Struktura bytového fondu - 2001


Závěr

Závěr

Sčítání lidu, domů a bytů 2001 obsahuje relativně rozsáhlé a podrobné informace o domovním a bytovém fondu a o úrovni bydlení rodin a domácností. Základní poznatky jsou následující:

- Při posledním sčítání byl zjištěn nejvyšší přírůstek domů za posledních třicet let. Vliv na to měly zejména dvě skutečnosti. Především vysoký podíl rodinných domů v nové výstavbě devadesátých let, ale také zařazení některých neobydlených rodinných domů do soupisů objektů individuální rekreace v roce 1991 (proto nebyly sečteny v roce 1991 jako domy).

- Přestože přírůstek počtu domů byl nejvyšší za posledních třicet let, přírůstek počtu bytů byl naopak nejnižší. Bylo to způsobeno tím, že ve výstavbě posledních let převažují především rodinné domy s jedním nebo dvěma byty a výrazně se snížila výstavby bytových domů s desítkami bytů.

- Vysoký nárůst jak neobydlených domů, tak především neobydlených bytů (každý osmý byt v ČR je neobydlený). Stále rostou počty domů a bytů na venkově využívaných k rekreaci, ve městech je vysoký podíl neobydlených bytů, které jsou obydleny přechodně, tzn. osobami, které v bytě nemají trvalý pobyt.

- Zjištěné důvody neobydlenosti bytů ukazují, že pouze menší část neobydlených bytů by mohla být reálně využita k trvalému bydlení. Pokud však podle některých ukazatelů lze usuzovat, že minimálně 400 tisíc bytů je přelidněných a vzhledem ke zvyšování počtu domácností, nelze považovat současný bytový fond za dostatečný.

- V devadesátých letech se změnily některé vývojové trendy, více se stavěly rodinné než bytové domy, což se samozřejmě odrazilo i ve změně používaných materiálů nosných zdí, ve struktuře domovního fondu podle vlastníka atd.

- Výrazně se změnila struktura bytového fondu podle právního důvodu užívání bytu. Zpomalil se pokles podílu bytů ve vlastním domě a naopak se výrazně snížil podíl družstevních a především nájemních bytů. Zvýšil se podíl bytů v osobním vlastnictví v bytových domech a vznikla nová kategorie – byty členů družstev, založených za účelem privatizace.

- Bytový fond především v důsledku nízké výstavby v devadesátých letech mírně zestárnul.

- Velikost bytů se dále zvětšuje, ať již v důsledku výstavby velkých nových bytů (byty z devadesátých let mají více než 60 m2 obytné plochy a více než 3 obytné místnosti) nebo zvětšováním starých bytů rekonstrukcí.

- Téměř 90 % bytů spadá do I. kategorie a zhruba jen desetina bytů patří do zbývajících tří kategorií.

- Zlepšila se úroveň bydlení u všech typů domácností.

- Technická vybavenost bytů se dále zvýšila, nejvýrazněji u vybavení bytů plynem. Byty bez vlastní koupelny či bez vlastního splachovacího záchodu jsou již výjimkou (jen 3 – 4 % z celkového počtu bytů).

Prohlubují se rozdíly v úrovni bydlení mezi byty v rodinných a bytových domech.


Zveřejněno dne: 01.09.2003
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.