Komentář

Komentář


Vývoj spotřebitelských cen v prosinci 2005

Hladina spotřebitelských cen klesla v prosinci proti listopadu o 0,1 %. Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil v prosinci na 2,2 % (ze 2,4 % v listopadu 2005). Průměrná míra inflace v roce 2005 byla 1,9 %.
* * *
Meziměsíční pokles spotřebitelských cen způsobilo již třetí měsíc trvající snižování cen pohonných hmot, které v prosinci dosáhlo 6,3 %. Naopak zvyšující vliv na úroveň cenové hladiny měly ceny potravin a nealkoholických nápojů. Vyšší než v listopadu byly zejména sezónní ceny ovoce o 7,0 %, čerstvé zeleniny o 7,8 %, brambor o 5,0 %. Ceny většiny ostatních druhů potravin měly spíše klesající tendenci. V oddíle alkoholické nápoje a tabák vzrostly ceny cigaret o 0,5 %, zatímco ceny alkoholických nápojů klesly o 0,4 %.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,2 % a ceny služeb o 0,1 %.

Meziroční růst spotřebitelských cen v prosinci 2005 proti prosinci 2004 byl 2,2 %, což je o 0,6 procentního bodu méně než v prosinci 2004. Rozhodující podíl (63,6 %) na meziročním růstu spotřebitelských cen měly ceny v oddíle bydlení, voda, energie, paliva, kde vzrostly ceny zemního plynu o 21,3 %, elektřiny o 4,9 %, tepla a teplé vody o 6,5 %, vodného o 4,5 %, stočného o 5,8 %, sběru pevných odpadů o 9,7 %. Výrazně nižší podíl (shodně 18,2 %) na růstu cenové hladiny měly ceny v oddíle doprava a pošty a telekomunikace. V dopravě vzrostly zejména ceny pohonných hmot o 9,8 %, i když se jejich meziroční růst v posledních třech měsících postupně zmírňoval. V oddíle pošty a telekomunikace se zvýšily ceny poštovních služeb o 15,5 % a ceny veřejných telekomunikačních služeb o 14,8 %.

Naopak na snižování cenové hladiny působil dlouhodobý pokles cen odívání a obuvi, bytového vybavení a zařízení domácnosti, ke kterému se v prosinci přidal i pokles cen potravin a nealkoholických nápojů. Snížení cen potravin a nealkoholických nápojů způsobily nižší ceny mouky o 15,9 %, vepřového masa o 6,9 %, vajec o 6,7 %, olejů a tuků o 2,4 %, ovoce o 3,9 %, čerstvé zeleniny o 2,0 %, cukru o 14,5 %. Vyšší než loni byly především ceny rýže, hovězího masa, suchých plodů.
Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,3 %, ceny služeb o 3,6 %.

Průměrná míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen v roce 2005 proti průměru roku 2004 dosáhla 1,9 %, což je hodnota o 0,9 procentních bodů nižší než v roce 2004. Cenový vývoj v roce 2005 ovlivnilo zejména zvýšení cen v oddíle bydlení a v oddíle stravování a ubytování, jejichž podíl na přírůstku celkové hladiny spotřebitelských cen činil 1,1 a 0,4 procentních bodů (dohromady 78,9 %). V bydlení vzrostly hlavně ceny zemního plynu o 12,9 %, elektřiny o 4,0 %, tepla a teplé vody o 4,5 %, vodného o 4,4 %, stočného o 5,9 % a za odvoz pevných odpadů o 9,9 %. V oddíle stravování a ubytování se zvýšily ubytovací služby o 7,9 % především v důsledku zvýšení cen za ubytování na vysokoškolských kolejích (změna dotačního systému) a ceny v závodních jídelnách o 6,1 %.

Nejrychleji rostly ceny v oddílech zdraví (zvýšení cen léčiv) a pošty a telekomunikace, kde ceny poštovních služeb vzrostly o 14,3 % a ceny veřejných telekomunikačních služeb o 8,0 %.

Mírně nižší než loni byly ceny potravin a nealkoholických nápojů zejména v důsledku poklesu cen pekárenských výrobků a obilovin o 1,9 % (z toho mouky o 14,1 %), vajec o 15,9 %, brambor o 36,5%, čerstvé zeleniny o 2,3 %, čaje o 3,1 %.

Na snižování cenové hladiny působil i pokles cen v oddílech odívání a obuv, zařízení a provoz domácností.

V roce 2005 zpomalil růst tržních cen na 0,7 % (ze 2,0 % v roce 2004), zatímco administrativně ovlivňované ceny vzrostly o 5,8 % (v roce 2004 o 5,7 %).

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,8 % a ceny služeb o 3,7 %.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) 25 členských zemí EU byl podle předběžných údajů v listopadu 2,2 %, což je o 0,2 procentního bodu méně než v říjnu. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku (o 7,5 %), nejméně ve Finsku (o 1,0 %) a Polsku (o 1,1 %). Na Slovensku zrychlil cenový růst v listopadu na 3,6 % (ze 3,5 % v říjnu). Naopak v Německu zpomalil růst cen na 2,3 % (ze 2,4 %v říjnu). V ČR dosáhl meziroční přírůstek HICP v prosinci 1,9 % (v listopadu 2,2 %). Bleskový odhad meziročního růstu HICP pro eurozónu za prosinec 2005 je 2,2 %, jak uvedl Eurostat.


Vývoj spotřebitelských cen v prosinci 2005 nezaznamenal u domácností důchodců ve srovnání s předcházejícím měsícem změnu a u domácností zaměstnanců došlo k redukci o 0,2 %. U obou typů domácností se projevilo snížení indexu spotřebitelských cen v oddíle doprava (u důchodců o 3,1% a u zaměstnanců o 1,8 %). Pokles byl zejména způsoben nižšími cenami za pohonné hmoty, leteckou osobní dopravu a jízdní kola. Rovněž došlo k poklesu cenového indexu v oddíle odívání a obuv (u důchodců o 0,2 %, u zaměstnanců o 0,3 %) a to vlivem nižších cen konfekce dámské a konfekce dětské. Na druhé straně se projevil růst indexu spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje (u důchodců o 0,5 %, u zaměstnanců o 0,4 %) a to zejména vyššími cenami ovoce, čerstvé zeleniny, brambor a suchých plodů. V oddíle bydlení, voda, energie, paliva vzrostly ceny u důchodců o 0,1 % zatímco u zaměstnanců se nezměnily. Výraznější cenové zvýšení bylo v tomto oddíle zaznamenáno například u plynu v bombách, tekutých paliv a u výrobků pro běžnou údržbu a opravy bytu. Index spotřebitelských cen v oddíle alkoholické nápoje, tabák u důchodců poklesl o 0,2 %, ale u zaměstnanců vzrostl o 0,1 % (vlivem cen tabákových výrobků).

V hlavním městě Praze se úhrnný index spotřebitelských cen (životních nákladů) ve srovnání s minulým měsícem snížil o 0,2 % (v celé ČR pokles o 0,1%). Na tento vývoj působilo protisměrně několik vlivů. Na jedné straně se snížil index spotřebitelských cen v oddíle doprava o 2,0% (v ČR o 2,1%). Jednalo se hlavně o důsledek poklesu cen za pohonné hmoty, jízdní kola a leteckou osobní dopravu. Dále byl v Praze zaznamenán pokles cenové hladiny v oddíle rekreace a kultura o 0,1% (v ČR také o 0,1%) a to zejména redukcí cen za televizní přijímače a videorekordéry, foto-kino přístroje a optické přístroje a za zahraniční rekreaci. Na druhé straně byl zjištěn růst indexu spotřebitelských cen v oddíle ostatní zboží a služby o 0,3 % (v celé ČR beze změny), přičemž hlavně došlo k růstu cen kadeřnických salonů a služeb osobní péče. Růst spotřebitelských cen v oddíle odívání a obuv o 0,3 % byl zejména způsoben vlivem cen punčoch a ponožek dámských, prádla a pleteného ošacení pánského a konfekce dětské (v ČR došlo k poklesu v tomto oddílu o 0,2 %).


Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.