Spotřeba potravin klesá

 

5. 12. 2013

V roce 2012 poklesla spotřeba především chleba, hovězího masa, ovoce, zeleniny, brambor, cukru a nealkoholických nápojů. Naopak se zvýšila spotřeba těstovin, ryb, sýrů a čokolády. Vzrostla i celková spotřeba alkoholických nápojů, snížila se spotřeba cigaret.

Spotřeba potravin v roce 2012 byla silně ovlivněna nižší tuzemskou produkcí masa, ovoce a zeleniny, ale také nižšími dovozy některých potravin. „Spotřeba potravin je ve velké míře závislá na ceně. Svou roli však hraje i turistický ruch, počet cizinců v naší populaci, zdravotní osvěta, masivní reklama a dostupnost jednotlivých druhů potravin na trhu“, vysvětluje Zdeněk Kobes z odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ. „Prioritně však je ovlivněna klimatickými podmínkami, geografickou polohou a nutností dovozu některých potravin, například rýže, mořských ryb, jižního ovoce a dalších,“ dodává Kobes.

Spotřeba chleba má stále snižující se trend
Oproti roku 2011 se spotřebovalo o 1,1 kg chleba méně (41,3 kg). Po loňském navýšení se výrazně snížila spotřeba trvanlivého pečiva (o 2,2 kg) a mírně i pšeničného pečiva (o 0,3 kg). Naopak se o 0,4 kg zvýšila spotřeba těstovin (na 7,1 kg). O více než pět kilogramů se snížila i spotřeba mouky.

Jíme méně masa, nejčastěji se na talíři objevuje vepřové
V porovnání s rokem 2011 se snížila i spotřeba masa, a to o 1,2 kg. Nejvíce, o 1,0 kg, klesla spotřeba hovězího masa (na 8,1 kg), naopak o 0,7 kg se zvýšila spotřeba masa drůbežího (na 25,2 kg). Nejčastěji se konzumuje vepřové maso: v roce 2012 dosáhla jeho spotřeba 41,3 kg, tj. více než 50 % celkové spotřeby masa. Druhým nejčastěji konzumovaným masem je drůbeží maso, které tvoří cca třetinu celkové spotřeby masa. Pozitivním rysem je mírné (o 0,3 kg) zvýšení spotřeby ryb, kterých se v roce 2012 snědlo 5,7 kg. Ke zvýšení došlo především díky vyšším dovozům rybího filé.

Roste spotřeba mléka a sýrů, snižuje se spotřeba vajec
V roce 2012 byla zaznamenána zvýšená spotřeba mléka o 1,3 l (celková spotřeba 57,3 l), mírně se zvýšila i spotřeba sýrů (na 13,4 kg), především přírodních. Nárůst byl zaznamenán i u jogurtů, podmáslí a ostatních mléčných výrobků, naopak mírně poklesla spotřeba vajec (o 9 kusů, roční spotřeba tak činí 245 vajec).

Spotřebováváme méně ovoce a zeleniny
Spotřeba ovoce a zeleniny byla poznamenána nižší tuzemskou produkcí i nižšími dovozy. Ovoce bylo v roce 2012 spotřebováno o téměř 5 kg méně (74,6kg). Větší pokles zaznamenala spotřeba ovoce mírného pásma (o 3,2 kg), které představuje téměř 60 % celkové spotřeby ovoce. Největší snížení zaznamenala spotřeba jablek (o 0,9 kg) a broskví (o 0,5 kg). Spotřeba jižního ovoce klesla méně (o 1,6 kg), nejvíce se pokles dotkl pomerančů a mandarinek (o 0,9 kg).
Výrazný byl pokles spotřeby zeleniny, a to o 7,6 kg (na 77,8 kg). Největší snížení bylo zaznamenáno u cibule (o 1,9 kg), rajčat (o 1,4 kg), salátových okurek (o 0,9 kg) a zelí (o 0,8 kg). K mírnému nárůstu spotřeby naopak došlo u česneku a špenátu. K nárůstu spotřeby došlo i u luštěnin (především u hrachu), naopak se o 1,4 kg (na 68,6 kg) snížila spotřeba brambor a potvrdil se tak déletrvající klesající trend.

Méně sladíme i solíme
Pozitivním trendem je pokles spotřeby cukru o 4,1 kg, mírně se snížila i spotřeba včelího medu. Vzrostla ale spotřeba čokolády, čokoládových i nečokoládových cukrovinek a cukrářských výrobků. O 0,3 kg se snížila i spotřeba soli, přesto dosáhla 5,9 kg.

Méně nealkoholických a více alkoholických nápojů
Spotřeba nealkoholických nápojů poklesla o 9,0 l (na 278 l), s více než třetinovým podílem převládají limonády. K menšímu poklesu došlo i u spotřeby zrnkové kávy, naopak se mírně zvýšila spotřeba čaje.
Celková spotřeba alkoholických nápojů vzrostla o 6,4 l (na 175,2 l). Nejvíce vzrostla spotřeba piva (o 6,1 l na 148,6 l), vína bylo zkonzumováno o 0,4 l více, roční spotřeba tak činí 19,8 l. Naopak spotřeba lihovin poklesla o 0,2 l (na 6,7 l). Z celkového objemu spotřeby zaujímá pivo 85 %, víno 11 % a lihoviny 4 %.
Spotřeba cigaret poklesla o 41 kusů, na 1 947 kusů.

Detailní informace jsou k dispozici v publikaci „Spotřeba potravin 2013“ na webových stránkách ČSÚ: www.czso.cz/csu/czso/spotreba-potravin-2012-l21s7wmjs2


Kontakty:

Ing. Tomáš Chrámecký
odbor vnější komunikace ČSÚ
Tel.: 274 052 765
GSM: 737 280 892
E-mail: tomas.chramecky@czso.cz
Ing. Zdeněk Kobes
oddělení statistiky zemědělství
a lesnictví ČSÚ
Tel.: 274 052 779
E-mail: zdenek.kobes@czso.cz


  • ČSÚ TK Potraviny TZ.docx
  • Prezentace z tiskové konference