Metodické vysvětlivky

Metodické vysvětlivky

Úvodní poznámka

Úloha zabývající se výpočtem cenových indexů stavebních prací a stavebních objektů je součástí statistických sledování dávajících přehled o pohybu cenových hladin výrobců. V rámci komplexní revize, která probíhala v roce 2000, byly po 6 letech revidovány váhové systémy a výběry cenových reprezentantů. Současně došlo i ke změně základního období, kterým je od roku 2001 prosinec 1999 (4.čtvrtletí 1999). Jako jednotné referenční období byl zaveden pro všechny cenové indexy průměr roku 2000. Dalším cílem revize bylo rozšíření publikovaných indexů stavebních děl na 6 míst podle oddílu 46 KSD Klasifikace stavebních děl a podrobnější zastoupení skupin stavebních prací podle oddílu 45 Standardní klasifikace produkce (SKP) na vahách vystihujících strukturu stavební výroby v ČR.

Od 1.ledna 2004 byla zavedena Klasifikace stavebních děl CZ-CC, která nahrazuje klasifikaci stavebních děl podle SKP platné od 1.1. 1994. Klasifikace CZ-CC obsahově vychází z mezinárodního standardu Klasifikace stavebních děl (Classification of Types of Construction-CC), který vydal Eurostat v říjnu 1997. Zkratka CZ v názvu klasifikace vyjadřuje národní verzi mezinárodního standardu.

Klasifikace CZ-CC je závazná pro statistická zjišťování prováděná podle zákona o státní statistické službě, ve znění pozdějších předpisů, a dále v případech, kdy tak stanoví zvláštní právní předpis. Klasifikace CZ-CC je k dispozici na nosiči v elektronické podobě v odboru informačních služeb ČSÚ nebo na internetových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz.



Indexy cen stavebních prací a stavebních děl

Cenové indexy jsou vypočítávány na základě zjištěných cen reprezentantů zprůměrováním individuálních indexů a jejich agregací do úhrnů (kumulací) pomocí výpočetního vzorce typu Laspeyres v modifikované podobě. Pro výpočet se používají stálé váhy z roku 1999:







p1 - cena ve sledovaném období
p0 - cena v základním období (4. čtvrtletí 1999)
p0 q0 - stálá váha (tržby v roce 1999)

Indexní schéma obsahuje 139 reprezentantů (formulářů) pro stavební a montážní práce, 3 doplňující formuláře pro hodinové zúčtovací sazby stavebních profesí a jeden prázdný formulář pro návrh nového reprezentanta. Formuláře jsou určeny na období dvou let, ve kterém kolují mezi respondentem a ČSÚ. Za zpravodajské jednotky byli z dostupných bází ČSÚ vybráni respondenti s převažující stavební výrobou ze skupiny podniků od 20 zaměstnanců výše patřící mezi nejvýznamnější podniky každého okresu. Výběr byl doplněn respondenty ze skupiny do 19 zaměstnanců včetně a některými specializovanými montážními podniky se zaměřením na montáže vzduchotechniky, výtahů a ocelových konstrukcí.



Průměrné ceny vybraných stavebních prací

V tabulce č.13 jsou uvedeny průměrné ceny ve čtvrtletí vybraných stavebních prací, jejichž popis je sestaven z názvu reprezentanta a podmínek A a B stanovení ceny. Uváděny jsou pouze ceny prací, které byly vykázány respondenty v dostatečném počtu a splňují podmínky ochrany individuálních dat podle zákona o statistické službě. Ceny jsou vypočteny jako aritmetický průměr vykázaných cen stejného reprezentanta s podmínkami A a B bez ohledu na doplňující údaje. Průměrné ceny v sobě zahrnují do jisté míry odlišné realizační podmínky konkrétních stavebních prací. Od 1.čtvrtletí roku 2005 začíná dvouletý cyklus odpovědí respondentů, při kterém bylo obměněno 75% účastníků. V závislosti na změně respondentů mohou být i různé odchylky od publikovaných cen minulých 2 let, protože publikovaná cena je závislá na souboru vykázaných cen. Hodnota „Průměr od počátku roku“ je aritmetický průměr dosud publikovaných cen v běžném roce.

Statistickým šetřením jsou zjišťovány ceny stavebních prací dohodnuté mezi dodavatelem a odběratelem za práce realizované vlastními pracovníky respondenta na území ČR. Měsícem zjišťováním je prostřední měsíc sledovaného čtvrtletí. Cena obsahuje veškeré náklady nutné k realizaci stavební práce:
  • veškerý materiál a polotovary
  • veškeré mzdové náklady
  • zákonná sociální a zdravotní pojištění
  • náklady na provoz stavebních strojů a mechanizmů a dopravní náklady mimo přesunu hmot
  • režijní náklady
  • zisk


Hodinové zúčtovací sazby HSV, PSV a montážních prací jsou uváděny bez nákladů na materiál a na provoz stavebních strojů a mechanizmů.
Podíl mimořádných nákladů, které vznikají v důsledku umístění a individuálního prostředí stavby, se do ceny promítá v souladu s kalkulačními zvyklostmi zpravodajské jednotky.
Do ceny se nezahrnují náklady spojené se zařízením staveniště a nezapočítává se daň z přidané hodnoty.

Reprezentant je v tabulce určen svým kódem (pořadovým číslem), názvem a měrnou jednotkou. V podmínkách stanovení ceny A resp. B ve výkaze může být použita podmínka doplňková označená „…….“. Doplňková podmínka je stanovena respondentem individuálně a upřesňuje popis stavební práce nebo konstrukce. Popis reprezentanta může obsahovat ještě další doplňující údaje (číselné nebo slovní), např. o použitém materiálu, rozměrech konstrukce.

V tomto čtvrtletí publikované údaje byly vypočteny z cca 12 400 formulářů výkazu Ceny Stav 1-04 zaslaných 720 respondenty.



Indexy nákladů stavební výroby

V roce 2001 byla provedena revize výpočtu indexů cen materiálů a výrobků zcela vycházející z revize úlohy indexy cen stavebních prací. Byly podrobně zpracovány vybrané rozpočty charakteristické pro nejpodrobnější položky použité klasifikace stavebních děl. Každá rozpočtová položka byla rozpadnuta na dílčí části podle kalkulačního vzorce ceny jednotkové stavební práce.

Objemy jednotlivých podrobně zatříděných materiálů a výrobků jsou kumulovány na čtyři místa klasifikace SKP. Takto vzniklé indexní schéma obsahuje celkem 113 čtyřmístných skupin klasifikace produkce, jejichž vstupní hodnoty indexů jsou přebírány z šetření cen průmyslových výrobců. Další náklad tvoří mzdy pracovníků jednotlivých profesí. Jejich pohyb vyjadřuje index průměrné mzdy ve stavebnictví počítaný na podkladě výsledků zpracování úlohy Stav 1-12. Indexní schéma zohledňuje rovněž možný pohyb sazeb zdravotního a sociálního pojištění odváděných zaměstnavatelem. Započtena je i vnitrostátní nákladní doprava. Tyto indexy jsou přebírány z odpovídajících šetření ČSÚ.

Náklady stavební firmy spojené s její činností, které nejsou přímo započteny v ceně stavební práce (mzdy nevýrobních zaměstnanců, nájem provozních prostor, zařízení a provoz kanceláří atd.), jsou obsaženy v tzv. režijních nákladech. Index těchto nákladů je odborně odhadován a extrapoluje hodnoty používané v minulosti. Vzhledem k omezené struktuře i počtu zpracovaných rozpočtů jsou čtvrtletní publikační tabulky č. 9 a č. 10 zúženy na směry výstavby a stavební díla.



Indexy cen materiálových vstupů stavebních děl

Úloha výpočtu indexů cen materiálových vstupů je dílčí částí výpočtu indexů nákladů stavební výroby. Používá stejný výpočetní model. Vstupními hodnotami jsou pouze hodnoty indexů z šetření cen průmyslových výrobců, tj. cenové indexy materiálů, výrobků a polotovarů spotřebovávaných ve stavebnictví a používaných strojů a zařízení. Publikační tabulky č. 11 a č. 12 obsahují pouze čtvrtletní hodnoty za směry výstavby a stavebnictví celkem.

Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.