáří v roce 2005

Index stáří vyjadřuje počet obyvatel ve věku 65 let a starších na 100 dětí ve věku mladších 15 let. Je-li hodnota indexu nižší než sto, je podíl sledované dětské složky obyvatel vyšší než podíl starších osob a naopak. V našem případě, kdy sledovaná hodnota přesáhla hodnotu ukazatele za Liberecký kraj (85,80 %), obec spadá do kritické skupiny a je u ní vykázáno dílčí postižení.
 

Vzorec - Index stáří
 
Podíl zaměstnanosti v zemědělství – v primárním sektoru (%)

Zdroj: SLDB 2001

Ukazatel představuje podíl zaměstnaných v zemědělství, lesnictví a rybolovu na celkovém počtu zaměstnaných. Za vyšší podíl osob pracujících v primárním sektoru považujeme hodnoty, které převyšují průměrnou úroveň za Liberecký kraj, tj. 2,79 %.
 

Vzorec - Podíl zaměstnanosti v zemědělství
 
Míra nezaměstnanosti ve střednědobém úseku

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Popis tohoto ukazatele je shodný jako v případě indexu strukturálního postižení v průmyslu.

Přírůstek/úbytek obyvatel

Ukazatel vyjadřuje procentní přírůstek nebo úbytek počtu obyvatel ve sledovaném období. Vzhledem k tomu, že v rámci Libereckého kraje došlo k nevýraznému snížení počtu obyvatel, za postižené obce jsou označovány všechny ty, ve kterých došlo ve sledovaném období k poklesu počtu obyvatel.
 

Vzorec - Index změny 2005/2000
 
Způsob hodnocení indexu strukturálního postižení na venkově a v zemědělství

Hodnocení z pohledu strukturálního postižení vlivem venkovského osídlení a zemědělské produkce rozděluje obce do 6 skupin podle intenzity postižení:

  • nulový stupeň postižení – obce nevykazují postižení v žádném dílčím ukazateli,
  • stupeň postižení 1 – obce nesplňují podmínku v jednom z ukazatelů,
  • stupeň postižení 2 – obce s mírným stupněm postižení,
  • stupeň postižení 3 – ve výsledném postižení jsou vykázány 3 ukazatele, ve kterých obec nedosahuje optimálních hodnot,
  • stupeň postižení 4 – tento stupeň představuje silnou intenzitu postižení,
  • stupeň postižení 5 – obce jsou silně zasaženy strukturálními změnami na venkově a v zemědělství.
Optimum: minimum