Úvod

Úvod

Demografická ročenka okresů České republiky podává souhrnný statistický přehled o demografickém vývoji v jednotlivých okresech České republiky za období od roku 1991. Nynější okresy byly vytvořeny zákonem č. 36/1960 Sb., o územním členění státu. V následujícím období došlo k řadě přesunů obcí mezi okresy a k 1.1.1996 na základě zákona č. 108/1995 Sb. vznikl nový okres Jeseník.

Demografická ročenka okresů České republiky doplňuje dosud vydané a každoročně doplňované publikace – demografické ročenky za vybraná města, za správní obvody obcí s rozšířenou působností a za kraje. V letošním roce je tato publikace vydána ještě souběžně s publikací Vývoj základních demografických ukazatelů za územně správní celky ČR (1919 až 2005) kód e-4023-06. Údaje v publikaci e-4023-06 jsou za celé období před rokem 1991 již nepřepočítatelné na současné vymezení okresů. Demografická ročenka okresů od příštího roku tuto publikaci nahradí, neboť přináší podstatně rozšířený okruh demografických ukazatelů.

Demografická ročenka okresů České republiky je v tomto prvním vydání k dispozici v tištěné podobě i na CD-ROM. V dalších letech budou data doplňována a v elektronické podobě i rozšířena. Data ročenky jsou k dispozici také na webových stránkách na adrese www.czso.cz.

Věříme, že ročenka bude dobře využita a že data poslouží zájemcům při rozhodování a činnostech v různých sférách sociálního, ekonomického či jiného rozvoje územních celků naší republiky. Ročenka může nalézt uplatnění i při mezinárodních srovnáních dílčích území. Rádi přijmeme vaše případné připomínky, které mohou přispět ke zkvalitnění databáze a dalších publikací.


Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.