Tiskové sdělení: Rychlé informace: Stavebnictví, průmysl, maloobchod

 

6. dubna 2018
 

Únorové výsledky stavebnictví, průmyslu i maloobchodu meziročně rostly. Vyplývá to z Rychlých informací Českého statistického úřadu.

„Stavební produkce v únoru rostla díky pozemnímu stavitelství, zatímco inženýrské stavby tlumil silný mráz. Rostl počet dokončených i zahájených bytů. Vysoký příspěvek k růstu zahájených bytů měly byty v nebytových prostorech, zejména ve Středočeském a Ústeckém kraji,“ uvádí Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ. Podrobnosti v Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/stavebnictvi-unor-2018.

„Průmysl v únoru trochu zpomalil. Meziročně vzrostl jen o 2,7 %. Bylo to hlavně kvůli nižší výrobě elektrické energie, která souvisí s plánovanými odstávkami některých provozů. Růst tentokrát nepodpořil ani automobilový průmysl, který stagnoval. Dobrá zpráva ale je, že se v průmyslu dál zvyšoval počet nových zakázek, rostla zaměstnanost i mzdy,“ upřesňuje Jan Ernest, ředitel sekce produkčních statistik ČSÚ. Více zde: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumysl-unor-2018.

Tržby v maloobchodě v únoru vzrostly meziročně reálně o 6,0 %. Největší vliv na tento růst měly internetové prodeje, jimž se tržby zvýšily o více než 20 %. „Vyšší tržby než v loňském únoru však zaznamenaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen, a to jak s nepotravinářským zbožím, tak s potravinami,“ komentuje ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková. Rychlá informace je k dispozici pod tímto odkazem: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/maloobchod-unor-2018.

Zvukové záznamy vyjádření naleznete v příloze.
 

Kontakt
Petra Báčová
tisková mluvčí ČSÚ
T 274 052 017 | M 778 727 232
E petra.bacova@czso.cz | Twitter @statistickyurad
 

 

  • csu_ts180406_rychle_informace_stavebnictvi__prumysl__maloobchod.docx
  • Vyjádření Petry Cuřínové, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ
    (soubor mp3)
  • Vyjádření Jana Ernesta, ředitele sekce produkčních statistik ČSÚ
    (soubor mp3)
  • Vyjádření Marie Bouškové, ředitelky odboru statistiky služeb ČSÚ
    (soubor mp3)