Metodické vysvětlivky

Metodické vysvětlivky

Index cen surového dříví je počítán měsíčně z průměrných realizačních (smluvních) cen bez DPH, dosažených v první polovině šetřeného měsíce a vykázaných na výkaze Ceny Les 1 - 12 vybranými zpravodajskými jednotkami za jednotlivé reprezentanty. Vykázané realizační ceny jsou za dodávky surového dříví pro tuzemsko (bez vlastní spotřeby, výroby štěpky a exportu). U jehličnatých sortimentů jde o 23 reprezentantů, u sortimentů listnatých o 22 reprezentantů. Cenové indexy jsou vypočítávány na základě cen za výběrové soubory reprezentantů a výběrové zpravodajské jednotky, agregací jednoduchých indexů cen reprezentantů do úhrnu, pomocí výpočetního vzorce typu Laspeyres. Pro výpočet se používají váhy základního období (tj. struktura tržeb)




p1 = cena ve sledovaném období, po = cena v základním období
poqo = stálá váha - hodnotový ukazatel základního období (tržby, výnosy v roce 1999)

V rámci komplexní revize, která probíhala za jednotlivé cenové okruhy v průběhu roku 2000, byl revidován váhový systém, výběry cenových reprezentantů a zpravodajských jednotek (respondentů). Váhy byly stanoveny na základě tržeb (výnosů) za rok 1999. Současně došlo u cenových indexů ke změně základního období, kterým u nových cenových indexů publikovaných od roku 2001 je prosinec 1999. Jako jednotné referenční období byl zaveden pro všechny cenové indexy průměr roku 2000, který je odvozeně, stejně jako ostatní cenové základy, počítán ze stálého základu prosinec 1999.

Revize cenových indexů
Český statistický úřad připravuje standardní revizi cenových indexů. Revidované indexy pro CENY LES budou publikovány poprvé v dubnu 2007 (data za březen 2007). Pro výpočet indexů cen tržních služeb budou stanovena nová váhová schémata, založená na struktuře tržeb v roce 2005. Bazickým obdobím pro výpočet indexů bude průměr roku 2005.
Od roku 2007 se budou indexy a průměrné ceny surového dříví publikovat čtvrtletně.

Upozornění
Od ledna letošního roku došlo ve výkaze Ceny Les 1-12 k vypuštění sledování reprezentanta „Výřezy III.B třídy jakosti“ a zařazení reprezentanta III.A/B třídy jakosti. Publikované tabulky cen surového dříví za ČR v Kč/m3 (průměrná cena ze sl.1 výkazu Ceny Les 1-12) jsou od ledna letošního roku publikovány v rozsahu reprezentantů uváděných ve schváleném výkaze pro rok 2006. Nově jsou publikované průměrné ceny podle území (NUTS2) v třídění podle Doporučených pravidel.
U tabulek v indexní podobě jsou měsíční výstupy, až do revize v roce 2007, publikovány v třídění podle normy ČSN. Pro zachování časových řad mezi dosavadní a novou, rozšířenou skladbou reprezentantů je použit pro letošní rok u listnatých a jehličnatých sortimentů následující schválený převodový klíč:
Stávající třídění Třídění v roce 2006
(dle ČSN 480055, 480056) (dle „Doporučených pravidel …“)
Listnaté a jehličnaté sortimenty
I. tř. jakosti = I. tř. jakosti
II. tř. jakosti = II. tř. jakosti
III.A tř. jakosti = III.A tř. jak.+ III A/B tř. jak.
III.B tř. jakosti = III. C tř. jak. + III. D tř. jak.
IV. tř. jak., jen dříví pro IV. tř. jak., jen dříví pro výrobu
výrobu dřevoviny = dřevoviny, jen u jehličn. sortimentů
V. tř. jakosti = V. tř. jakosti
VI. tř. jakosti = VI. tř. jakosti
Průměrné ceny pro grafy ve Statistické informaci jsou brány z báze dat podle Doporučených pravidel.

Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.