Volby do Senátu Parlamentu ČR - 2004


4. Volební orgány

4. Volební orgány

Volby do Senátu řídila Státní volební komise jako stálý volební orgán, ustavený podle zákona č. 130/2000 Sb. o volbách do zastupitelstev krajů a podle související vyhlášky Ministerstva vnitra č. 152/2000 Sb.

Veškeré činnosti v technicko - organizační přípravě voleb a v zabezpečení zpracování jejich výsledků byly definovány jako výkon státní správy a volebním zákonem určeny do působnosti jím vyjmenovaných orgánů státní správy a orgánů samosprávy.

Ve volebních okrscích zabezpečovaly průběh voleb a prvotní zjištění výsledků hlasování okrskové volební komise. Vzhledem k tomu, že ve stejném termínu probíhaly řádné volby do zastupitelstev krajů (s výjimkou území hlavního města Prahy), šlo o okrskové volební komise, ustavené podle zákona č. 130/2000 Sb., o volbách do zastupitelstev krajů (okrskové volební komise byly společné pro oboje volby).

Hlavními úkoly okrskové volební komise bylo zejména zajistit průběh hlasování, bezprostředně po uzavření volebních místností sečíst hlasy, vyhotovit zápis o průběhu a výsledku hlasování a předat ho do dalšího zpracování na územně příslušném pracovišti ČSÚ.


Zveřejněno dne: 31.01.2005
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.