ŽENY A MUŽI V LIBERECKÉM KRAJI - Úvod

 

Úvod

Předkládaná publikace přináší statistická data, která – jak již název napovídá – vypovídají o současném postavení žen a mužů v Libereckém kraji. Statistika vždy sledovala vybrané ukazatele v členění podle pohlaví, a to především v oblasti demografie. Demografické odlišnosti mezi muži a ženami jsou však vázány spíše na fyzicko-biologické rozdíly populace, které jsou v podstatě pevně dané a tudíž málokdy ovlivnitelné. Vedle těchto rozdílů existují mezi muži a ženami také rozdíly tzv. sociální. V současné době se tak v této souvislosti stále častěji setkáváme s pojmem „gender".

Gender se totiž vztahuje právě k sociálním rozdílům a k těm vztahům mezi ženami a muži, které jsou získané, měnitelné v čase a rozmanité v závislosti na konkrétní kultuře. Východiskem pro gender je snaha o dosažení rovných příležitostí jak pro muže, tak pro ženy (tj. genderová rovnost). Rovnost mezi muži a ženami se pak vztahuje na oboustrannou rovnost v právech, povinnostech a příležitostech.

Cílem publikace však není hledání konkrétních rovností či nerovností mezi pohlavími v Libereckém kraji. Potenciálním čtenářům jsou prostřednictvím krátkých hodnotících textů a názorných tabulek a grafů prezentovány vybrané statistické údaje z demografické a sociální oblasti zaměřené na postavení obou pohlaví v kraji, s úmyslem informovat je o stávající situaci a poskytnout jim k tomuto tématu objektivní statistická data. Samotná publikace je pak rozdělena do sedmi kapitol, v rámci kterých jsou muži a ženy sledováni z pohledu demografie, zdraví, vzdělání, ekonomické aktivity a zaměstnanosti ve vědě a výzkumu. Prostřednictvím údajů z voleb je hodnocena také účast obou pohlaví na veřejném politickém životě. Z hlediska časového je většina údajů předkládána v delší dostupné časové řadě s tím, že horní hranicí časové řady je rok 2006.