E9 Ukazatel dluhové služby za rok 2005 (%)

 

 
Zdroj: Ministerstvo financí České republiky, ARIS

Vláda České republiky přijala dne 14. dubna 2004 usnesení č. 346 o Regulaci zadluženosti obcí a krajů pomocí ukazatele dluhové služby. Přitom uložila ministru financí sledovat zadluženost obcí a krajů a každoročně předávat vládě zprávu o jejím vývoji. Výše uvedeným usnesením byl rovněž schválen postup Ministerstva financí při hodnocení zadluženosti obcí a krajů, definice a výpočet ukazatele dluhové služby.

Ministerstvo financí vypočítává každé obci a každému kraji definitivní ukazatel dluhové služby. Těm obcím a krajům, které překročí stanovenou výši ukazatele dluhové služby ve výši 30 %, Ministerstvo financí tuto skutečnost oznámí dopisem ministra financí s tím, že by měly přijmout taková opatření, aby v příštím období ukazatel dluhové služby nepřekročily. Současně musí dotčené obce nebo kraje do 3 měsíců zdůvodnit překročení ukazatele a oznámit Ministerstvu financí, jaká opatření budou přijata.

Ukazatel dluhové služby, který se vyjadřuje v procentech, je výsledkem poměru dluhové služby a skutečného objemu dluhové základny za uplynulý kalendářní rok.

Obsah dluhové služby se definuje jako:

  • zaplacené úroky (položka 5141 rozpočtové skladby),
  • uhrazené splátky vydaných dluhopisů (položky 8xx2 rozpočtové skladby),
  • splátky jistin (položky 8xx4 rozpočtové skladby),
  • splátky leasingu (položka 5178 rozpočtové skladby).
Dluhová základna obsahuje:
  • skutečně dosažené daňové příjmy v Třídě 1 a nedaňové příjmy v Třídě 2 za daný kalendářní rok,
  • dotace souhrnného finančního vztahu (položky 4112 a 4212 rozpočtové skladby), tj. prostředky finančního vztahu státního rozpočtu k rozpočtům obcí a k rozpočtům krajů podle přílohy zákona o státním rozpočtu na příslušný kalendářní rok.
Vzorec - Ukazatel dluhové služby (%)
 
I když je výše dluhové služby důležitým ukazatelem, nemusí být tím rozhodujícím pro posouzení hospodaření obce. Měla by se paralelně posuzovat účelnost zadlužení obce a také zhodnocení jejího majetku. Krátkodobá vysoká dluhová služba vůbec nemusí znamenat, že obec špatně hospodaří, pokud její investice směřují k zlepšení vybavenosti obce a rozšíření jejího majetku.

Optimum: minimum