Metodické vysvětlivky

 


 

Ilustrační obrázekÚdaje o hromadných ubytovacích zařízení jsou získávány z Registru ubytovacích zařízení, který je průběžně aktualizován z dostupných informačních zdrojů a ze šetření o kapacitách (stav k 31. 12. nebo k poslednímu dni, kdy zařízení nabízelo ubytování v průběhu daného roku) a návštěvnosti hromadných ubytovacích zařízení.

Hromadná ubytovací zařízení jsou zařízení s minimálně pěti pokoji nebo deseti lůžky, která pravidelně (nebo nepravidelně) poskytují přechodné ubytování hostům (včetně dětí) za účelem dovolené, zájezdu, lázeňské péče, služební cesty, školení, kurzu, kongresu, symposia, pobytu dětí ve škole v přírodě, v letních a zimních táborech. Jsou členěna podle kategorie,určující druh ubytovacího zařízení a třídy stanovující požadavky na vybavení, úroveň a rozsah služeb spojených s ubytováním. Mezi hromadná ubytovací zařízení patří hotely, pensiony, turistické ubytovny, chatové osady, kempy a ostatní ubytovací zařízení.

Hotel je ubytovací zařízení s nejméně 10 pokoji pro hosty s různým rozsahem požadovaných služeb, člení se do pěti tříd a označují se hvězdičkami. Pension je ubytovací zařízení s nejméně 5 pokoji pro hosty členící se do čtyř tříd, s omezeným rozsahem společenských a doplňkových služeb. Ubytovací služby jsou však srovnatelné s odpovídající třídou hotelu. Kemp je ubytovací zařízení pro přechodné ubytování ve vlastním zařízení hostů (stan, obytný přívěs apod.), případně i v ubytovacích objektech provozovatele (chaty, sruby, bungalovy apod.). Chatová osada je ubytovací zařízení pro přechodné ubytování hostů výhradně v ubytovacích objektech provozovatele (chaty, sruby, bungalovy). Turistická ubytovna je jednodušší ubytovací zařízení s větším počtem lůžek v ubytovacích místnostech. Mezi ostatní hromadná ubytovací zařízení patří např. léčebné lázně, rekreační zařízení podniků (odborových svazů), školící střediska podniků (odborových svazů), ubytování apartmánového typu a jiná ubytovací zařízení, která vyčleňují lůžkovou kapacitu pro cestovní ruch (např. domovy mládeže, vysokoškolské koleje, podnikové ubytovny apod.).

Údaj pokoje zahrnuje pouze ty, které slouží cestovnímu ruchu, nezahrnují se pokoje pro ubytování personálu, majitelů zařízení a pokoje dlouhodobě sloužící pro ubytování zaměstnanců jiných podniků. Lůžka v ubytovacích zařízeních udávají počet stálých lůžek, která slouží pro noční odpočinek hostů (bez lůžek příležitostných). Místa pro stany a karavany udávají počet stanovišť pro umístění stanů, obytných přívěsů a karavanů. Průměrná cena za ubytování se uvádí bez ceny snídaně (pokud je cena snídaně zahrnuta v ceně pokoje) a bez daně z přidané hodnoty.

Údaje uváděné v tabulkách za kapacity hromadných ubytovacích zařízení jsou souhrnem zpracovaných údajů za předložené dotazníky a také údajů za ta hromadná ubytovací zařízení, od kterých nebyl získán vyplněný dotazník. V tomto případě byly použity informace o kapacitě z registru ubytovacích zařízení

Host v ubytovacím zařízení je každá osoba z České republiky a ciziny včetně dětí (kromě personálu a majitelů ubytovacího zařízení), která použila služeb ubytovacího zařízení k přechodnému ubytování z výše uvedených důvodů. Mezi hosty se nezapočítávají osoby, které používají služeb ubytovacího zařízení pro přechodné ubytování za účelem zaměstnání či řádného studia. Doba pro přechodné ubytování, kdy lze hosta považovat za účastníka cestovního ruchu, nesmí být delší než 1 rok. Průměrná doba pobytu je o jednotku vyšší než průměrný počet přenocování. Čisté využití lůžek udává čistou obsazenost stálých lůžek, která byla hostům skutečně k dispozici. Výpočet vychází z průměrného počtu lůžek k dispozici a počtu provozních dnů ubytovacího zařízení. Využití pokojů udává čistou obsazenost pokojů. Výpočet vychází z počtu realizovaných pokojodnů (tj. celkového počtu dnů, kdy byl pokoj obsazen alespoň jedním hostem) a z celkového množství pokojodnů.

Údaje o návštěvnosti v hromadných ubytovacích zařízeních jsou získány z měsíčního a čtvrtletního výběrového šetření, jsou souhrnem zpracovaných dat za předložené dotazníky a za statisticky dopočtená data ubytovacích zařízení, od kterých nebyl získán vyplněný dotazník.

Data o železničních a silničních přechodech poskytla Policie České republiky, Ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie. Názvy hraničních přechodů byly převzaty z podkladů Ministerstva vnitra ČR. Českým statistickým úřadem nejsou sledovány hraniční přechody na turistických stezkách. Uvedené ukazatele jsou členěny z hlediska překročení státní hranice směrem do ČR (vjezd) a překročení státní hranice směrem z ČR (výjezd).