Vybrané charakteristiky bydlení obyvatel - 2001


METODICKÉ VYSVĚTLIVKY K ÚDAJŮM BĚŽNÉHO VÝKAZNICTVÍ

METODICKÉ VYSVĚTLIVKY K ÚDAJŮM BĚŽNÉHO VÝKAZNICTVÍ


METODICKÉ VYSVĚTLIVKY K ÚDAJŮM BĚŽNÉHO VÝKAZNICTVÍ


Rodinný dům je stavba pro bydlení, která svým stavebním uspořádáním odpovídá požadavkům na rodinné bydlení a v níž je více než polovina podlahové plochy místností a prostorů určena k bydlení. Rodinný dům může mít nejvýše 3 samostatné byty, nejvýše dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží a podkroví.
Bytový dům je stavba pro bydlení, ve které převažují funkce bydlení. Více než polovina podlahové plochy místností a prostorů je určena k bydlení a počet samostatných bytů je 4 a více. Počet podlaží není určující.
Obytná plocha bytu se rozumí podlahová plocha obytných místností. Do ní se nezapočítává podlahová plocha vedlejších místností bytu, ani příslušenství bytu.
Obytná místnost je část bytu, která splňuje požadavky vyhlášky ministerstva pro místní rozvoj č. 137/98 Sb. , je určena k trvalému bydlení a má nejmenší podlahovou plochu 8m2, pokud tvoří byt jediná obytná místnost, musí mít podlahovou plochu nejméně 16m2, v Praze 20m2.
Střední stav obyvatelstva – počet obyvatel daného území v okamžiku, který byl zvolen za střed sledovaného období. Za střední stav obyvatelstva v kalendářním roce je v ČR považován počet obyvatel daného území o půlnoci z 30. 6. na 1. 7. sledovaného roku.
Byty zahájené – byty, jejichž výstavba byla ve sledovaném období zahájena podle zápisu ve stavebním deníku.
Byty dokončené – byty, na které bylo vydáno kolaudační rozhodnutí a ve sledovaném období nabylo právní moci.
Byty zrušené – z podkladů od stavebních úřadů. Byt může být zrušen stavební změnou (změny již dokončených staveb dle § 139b/3,4 zákona č. 83/1998 Sb., o územním plánování a stavebním řádu a dále pak v užívání staveb dle vyhlášky MMR č. 132/98 Sb., § 36) nebo odstraněním stavby (provádí se v souladu s § 88 zákona č. 83/1998 Sb.).


Údaje jsou poskytovány ve výkazech:

Stav 8-04 – Čtvrtletní výkaz o bytové výstavbě . Tento výkaz vyhotovují Stavební úřady a předávají ho do 10. kalendářního dne po ukončení sledovaného období Českému statistickému úřadu ke zpracování.

Stav 7-99 – Hlášení o dokončení budovy nebo o dokončení bytu v daném roce. Tento výkaz vyplňují Stavební úřady a doručí je do 14. kalendářního dne po nabytí právní moci kolaudačního rozhodnutí ČSÚ.

Stav 4-99 – Hlášení o odstranění stavby (budovy) pro bydlení nebo zrušení celého bytu. Tento výkaz vyplňují Stavební úřady a doručí je do 14. kalendářního dne po nabytí právní moci daného rozhodnutí ČSÚ.

Zveřejněno dne: 29.04.2005
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.