Komentář

Komentář


Vývoj cen tržních služeb v produkční sféře
v prosinci 2005


Index cen tržních služeb v podnikatelské sféře, zahrnující všechny statisticky sledované okruhy cen tržních služeb (výjimku tvoří index cen vodného, který je součástí indexu cen průmyslových výrobců, viz klasifikace SKP), se v prosinci ve srovnání s minulým měsícem snížil o 1,0 %, což bylo důsledkem poklesu cen služeb v oblasti nemovitostí a pronájmu, podnikatelských služeb, o 1,8 %, a rovněž vnitrostátní nákladní dopravy, o 0,5 %. Naopak mírné zvýšení zaznamenaly ceny v peněžnictví, o 0,1 %, zatímco ceny v pojišťovnictví a služeb pošt a telekomunikací se cenově nezměnily.

Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku se ceny tržních služeb zvýšily o 1,6 %. Cenový nárůst zaznamenaly služby pošt a telekomunikací, o 3,5 %, vnitrostátní nákladní doprava, o 2,1 %, peněžnictví, o 1,9 %, a pojišťovnictví, o 1,2 %. Nejmírněji vzrostly ceny služeb v oblasti nemovitostí a pronájmu, podnikatelské služby, o 0,9 %.

Meziročně se index cen tržních služeb zvýšil o 1,9 %, přičemž nejvýraznější růst cen byl zaznamenán v peněžnictví, o 2,8 %. Rovněž vzrostly ceny vnitrostátní nákladní dopravy a služeb v oblasti nemovitostí a pronájmu, podnikatelských služeb, shodně o 1,9 %, následované cenami služeb pošt a telekomunikací, o 1,8 %. Nejnižší nárůst cen vykázalo pojišťovnictví, o 1,0 %.

Index cen vnitrostátní nákladní dopravy se v prosinci oproti minulému měsíci snížil o 0,5 %, přičemž příčinu lze hledat v poklesu cen silniční nákladní dopravy o 0,9 %. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku ceny celkově vzrostly o 2,1 % - ceny silniční nákladní dopravy se zvýšily o 4,4 % a železniční nákladní dopravy o 1,3 %.

Index cen služeb pošt a telekomunikací se v prosinci, v porovnání s předchozím obdobím, nezměnil. Meziročně ceny vzrostly o 3,5 %. Stejný směr pohybu vykázaly ceny za služby spojené s přenosem dat, jež se zvýšily o 1,7 % (růst cen za telefonní provoz o 10,4 %, při poklesu cen za mobilní telefonní služby o 10,0 %), i ceny za poštovní služby, jež podražily o 15,6 % (růst cen za poštovní a doručovatelskou i peněžní a obstaravatelskou činnost).

Index cen peněžnictví se v prosinci oproti předchozímu měsíci mírně zvýšil, o 0,1 %, neboť ceny finančního leasingu vzrostly o 0,4 %. Meziroční nárůst cen činil 1,9 %, v důsledku růstu cen peněžních služeb, o 2,9 %, i finančního leasingu, o 0,3 %.

Index cen pojišťovnictví pro podnikovou sféru v prosinci stagnoval. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku ceny vzrostly o 1,2 %, neboť se zvýšily ceny za pojištění majetku proti odcizení, o 4,1 %, pojištění majetku proti požáru, o 3,3 %, a pojištění motorových vozidel, o 0,6 %.

Index cen podnikatelských služeb a služeb v oblasti nemovitostí a pronájmu se v prosinci snížil o 1,8 %, v důsledku poklesu cen za reklamní služby, o 5,7 %, přesněji za reklamu v TV a rozhlase, a to o 8,1 %. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku ceny podnikatelských služeb vzrostly o 0,9 %, zejména vlivem růstu cen za služby v oblasti výpočetní techniky o 5,1 %, kde se zvýšily ceny za softwarové poradenství, zpracování dat i servis hardwaru. Daleko mírněji vzrostly ceny ostatních podnikatelských služeb, o 0,3 %, což je výsledek dvou protichůdných pohybů. Na jedné straně se zvýšily ceny u služeb právních, účetních a daňového poradenství, o 3,1 %, i architektonických a inženýrských služeb, o 2,6 %, na straně druhé zlevnily výstavní a veletržní služby, o 3,4 %, ale i reklamní služby, o 2,8 %, neboť se snížily ceny za reklamu v TV a rozhlase, o 5,9 %, při růstu cen za inzerci v denním tisku, o 4,9 %.

Index cen vodného a stočného zůstal v prosinci oproti minulému období nezměněn. Vzhledem ke stejnému období předchozího roku se index těchto cen zvýšil o 5,1 %, neboť růst byl charakteristický pro ceny vodného, o 4,4 %, i stočného, o 5,8 %.

Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.