Úvodní poznámka

Úvodní poznámka

Úvodní poznámka


A. Soubor stavebních podniků

Do stavebních podniků se sídlem v ČR jsou zahrnuty podnikatelské subjekty s převažující stavební činností (odpovídá zařazení do oddílu 45 v odvětvové klasifikaci stavebních činností /OKEČ/):
a. stavební podniky s 20 a více zaměstnanci (údaje jsou zjišťovány výkazem Stav 5-01),
b. stavební podniky s méně než 20 zaměstnanci, za které se provádí odhad stavebních prací.


B. Stručné metodické poznámky

Stavební práce

Jsou to zejména práce na výstavbě, přestavbě, rozšíření, obnově, opravách a údržbě stálých i dočasných budov a staveb. Zahrnují se i montážní práce stavebních konstrukcí a hodnota zabudovaného materiálu a konstrukcí. (Patří sem práce uvedené v oddílu 45 standardní klasifikace produkce „Stavební práce na novostavbách, rekonstrukcích, modernizacích, rozšíření, generálních opravách, opravách a údržbě“.)

Stavební práce „S“ (podle dodavatelských smluv) celkem

Je to celková hodnota vlastních výkonů ze stavební činnosti vykazující jednotky (včetně zabudovaných materiálů) provedená na základě smlouvy o dodávce pro konečného uživatele (stavebníka) včetně hodnoty eventuálních poddodávek stavebních prací přijatých od jiných dodavatelských organizací pro splnění dané smlouvy o dodávce pro konečného uživatele. (Nepatří sem poddodávky stavebních prací vykazující jednotky pro jiné dodavatele ani dodávky stavebních prací realizované mezi závodovými jednotkami vykazující jednotky.)
Objem skutečně provedených prací se uvádí ve fakturovaných hodnotách (hodnota výkonů, která byla provedena, ale ještě nezúčtována, se stanoví odhadem) bez daně z přidané hodnoty.
Stavební práce se člení na S v tuzemsku a S v zahraničí.

S v tuzemsku

Člení se podle druhu provedených prací:
a) stavební práce na nové výstavbě a na rekonstrukcích a modernizacích,
b) stavební práce na opravách a údržbě (pouze pro konečné uživatele, nikoliv na vlastním hmotném investičním majetku,
c) ostatní stavební práce, které nelze zahrnout do výše uvedených druhů prací (např. stavební práce pro geologický průzkum, skrývkové práce prováděné dodavatelsky pro jiné v rámci jejich provozní činnosti /nikoli pro investiční výstavbu apod./, demolice /na místě kde se návazně nebude stavět jiná stavba/, přirážka za inženýrskou činnost /pokud je součástí smlouvy o dodávce stavebních prací a jiné).

Stavební práce ad a) až c), zjištěné za sledovaný i minulý rok se přepočítávají na cenovou úroveň cenového průměru roku 2000 cenovými deflátory, které publikuje odbor statistiky cen a zahraničního obchodu ČSÚ (jde o měsíční odhady, které jsou v závěru čtvrtletí korigovány podle výsledků přímého čtvrtletního zjišťování).

S v zahraničí

Zahrnuje objem stavebních prací provedených pro konečného uživatele v zahraničí, včetně příp. přijatých poddodávek od jiných organizací (tuzemských i zahraničních). Údaje za stejné období minulého roku jsou jen v cenách minulého roku (nepřepočítávají se do stálých cen).


Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.