Spotřeba potravin 1948 až 2015

 

Statistika spotřeby potravin má v České republice dlouholetou tradici a těší se velkému zájmu nejširší veřejnosti. Data o spotřebě potravin vždy byla, jsou a budou vítaným zdrojem informací, který vypovídá o chování obyvatelstva v daném časovém období.

ČSÚ zveřejnil časové řady spotřeby potravin (včetně spotřeby nealkoholických nápojů, alkoholických nápojů a cigaret) za období 1948 až 2015, ze kterých v grafickém vyjádření předkládáme vývoj spotřeby vybraných druhů potravin.

Další informace naleznete v publikacích Spotřeba potravin 1948 až 2012Spotřeba potravin v roce 2015.

Spotřeba masa v kg na osobu
Spotřeba mlýnských a pekárenských výrobků v kg na osobu

Spotřeba živočišných a rostlinných tuků v kg na osobu
Spotřeba ovoce, zeleniny a brambor v kg na osobu

Spotřeba alkoholických nápojů v litrech na osobu

Mezinárodní srovnání spotřebitelských cen potravin v roce 2015 představuje nová interaktivní infografika Eurostatu. Ze srovnání vyplývá, že v České republice jsou většinou nižší ceny než v Evropské unii. Levnější je hlavně tabák, ale i pečivo, ovoce a zelenina, maso, alkohol i mléčné výrobky. O něco dražší jsou pouze ryby. Nejlevnější potraviny jsou obecně v zemích východní Evropy, naopak nejdráže vychází většina potravin v severních zemích EU (Skandinávie, Irsko).

Rozpětí cen v zemích EU v procentech (průměr EU = 100%)

 

Novou infografiku o cenách potravin naleznete v odkazu níže: