Metodické vysvětlivky

Metodické vysvětlivky

Upozornění Slučování lesních podniků, zejména lesních a.s. vede k obtížnému vyhodnocování informací o prodaném množství surového dříví a tím ke snížení vypovídající schopnosti dosud publikované tabulky „Průměrná hodnota surového dříví“. Počínaje zářím letošního roku nebude ČSÚ ve Statistických informacích tuto tabulku publikovat. Nadále bude pro respondenty a ostatní uživatelé publikována spolu s indexními tabulkami tabulka „Průměrná cena surového dříví za ČR“. Od ledna příštího roku se připravuje rozšíření Statistických informací o tabulku Průměrná cena surového dříví v členění podle sedmi území ČR – NUTS2.


M e t o d i c k é v y s v ě t l i v k y

Index cen surového dříví je počítán měsíčně z průměrných smluvních (realizačních) cen bez DPH, dosažených v první polovině šetřeného měsíce a vykázaných na výkaze Ceny Les 1 - 12 vybranými zpravodajskými jednotkami za jednotlivé reprezentanty. Vykázané realizační ceny jsou za dodávky surového dříví pro tuzemsko (bez vlastní spotřeby, výroby štěpky a exportu). U jehličnatých sortimentů jde o 23 reprezentantů, u sortimentů listnatých o 22 reprezentantů. Cenové indexy jsou vypočítávány na základě cen za výběrové soubory reprezentantů a výběrové zpravodajské jednotky, agregací jednoduchých indexů cen reprezentantů do úhrnu, pomocí výpočetního vzorce typu Laspeyres. Pro výpočet se používají váhy základního období (tj. struktura tržeb)






p1 = cena ve sledovaném období
po = cena v základním období
poqo = stálá váha - hodnotový ukazatel základního období (tržby-výnosy v roce 1999)

V rámci komplexní revize, která probíhala za jednotlivé cenové okruhy v průběhu roku 2000, byl revidován váhový systém, výběry cenových reprezentantů a zpravodajských jednotek (respondentů). Váhy byly stanoveny na základě tržeb (výnosů) za rok 1999. Současně došlo u cenových indexů ke změně základního období, kterým u nových cenových indexů publikovaných od roku 2001 je prosinec 1999. Jako jednotné referenční období byl zaveden pro všechny cenové indexy průměr roku 2000, který je odvozeně, stejně jako ostatní cenové základy, počítán ze stálého základu prosinec 1999.

Zajištění návaznosti časových řad publikovaných do konce roku 2000, které nadále zůstávají v platnosti a revidovaných indexů publikovaných od roku 2001, se provádí na základě koeficientů (přepočtových můstků) vypočítaných z poměru revidovaných a původních indexů za prosinec 2000 k prosinci 1999. Český statistický úřad zveřejnil v roce 2001 výsledky revize v samostatné publikaci “Revize 2000“. Pokud budou uživatelé potřebovat přepočtené časové řady indexů za léta před revizí, mohou se případně obrátit na ČSÚ - oddělení informačních služeb, které přepočtené časové řady indexů poskytne.

Od ledna loňského roku došlo ve výkaze Ceny Les 1-12 k vypuštění sledování ukazatele „bříza“ a k rozšíření reprezentanta „Výřezy III. třídy jakosti“ o třídy C a D podle Doporučených pravidel pro měření a třídění dříví v ČR. Publikované tabulky cen surového dříví za ČR v Kč/m3 (průměrná cena ze sl.1 výkazu) jsou od ledna loňského roku publikovány v rozsahu reprezentantů uváděných ve schváleném výkaze pro rok 2005.

U tabulek v indexní podobě budou měsíční výstupy, až do revize v roce 2006, publikovány v dosavadní skladbě reprezentantů. Pro zachování časových řad mezi dosavadní a novou, rozšířenou skladbou reprezentantů bude používán pro listnaté a jehličnaté sortimenty tento schválený převodový klíč:





Průměrné ceny pro grafy ve Statistické informaci jsou brány z báze dat ve stávajícím třídění.

Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.