Ekonomická aktivita obyvatelstva - 2001


Úvod

Úvod

Ekonomické charakteristiky osob jsou trvalou součástí českých sčítání. I když běžná statistika poskytuje údaje o ekonomických charakteristikách osob aktuálněji v reálném čase, nezastupitelná pozice sčítání je v tom, že dokáže ekonomické charakteristiky osob spojit s dalšími údaji o osobách, ale i s údaji o rodinách, způsobu bydlení apod.

Existují však určité bariéry využití takto získaných údajů, a to v možnosti hodnocení dlouhodobého vývoje. Na rozdíl od demografických charakteristik patří ekonomické charakteristiky k údajům s velmi dynamickým rozvojem; často dochází k obsahovým změnám jednotlivých ukazatelů, jejich vnitřní struktury i ke změnám jejich metodického vymezení. Tuto skutečnost je třeba akceptovat při hodnocení konkrétních jevů a jejich vývoje.

Význam údajů o ekonomické aktivitě dokumentuje např. srovnání sčítacích tiskopisů z roku 1921 a 2001. V roce 1921 byly ekonomické aktivitě věnovány ve Sčítacím archu 3 otázky - druh povolání, postavení v povolání a bližší označení závodu, podniku, ústavu, úřadu, v němž se vykovává toto povolání. Pro zjištění změn v povolání za 1. světové války a po ní, byly do tiskopisu zařazeny otázky na druh povolání a zařazení v povolání k 16. 7. 1914. Ve sčítání 2001 bylo ekonomické aktivitě obyvatel věnováno celkem 9 otázek (viz kapitola 1).

Od sčítání 1961, kdy bylo poprvé realizováno převedení údajů o dočasně přítomných osobách do obcí jejich trvalého bydliště, jsou zpracovávány také údaje o dojížďce do zaměstnání (porovnáním místa bydliště a místa pracoviště).


Zveřejněno dne: 31.12.2003
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.