Úvod

Úvod


Základním cílem konjunkturální statistiky je podávat co možná nejvčasnější informace o změnách základních ukazatelů, resp. co nejvčasněji podchytit zásadní změny v průmyslovém cyklu. Splnění tohoto cíle je samozřejmě v určitém rozporu se zabezpečením úplnosti a absolutní správnosti měsíčně získaných dat. Proto Český statistický úřad v souladu s platnou revizní politikou jednou ročně provádí po skončení zpracování údajů za jednotlivé měsíce celkovou revizi všech měsíčně publikovaných ukazatelů.

Obsah revize dat za rok 2006, jejíž výsledky jsou uveřejněny v této publikaci, spočívá zejména v aplikaci definitivních cenových indexů při deflaci ukazatelů převáděných do stálých cen (tj. tržeb ve stálých cenách) a v doplnění nebo opravách dat získaných v měsíční periodicitě od respondentů včetně promítnutí změn u podniků, které změnily svou převažující činnost. Podkladem pro tyto opravy přitom mohou být i údaje získané ze zjišťování s delší frekvencí.

Podle platné revizní politiky ČSÚ jsou data uveřejněná v této publikaci považována za semidefinitivní. V případě, že ČSÚ neoznámí v průběhu jednoho roku od uveřejnění opravy, které ještě mohou vyplynout např. z výsledků ročních zjišťování, pak jsou tato data považována za definitivní.

Odbor statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky
Oddělení statistiky průmyslu

 

Zveřejněno dne: 12.6. 2007
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.

Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.