Metodické vysvětlivky

Metodické vysvětlivky

Cenové indexy jsou počítány na základě cen za výběrové soubory reprezentantů do úhrnu pomocí výpočetního vzorce typu Laspeyres. Pro výpočet se používají váhy základního období (t.j. roční struktura tržeb, výnosů apod.).




p1 - cena ve sledovaném období
po ­ cena v základním období
poqo - stálá váha - hodnotový ukazatel základního období ( tržby, výnosy apod.)


Základem publikovaných indexů po provedené standardní revizi jsou ceny za prosinec 1999. Stálou váhou indexů je roční struktura tržeb resp. roční pojistné, roční výnosy za spojové výkony apod. za rok 1999. Odvozeně je propočten druhý publikovaný základ indexu - průměr roku 2000. Výpočet indexů typu "stejné období minulého roku" je odvozen z indexů báze prosinec 1999.

Ceny, které jsou předmětem statistických zjišťování, jsou cenami převážně realizačními, smluvními (bez vlastní spotřeby), určené výhradně pro tuzemský trh (pro podnikovou sféru). Zjišťované ceny jsou očištěny od daně z přidané hodnoty.

Index cen tržních služeb

Úhrnný index cen tržních služeb zahrnuje následující indexy cen tržních služeb v podnikatelské sféře (t.j. mezi podnikatelskými subjekty):

vnitrostátní nákladní doprava
služby pošt a telekomunikací
peněžnictví
pojišťovnictví
ostatní podnikatelské služby
stočné (odkanalizovaná voda)

Cenová šetření uvedených tržních služeb, která jsou agregována v úhrnný cenový index, zahrnují vybrané služby obsažené ve Standardní klasifikaci produkce (SKP) a Odvětvové klasifikaci ekonomických činností (OKEČ) v oddílech: 60, 61, 62, 64, 65, 66, 70, 71, 72, 74 a 90.

Metodika šetření jednotlivých okruhů služeb je individuálně popsána u samostatně publikovaných indexů cen služeb.

Stálými vahami úhrnného indexu je souhrn vah za jednotlivě publikované okruhy služeb za rok 1999. Váhy v rámci jednotlivých okruhů služeb odrážejí pouze ty skupiny služeb, které je možno pokrýt cenovým šetřením a pro které je možno vhodným způsobem vytvářet cenové indexy.

Zajištění návaznosti časových řad indexů cen publikovaných do konce roku 1994 k základu 1.1.1990 a revidovaných indexů publikovaných od roku 1995 se provádí na základě koeficientů (přepočtových můstků) vypočítaných z poměru původních indexů a revidovaných indexů za prosinec 2000 k základu prosinec 1999. Přepočtené časové řady za jednotlivé cenové okruhy zveřejnil ČSÚ v publikaci Revize 2000.


Index cen vnitrostátní nákladní dopravy

Index cen vnitrostátní nákladní dopravy je vypočten v měsíční časové řadě od prosince 1993 na základě údajů zjišťovaných u vybraných zpravodajských jednotek na výkazech Ceny Dop Ž 1 - 12, Ceny Dop S 1 - 12, Ceny Dop P 1 - 12, Ceny Dop Ř 1 - 12 a Ceny Dop L 1 - 12. Ceny jsou sledovány prostřednictvím stálých reprezentantů a jejich stálých přepravních vzdáleností. Celkový index vnitrostátní nákladní dopravy obsahuje indexy za dopravu železniční, silniční, potrubní, říční
a leteckou , které jsou počítány za jednotlivé úseky samostatně. Index cen potrubní dopravy obsahuje nejen údaje za dopravu ropy, ale i zemního plynu.

Stálými vahami indexu jsou tržby za přepravné za rok 1999. Cenový základ indexu je prosinec 1999.

Metodika sledování smluvních cen na železnici se liší od ostatních druhů nákladní dopravy, neboť České dráhy s.o. mají zákonem uloženou povinnost vyhlašovat Tarif pro přepravu vozových zásilek, který slouží jako nabídkové ceny pro sjednávání volných smluvních cen. Nedohodne-li se železnice s přepravcem na jiné ceně než nabídkové, je nabídková cena považována za smluvní cenu. Pro výpočet průměrné smluvní ceny za sledované reprezentanty je používána metodika výpočtu sjednaná s pracovníky Českých drah. Index růstu sazeb v tarifu neodpovídá metodice sledování cenových indexů.

Index cen služeb pošt a telekomunikací

Index cen služeb pošt a telekomunikací je počítán měsíčně od roku 1993 z cen zjišťovaných u vybraných zpravodajských jednotek na výkaze Ceny Spoj 1 - 12. Služby pošt a telekomunikací, které jsou vyjádřeny v klasifikaci SKP oddílem 64, zahrnují v nové terminologii služby státní pošty ( s činností poštovní a doručovatelskou, peněžní a obstaravatelskou), služby spojené s přenosem dat a informací (t.j. telekomunikační činnost) a ostatní telekomunikační služby (t.j. radiokomunikační činnost). Telekomunikační činnost obsahuje telefonní provoz (podnikatelské sazby), pronájem telekomunikačních okruhů a mobilní telefonní služby. Radiokomunikační provoz je rozdělen na rozhlasové a televizní vysílání, kde jsou sledovány ceny za měsíční pronájem a hodinové sazby vybraných vysílačů.

Ceny pro výpočet indexu služeb pošt a telekomunikací jsou sledovány celkem na 44 vybraných reprezentantech.

Stálými vahami indexu jsou výnosy za služby pošt a telekomunikací za rok 1999. Cenový základ indexu je prosinec 1999.

Index cen peněžnictví

Index cen peněžnictví je vypočten v měsíční časové řadě od prosince 1993 na základě údajů zjišťovaných u vybraných zpravodajských jednotek peněžního zprostředkování z okruhu bankovní sféry na výkazech Ceny Ban 2 - 12 za SKP 65.12. Současně jsou zjišťovány u vybraných jednotek ostatního finančního zprostředkování poskytujících finanční leasing na výkazech Ceny Leas 1 - 12 za SKP 65.21.

Zjišťování peněžního zprostředkování je zaměřeno na ceny vybraných bankovních služeb, které poskytují komerční banky zejména podnikatelským subjektům (celkem 15 reprezentantů). Ceny služeb finančního leasingu jsou sledovány za vybrané okruhy leasingu poskytovaného podnikatelské sféře. Za cenu leasingu je považován leasingový koeficient, k jehož výpočtu jsou používány zásadně ceny bez daně z přidané hodnoty.

Index cen peněžnictví za SKP 65.12 obsahuje index cen peněžních služeb; za SKP 65.21 indexy cen finančního leasingu.

Stálými vahami indexu jsou výnosy z finančních činností komerčních bank a leasingový nárůst za služby finančního leasingu za rok 1999. Cenový základ indexu je prosinec 1999.

Přechod od agregování cenových indexů používáním původních vah do prosince 2000 k agregování užitím nových vah od ledna 2001 se projevuje jako cenová změna příslušných agregovaných indexů. Pokud došlo k relativně velmi výrazné změně mezi oběma váhovými strukturami, jako se to stalo v případě výrazného nárůstu podílu leasingu na peněžnictví a částečně i na úhrnu peněžnictví a pojišťovnictví, mohou mít tyto úhrnné indexy časové vývoje, které se nedají vysvětlit pouze vývojem indexů jejich podpoložek.

Index cen pojišťovnictví

Index cen pojišťovnictví je vypočten v měsíční časové řadě od prosince 1993 na základě údajů zjišťovaných u vybraných zpravodajských jednotek na výkazy Ceny Poj 1 - 12 za SKP 66.03. Zjišťování je zaměřeno výhradně na oblast pojišťování podnikatelské sféry.

Výběr reprezentantů u pojištění majetku je volen ze sféry tzv. malých a středních rizik, u motorových vozidel je zaměřen na vozy tuzemské i zahraniční výroby a u zemědělské produkce na plodiny a zvířata. K vybraným reprezentantům byl zvolen vždy druh pojištění s nejčastějším výskytem v dané oblasti.

Za cenu je považováno pojistné u daného reprezentanta, které je vypočítáváno ze sazeb pojišťoven (v % nebo o/oo) a pojistné částky pojišťovaného majetku. Na růstu cen v pojišťovnictví se proto do značné míry podílí inflační nárůst mimo sféru pojišťovnictví.

Celkový index tzv. ostatního pojištění za SKP 66.03 obsahuje index pojištění majetku proti požáru a odcizení v členění na oblast řemesel, obchodu a služeb, pojištění motorových vozidel osobních a nákladních a zemědělské produkce za oblast rostlinnou a živočišnou.

Stálými vahami indexu je přijaté pojistné za rok 1999. Cenový základ indexu je prosinec 1999.

Index cen podnikatelských služeb a služeb v oblasti nemovitostí a pronájmu

Index cen podnikatelských služeb a služeb v oblasti nemovitostí a pronájmu (do konce roku 2002 uváděn jako „ Index cen ostatních podnikatelských služeb „) je publikován od ledna 1996. Ceny vybraných služeb se zjišťují prostřednictvím statistických výkazů Ceny Psn 1 - 12, Ceny Pss 1 - 12, Ceny Psz 1 - 12 a Ceny Pso 1 - 12. Šetření se provádí u cca 500 vybraných zpravodajských jednotek, poskytujících tržní služby určené převážně pro podnikatele.

V šetření jsou zahrnuty ceny služeb klasifikovaných ve Standardní klasifikaci produkce (SKP) a Odvětvové klasifikaci ekonomických činností (OKEČ) v oddílech: 70 - Činnosti v oblasti nemovitostí, 71 - Pronájem strojů a přístrojů bez obsluhy, 72 - Zpracování dat a související činnosti a 74 – Ostatní podnikatelské služby ; z oddílu 74 jsou do šetření zahrnuty právní a daňové poradenství, účetnictví, auditorské služby, architektonické a inženýrské služby, reklamní činnosti, pátrací a ochranné služby, čištění budov, překladatelské služby a veletržní a výstavní služby. Ceny pro výpočet indexu ostatních podnikatelských služeb jsou sledovány na 100 vybraných reprezentantech.

Stálými vahami indexu jsou roční tržby za služby poskytované v roce 1999. Cenový základ indexu je prosinec 1999.

Od ledna 1998 jsou čtvrtletně publikovány „Průměrné ceny vybraných podnikatelských služeb“. Vybírány jsou průměrné ceny těch reprezentantů, které představují spolehlivý vzorek respondentů.

Index cen vodného a stočného

Index cen vodného a stočného je vypočten v měsíční časové řadě od prosince 1993 na základě šetření cen pitné a odkanalizované vody výkazem Ceny Vod 1 - 12. U vybraných zpravodajských jednotek (cca 50 vodohospodářských organizací) jsou šetřeny ceny v příslušném měsíci za 4 vodohospodářské komodity (pitná voda fakturovaná domácnostem a ostatním odběratelům, odkanalizovaná voda fakturovaná pro domácnosti a ostatní odběratele). Index cen pitné vody celkem je součástí indexu cen průmyslových výrobců a v tabulkách je uváděn pouze informativně.

Stálými vahami indexu jsou tržby za vodné a stočné u jednotlivých reprezentantů a jejich celek za rok 1999. Cenový základ indexu je prosinec 1999.

Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.