Věkové složení a pohyb obyvatelstva Zlínského kraje, jeho okresů a správních obvodů obcí s rozšířenou působností - 2009


V publikaci jsou uvedeny údaje o věkovém složení o

V publikaci jsou uvedeny údaje o věkovém složení obyvatelstva v roce 2009 ve Zlínském kraji, jeho okresech a městech a také obce podle územní příslušnosti do obcí s rozšířenou působností. Ve stejném členění jsou zde také uvedena data o pohybu obyvatel. Zdrojem informací jsou roční bilance, které vycházejí ze zpracování statistických hlášení o narozeních, úmrtích, sňatcích, rozvodech a případech stěhování. Tyto informace se týkají pouze obyvatel s trvalým bydlištěm na příslušném území bez ohledu na státní příslušnost.

Údaje jsou zpracovány do tabulek. U pohybu obyvatel jsou také uvedené ukazatele relativní, tzn. že ukazatelé jsou přepočítány na 1 000 obyvatel středního stavu.

Živě narozené dítě je to, které po narození projevuje alespoň jednu známku života (dech, srdeční akce, pulsace pupečníku, aktivní pohyb svalstva) a má porodní hmotnost 500 g a vyšší, případně nižší a pokud přežije 24 hodin po porodu. Pokud dítě neprojevuje ani jednu ze známek života a váží aspoň 1 000 g, je považováno za mrtvě narozené.

Pokud plod neprojevuje žádnou známku života a má porodní hmotnost nižší než 1 000 g, je ukončení těhotenství považováno za potrat. Potratem se dále rozumí
ukončení těhotenství ženy pokud nelze u plodu zjistit žádnou známku života a těhotenství je kratší než 28 týdnů,
plod projevuje alespoň jednu známku života a má porodní hmotnost nižší než 500 g, ale nepřežije 24 hodin po porodu,
z dělohy ženy bylo vyňato plodové vejce bez plodu nebo těhotenská sliznice.
Potratem se rozumí také ukončení mimoděložního těhotenství a umělé přerušení těhotenství podle vlastních předpisů. Potraty se člení na samovolné, indukované (umělá přerušení těhotenství) a ostatní.

Kojenecká úmrtnost udává počet zemřelých kojenců (dětí do 1 roku věku) připadajících na 1 000 dětí živě narozených.

Novorozenecká úmrtnost udává počet zemřelých novorozenců (dětí ve věku do 28 dnů) připadajících na 1 000 dětí živě narozených.

Mrtvorozenost udává počet mrtvě narozených dětí připadajících na 1 000 celkem narozených dětí.

Zveřejněno dne: 09.06.2010
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.