Komentář

Komentář


Stručný komentář
k vývoji cen stavebních prací za 4. čtvrtletí 2007

Ve 4. čtvrtletí 2007 se proti předchozímu období zvýšily ceny stavebních prací o 1,0 % (ve 3. čtvrtletí 2007 bylo zvýšení + 1,2 %). Nejvyššího růstu dosáhly ceny tepelně izolačních prací a izolačních prací proti vodě + 1,7 %. Oproti 3. čtvrtletí 2007 nezaznamenaly změnu ceny konstrukce a práce na stavbě vedení místních komunikačních nadzemních (včetně doplňkových konstrukcí).


Index cen stavebních děl podle klasifikace CZ-CC v třímístné skupině ve 4. čtvrtletí 2007
se vzhledem k předchozímu období nejméně projevil v cenách mostů, visutých dálnic, tunelů, podjezdů a podchodů o 0,7 %. Naopak nejvyšší nárůst byl zaznamenán u staveb pro sport a rekreaci + 1,2 %.


Meziroční nárůst cen stavebních prací ve 4. čtvrtletí 2007 činil + 4,5 % a pohyboval
se v rozmezí od + 1,6 % u konstrukce a práce na stavbě vedení místních elektrických nadzemních (včetně doplňkových konstrukcí) do + 10,3 % u tepelně izolačních prací. Vyšší meziroční růst cen zaznamenaly dále izolační práce proti vodě o 7,7 %, montáž střešních konstrukcí a pokládání střešních krytin o 6,5 % nebo rekultivační práce o 6,4 %.


Index cen stavebních děl podle klasifikace CZ-CC v třímístné skupině ve 4. čtvrtletí 2007
se meziročně pohyboval od + 3,4 % u přístavů, vodních cest, vodních stupňů a ostatních vodních děl do + 5,5 % u budov jednobytových. Ve dvoumístné skupině zaznamenaly nejvyšší růst budovy bytové o 4,9 % vlivem rostoucích cen jednobytových budov.


Z dlouhodobého hlediska, v porovnání proti průměru roku 2005, vzrostly ceny stavebních prací v hodnoceném čtvrtletí o 8,9 %. Indexy cen stavebních děl pro jednomístné skupiny se zvýšily o 9,2 % u budov a o 8,4 % u inženýrských děl vzhledem k průměru roku 2005.


Náklady stavební výroby vzhledem k předchozímu období poklesly o 0,5 %, materiálové vstupy stavební výroby o 0,6 %. Ve srovnání s průměrem roku 2005 se ceny zvýšily u nákladů stavební výroby o 9,4 %, u materiálových vstupů stavební výroby o 8,2 %.



Vysvětlivky zkratek vyskytujících se v tabulkách:

KP ……………… konstrukce a práce
KPS ……………… konstrukce a práce na stavbě
KPHS ……………… konstrukce a práce hrubé stavby
PP ……………… půdorysová plocha
VP ……………… výhřevná plocha


Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.