Metodické vysvětlivky

Metodické vysvětlivky

Index cen zemědělských výrobků, který je počítán měsíčně od roku 1992, byl podroben komplexní revizi. V rámci revize, která se uskutečnila v roce 2000, byl revidován výběr reprezentantů, spolu s ostatními indexy cen bylo stanoveno nové základní období indexu (tržby a množství za rok 1999) a zavedena nová váhová struktura na bázi struktury množství a tržeb za zemědělskou produkci v jednotlivých měsících.

Rokem 2001 se zavedl nový systém výpočtu cenového indexu zemědělských výrobců vycházející z metodiky Eurostatu. Tento způsob výpočtu umožňuje porovnatelnost v cenové oblasti české zemědělské ekonomiky se státy Evropské unie.

Od roku 2001 jsou počítány indexy cen zemědělských výrobců na základě zjišťování z 95 základních zemědělských výrobků (cenových reprezentantů), z toho je 63 rostlinných, včetně ovoce a zeleniny, a 32 živočišných výrobků. Dále se sledují ceny dalších 59 reprezentantů mimo jiné s cílem vytvoření databáze nutné pro očekávanou integraci s EU. Jejich ceny do výpočtu indexů nevstupují.

Ceny jsou zjišťovány prostřednictvím státního statistického výkazu Ceny Zem 1 - 12 u cca 650 vybraných výrobců v zemědělství (u družstevních, soukromých a státních organizací). Ceny jsou očištěny od daně z přidané hodnoty. Zjišťovány jsou realizační, smluvní ceny ( bez vlastní spotřeby ), určené pro tuzemský trh.

Průměrné měsíční ceny sledovaných výrobků se vypočítávají prostým aritmetickým průměrem z cen jednotlivých výrobců podle územního členění (okresy, kraje, území a ČR). Podstatnou změnou výpočtu je, že měsíční ceny jednotlivých výrobků se porovnávají s jejich průměrnou celoroční cenou v roce 1999. Průměrná celoroční cena reprezentanta v roce 1999 je spočtena jako vážený aritmetický průměr z průměrných měsíčních cen roku 1999, váhami jsou relativní měsíční podíly fyzických objemů výrobků na celoroční produkci.

Index je počítán na základě cen za vybrané komoditní položky agregací jednoduchých cen reprezentantů do úhrnu pomocí výpočetního vzorce Laspeyresova.







kde p1 = cena ve sledovaném období
po = cena v základním období
poqo = stálá váha v základním období (struktura tržeb nebo fyzických objemů za zemědělskou produkci v roce 1999)

Měsíční indexy cen jednotlivých výrobků (reprezentantů) se spočítají podílem jejich průměrné ceny za příslušný měsíc a průměrné celoroční ceny roku 1999. Měsíční indexy agregací až do úrovně “zemědělské výrobky úhrnem” se počítají jako vážené aritmetické průměry indexů příslušných výrobků. Váhové podíly se stanovují pro výrobky i pro jejich agregáty. Tyto váhové podíly se v různých měsících roku od sebe navzájem liší, podobně jako v minulém schématu. Rozdíl spočívá v tom, že místo dřívějších 12 nezávislých měsíčních váhových schémat a dalších vah pro výpočet indexu od počátku roku se nyní používá jediné, dvourozměrné, váhové schéma tvaru matice. Jeden rozměr je určen pro vertikální agregaci od úrovně reprezentantů až po nejvyšší úroveň “zemědělské výrobky úhrnem”, druhý rozměr je pro 12 měsíců v roce. Nominálnímu součtu 1000 je pak roven součet stálých vah nejvyšší agregace “úhrn” za všechny měsíce v roce.

Vzhledem k tomu, že jde o nový postup konstrukce cenových indexů odpovídající metodice EUROSTATu, je možné u některých indexových agregací (které se dotýkají předchozích roků, např. klouzavý průměr) očekávat zdánlivé nekonzistence. Tento jev je způsoben tím, že konstrukce cenového indexu v minulosti vycházela z jiných předpokladů a jiných vah.

Publikace obsahuje indexy za jednotlivé měsíce roku 2000 přepočtené k novému základu průměr roku 1999. Dříve publikované hodnoty (stejné období předchozího roku, stejné období roku 1994, stejné období roku 1993 a průměr roku 1994 = 100 ) se revizí nemění a publikované údaje jsou s nimi konzistentní.


Nová metodika umožnila zavedení těchto cenových základů: ¨
  1. předchozí měsíc = 100
  2. stejné období předchozího roku = 100
  3. průměr roku 2000 = 100
  4. průměr roku 1999 = 100 ( základní index počítaný z cen, ostatní indexy jsou odvozeny)
  5. podíl klouzavých průměrů indexů
  6. stejné období roku 2000 = 100 (bude publikováno od roku 2002)


Vzhledem k tomu, že agregační váhy (proporce) se pro jednotlivé měsíce roku od sebe vzájemně liší, je třeba vzít v potaz, že indexy typu a), c), d) a e) pro jakékoliv agregace odrážejí nejen změnu cen svých pod položek, ale i změnu váhové struktury, jakou se tyto na dané agregaci pro daný měsíc podílejí. Naopak, v indexu typu b) a f) jsou srovnávané pouze období se stejnou váhovou strukturou, indexy cen vyšších agregací proto odrážejí pouze čistou změnu cenových hladin v zemědělské produkci.

Budou se publikovat ceny (dle územního rozdělení ČR), ceny podle jednotlivých vlastníků a hodnoty (tj. realizované ceny předchozího měsíce). Jak indexy, tak i ceny budou publikovány ve statistické informaci “Indexy cen zemědělských výrobců” každý měsíc v roce.

Průměrná hodnota výrobků je počítána z množství prodeje a z celkové hodnoty tržeb za produkci. Údaje jsou uváděny vždy za měsíc předcházející výsledkům cenového šetření.

Od června 1995 jsou vždy v posledním měsíci čtvrtletí uveřejňovány průměrné ceny zemědělských výrobců podle vztahu jednotlivých respondentů ( vybraných záměrným výběrem) k vlastnictví a to v tomto členění:



1 osobní 4 státní 7 zahraniční ( cizí )
2 soukromé 5 komunální 8 mezinárodní ( domácí + zahraniční )
3 družstevní 6 vlastnictví sdružení pol. stran a církví 9 smíšené ( kombinace 2 a 6 )


Od září 1995 v souladu se zákonem č. 89 / 1995 Sb., o státní statistické službě, ve znění pozdějších předpisů, je zpravodajská jednotka povinna poskytnout všechny požadované údaje. Ochrana důvěrnosti údajů zpravodajských jednotek je zaručena zákonem.

Publikována jsou pouze ta agregovaná data, kde je “součet údajů minimálně tří zpravodajských jednotek, za podmínky, že žádný ze sčítaných údajů nepředstavuje více než 70 % hodnoty součtu”. Pokud ano, přibírají se do součtu údaje dalších zpravodajských jednotek, nebo se provede agregace na vyšší úrovni třídění až je podmínka splněna.

Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.