Vychází elektronická publikace "Spotřeba potravin v roce 2009"

 


30. listopadu 2010

Vychází elektronická publikace
"Spotřeba potravin v roce 2009 "


Kolik jsme čeho snědli a vypili v roce 2009

Tak jako každý rok vychází i letos koncem listopadu publikace „Spotřeba potravin v roce 2009“. Formou tabulek informuje o celkové spotřebě vybraných potravin, nápojů a cigaret za rok 2009. Pro větší srozumitelnost a využitelnost jsou data uváděna v přepočtu na jednoho obyvatele.

Publikace navazuje na každoročně vydávané informace o této spotřebě. Zveřejňované jsou údaje za jednotlivé druhy vybraných potravin. V tabulkové části jsou k dispozici srovnatelná data za období let 2001 až 2009. U zveřejněných grafů je spotřeba vybraných druhů potravin zachycena od roku 1990.


Co se o nás dozvíme

Snížila se spotřeba chleba, o tři čtvrtě kilogramu, a čtvrt kilogramu u trvanlivého pečiva, méně jíme maso bez ohledu na druh, v průměru o jeden a půl kilogramu, a také se snížila konzumace brambor a zeleniny (zejména cibule a zelí). U brambor o necelých sedm kilogramů a zeleniny o kilogram a půl. Ač je to k nevíře, poklesla u nás spotřeba alkoholických nápojů včetně piva, kterého loni vypil každý občan o 12 piv méně. Pokud však přepočteme spotřebu alkoholických nápojů na hodnotu čistého alkoholu zjistíme, že zůstala na úrovni předcházejícího roku.
Naopak o skoro devět kilogramů vzrostla spotřeba pšeničného pečiva a zvýšila se spotřeba těstovin a co je významné rovněž ovoce. Také tři roky za sebou vzrůstá spotřeba ryb. V roce 2009 jsme více pili mléko a konzumovali mléčné výrobky.
Mnoho dalších zajímavých informací a čísel najdete v právě vydávané elektronické publikaci a stručný komentář s čísly je uveden na další straně tiskové zprávy.

Publikace je vydávaná pouze v elektronické podobě a je dostupná od dnešního dne na internetových stránkách Českého statistického úřadu http://www.czso.cz/csu/2010edicniplan.nsf/p/3004-10


Spotřeba základních potravin od roku 1920

Již dříve zveřejněná publikace „Retrospektivní údaje o spotřebě potravin v letech 1920-2006“, umožňuje srovnání, u některých základních potravin dokonce počínaje rokem 1920, tedy od doby První republiky. Dostupná je na webových stránkách úřadu - http://www.czso.cz/csu/czso/archiv_publikaci, případně ji lze v tištěné podobě zakoupit v prodejně publikací .


Český statistický úřad
Oddělení vnější komunikace
Ladislav Pištora
tel.: 27 405 4017, 603 816 700
e-mail: ladislav.pistora@czso.cz


Stručný komentář k vybrané spotřebě potravin za rok 2010.
Spotřeba je uváděna v hodnotách osoba/rok.

Spotřeba obilovin a mlýnských a pekárenských výrobků se oproti roku 2009 podstatně změnila. Došlo ke zvýšení spotřeby pšeničné mouky o 6,5 kg (na 96,7 kg), žitné mouky o 1,9 kg (na 10,4 kg) a krup,,ječné krupice a ovesných vloček o 0,4 kg (na 1,3 kg). Snížila se spotřeba ostatních mouk o 0,3 kg (na 0,4 kg), spotřeba rýže o 0,7 kg (na 4,2 kg). Došlo k poklesu spotřeby chleba o 0,7 kg (na 43,4 kg), a spotřeby trvanlivého pečiva o 0,3 kg (na 9,5 kg), naopak vzrostla spotřeba pšeničného pečiva o 8,8 kg (na 53,4 kg) a spotřeba těstovin o 0,5 kg (na 6,6 kg).

Spotřeba masa v hodnotě na kosti se snížila o 1,6 kg (na 78,8 kg). Na tomto poklesu se podílely všechny druhy masa. Spotřeba vepřového masa klesla o 0,4 kg na 40,9 kg, hovězího masa klesla o 0,7 kg na 9,4 kg, drůbežího masa klesla o 0,2 kg na 24,8 kg, zvěřina klesla o 0,2 kg na 0,9 kg, králíci o 0,2 kg na 2,3 kg, jen skopové, kozí a koňské maso vykazuje nárůst o 0,1 kg na 0,4 kg.

Spotřeba ryb celkem vykázala nárůst o 0,3 kg (na 6,2 kg) a již třetí rok pokračuje trend zvyšování spotřeby rybího masa.

Spotřeba mléka a mléčných výrobků (bez másla) se zvýšila o 7,0 kg ( na 249,7 kg). Na tomto zvýšení se podílí zvýšená spotřeba konzumního mléka o 2,8 kg (na 59,8 kg), sýrů o 0,4 kg (na 13,3 kg), mléčných konzerv o 0,2 kg (na 2,0 kg) a ostatních mléčných výrobků o 0,5 kg (na 32,7 kg).
.
Spotřeba vajec se oproti roku 2008 (provedena oprava původních dat -z 350 kusů na 270 kusů- na základě nových údajů ZO) snížila o 32 kusů (na 238 kusů).

Spotřeba olejů a tuků je na stejných hodnotách jako v roce 2008, ale uvnitř této položky došlo ke změnám. Zvýšila se spotřeba másla o 0,3 kg a poklesla spotřeba sádla o 0,2 kg a rostlinných tuků a olejů o 0,1 kg.

Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého se zvýšila o 1,3 kg (na 90,4 kg). Na tomto zvýšení se podílí hlavně ovoce mírného pásma se spotřebou 55,4 kg: zvýšila se spotřeba jablek o 0,2 kg, hrušek o 0,7 kg, švestek o 0,8 kg, meruněk o 0,2 kg, broskví o 0,4 kg. Snížila se spotřeba vinných hroznů o 0,8 kg a ostatního ovoce mírného pásma o 0,2 kg. Spotřeba jižního ovoce zůstala na stejné výši (na 35,0 kg) za zvýšení spotřeby citronů, grepů, pomerančů a mandarinek, ale snížila se spotřeba ostatního jižního ovoce.

Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé se snížila o 1,6 kg (na 81,2 kg), když došlo k poklesu spotřeby rajčat o 1,2 kg, zelí o 1,3 kg, cibule o 1,5 kg za současného růstu spotřeby paprik o 1,2 kg, hlávkového salátu o 0,3 kg, mrkve o 0,4 kg a ostatní zeleniny o 0,9 kg.

Spotřeba brambor se snížila o 6,5 kg (na 64,9 kg).

Spotřeba cukru se po předchozím snížení opět zvýšila a to o 4,2 kg (na 36,7 kg). ( Průměrná spotřeba cukru za roky 1988 až 2008 je 39,4 kg ).

Zvýšila se také spotřeba kakaových výrobků o 0,2 kg, medu o 0,2 kg, droždí o 0,2 kg, a polévkových přípravků o 0,3 kg.

Spotřeba alkoholických nápojů celkem se vlivem nižší spotřeby piva o 5,9 litru (na 150,7litru) snížila o 5,6 litrů (na 177,6 litru), za zvýšení spotřeby vína o 0,2 litru (na 18,7 litru) a lihovin o 0,1litru (na 8,2 litru).

Spotřeba alkoholických nápojů v hodnotě čistého alkoholu zůstala na úrovni roku 2008.

Spotřeba cigaret se snížila o 36 kusů (na 2071 kusů).

  • TZSpotreba1011.doc