Informační a komunikačních technologie v podnikatelském sektoru ČR - 2005


Metodický úvod

Metodický úvod

Předložená publikace obsahuje souhrnné výsledky statistického šetření ICT 5-01 za rok 2005 o rozšíření, způsobu a míře využívání vybraných informačních a komunikačních technologií (dále jen ICT) a systémů (osobní počítač, elektronická pošta, mobilní telefon, internet a další počítačově propojené sítě, webové stránky, elektronické obchodování, systém elektronické výměny dat a další firemní procesy související s elektronickým přenosem dat pomocí informačních a komunikačních technologií) mezi ekonomickými subjekty podnikatelského sektoru a jejich zaměstnanci v ČR. Šetření přineslo rovněž informace o uskutečněných nákupech a prodejích prostřednictvím sítí založených na internetových protokolech a ostatních počítačově propojených sítích. V rámci šetření byly získány i první informace vztahující se k bezpečnosti informačních systémů.

V České republice se ŠETŘENÍ O VYUŽÍVÁNÍ INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ V PODNIKATELSKÉM SEKTORU za referenční rok 2005 uskutečnilo již po páté (sběr dat pilotního šetření proběhl v roce 2002 a první řádné roční šetření bylo provedeno v roce 2003). Šetření probíhalo v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady ke statistice informační společnosti Regulation (EC) No 808/2004 a jeho prováděcího nařízení No 1099/2005.

Základní soubor zahrnoval právnické a fyzické osoby zapsané i nezapsané do obchodního rejstříku s 5 a více zaměstnanci podle stavu Administrativní databáze a Registru ekonomických subjektů (RES) k 30.12.2005 zařazené do sekcí D, E, F, G, H, I, J, K a O odvětvové klasifikace ekonomických činností (OKEČ).

Výběrový soubor zpravodajských jednotek, který byl odvozen ze základního souboru dle RES kombinací plošného (zpravodajské jednotky s 250 a více zaměstnanci) a stratifikovaného náhodného výběru, byl zvolen tak, aby umožnil dopočítat hodnoty zjištěných ukazatelů pro následující skupiny ekonomických subjektů definovaných pomocí OKEČ:

15+16+17+18+19+20+21, 22, 23+24+25, 26+27+28, 29, 30+31+32+33, 34+35,36+37, 40+41, 45, 50, 51.4, 51.84, 51 zbytek, 52, 55.1+ 55.2, 63.3, 60+61+62+63 zbytek, 64, 65.12+65.22, 65 zbytek, 66.01+66.03, 66 zbytek, 67.12+67.13+67.2, 67 zbytek, 70+71, 72, 73, 74, 92.1+92.2, 92 zbytek, 93.

V rámci definovaných seskupení OKEČ je dále možno dopočítat ukazatele pro následující velikosti ekonomických subjektů:

  • velmi malé s 5 – 9 zaměstnanými osobami,
  • malé s 10 – 49 zaměstnanými osobami,
  • střední s 50 –249 zaměstnanými osobami,
  • velké s 250 a více zaměstnanými osobami.

Vyhodnocení dle počtu zaměstnaných osob odpovídá požadavku EUROSTATu. Počty ekonomických subjektů a veškeré další ukazatele jsou výsledkem dopočtů, neboť administrativní zdroje použité pro stratifikaci neobsahují počty zaměstnaných osob.

Dotazník ICT 5-01 byl rozdělen do několika částí podle charakteru sledovaných ukazatelů:

a, informační a komunikační technologie,
b, informační a komunikační technologie ve vztahu k lidským zdrojů,
c, firemní procesy související s přenosem dat,
d, elektronické obchodování,
e, bezpečnost informačního systému.


Dotazník byl vytvořen ve třech mutacích. Pro velmi malé ekonomické subjekty podnikatelského sektoru s 5–9 zaměstnanci byla vytvořena zkrácená mutace dotazníku pouze se základním okruhem otázek a samostatná mutace byla vytvořena rovněž pro sekci J.

Šetření probíhalo formou dotazníků rozeslaných zpravodajským jednotkám. Ty měly možnost, kromě vyplnění dotazníku a jeho zaslání zpět v písemné formě, získat dotazník i v elektronické formě na webových stránkách ČSÚ a po vyplnění jej odeslat zpět na ČSÚ elektronickou poštou.

V rámci šetření prostřednictvím dotazníku ICT 5-01 bylo osloveno 10 361 zpravodajských jednotek, z nichž 8 243 bylo v roce 2005 aktivních a odeslalo řádně vyplněný dotazník. Nesrovnalosti zjištěné při zpracování dotazníků byly odstraněny písemnými či telefonickými dotazy. V důsledku rozdílnosti základního souboru a cílové populace i toho, že v průběhu šetření byly s využitím administrativních zdrojů informací upřesňovány údaje v Registru ekonomických subjektů, počet odpovědí použitelných pro agregace se snížil na 7 694.

Váhy ekonomických subjektů ve výběrovém souboru byly získány pomocí švédského programu CLAN, který pro výpočet využívá metodu GREG (použita obecná lineární regresní metoda). Váhy byly stanoveny s ohledem na počet ekonomických subjektů a počet zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že dotazník neobsahoval otázky, jež jsou obsahem jiných statistických šetření, bylo nutno použít při zpracování u některých základních údajů jejich odhady.

To, že dotazník pro ekonomické subjekty s 5 - 9 zaměstnanci neobsahoval všechny otázky dotazníku pro ekonomické subjekty s 10 a více zaměstnanci způsobilo, že pro dopočty některých indikátorů byl použit menší počet odpovědí. V tomto případě byly v prvním kroku dopočteny absolutní hodnoty indikátorů pomocí vypočtených vážených průměrů pro seskupení ekonomických subjektů dle výběrového schématu. Z nich pak byly následně stanoveny agregované hodnoty souhrnů a podílů. V těchto případech bylo využito informací, které byly získány ve společných částech dotazníků. Každý takovýto ukazatel byl zpracováván individuálně a pro ekonomické subjekty s 5 – 9 zaměstnanými osobami nebyl vyhodnocen (v tabulce uvedeno n.a.).

Hodnoty ukazatelů uvedené v textu, tabulkách i grafech jsou hodnoty dopočtené pomocí vah ve výběrovém souboru. Není-li uveden základ, ke kterému jsou poměry v tabulkách či grafech vztaženy, pak poměry jsou vztaženy vždy k odpovídajícím celkovým úhrnům příslušných ukazatelů.

V tabulkách jsou uvedeny hodnoty poměrových ukazatelů proto, že se domníváme, že z hlediska čtenáře jsou tyto hodnoty zajímavější a jejich interpretace je jednodušší. V případě zájmu o absolutní hodnoty je možno použít hodnoty podílových ukazatelů a výsledky šetření, které nebyly v době vydání této publikace ještě k dispozici, jako například výsledky strukturálních šetření.

Hodnoty ukazatelů stavových veličin vztahujících se k počtu ekonomických subjektů, počtu zaměstnaných osob, počtu webových stránek atd. jsou vztaženy k lednu rok u 2006 sledovaného roku. Hodnoty objemových veličin jako jsou nákupy, prodeje, náklady atd. odpovídají celému sledovanému roku 2005.

Analýzy intervalů spolehlivosti hodnot jednotlivých ukazatelů by přesahovaly rámec této publikace. Obecně je možno upozornit na to, že spolehlivost poměrových ukazatelů klesá s počtem dotazníků použitých pro dopočty a jejich podílem na počtu subjektů v základním souboru i s počtem subjektů v základním souboru. Pro základní soubory s malým počtem jednotek již přestávají platit vzorce obvykle používané pro velké soubory. Z tohoto hlediska je třeba upřednostnit agregované hodnoty pro skupiny dle velikosti a OKEČ.

Z důvodu zkrácení nadpisů tabulek budou ekonomické subjekty splňující omezení zde uvedená nazývány dále jen podniky.

Tento dokument byl připraven za finanční podpory Evropské unie. Za jeho obsah nese plnou zodpovědnost Český statistický úřad a za žádných okolností není možno obsah této publikace jakýmkoli způsobem spojovat s postojem Evropské unie.


Zveřejněno dne: 30.11.2006
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.