Metodické vysvětlivky

Metodické vysvětlivky

Podrobné úmrtnostní tabulky jsou zpracovány v tabulkovém procesoru (Microsoft Excel). S ohledem na vyloučení nahodilých výkyvů jsou tabulky zpracovány za pětileté období 2001-2005. Pro porovnání jsou za pětileté období uvedeny podrobné úmrtnostní tabulky i za republiku a kraje, vypočtené stejnou metodikou.

Pravděpodobnost úmrtí qx je založena na spojité funkci qx=1-exp(-mx), kde mx je tabulková míra úmrtnosti. Při výpočtu je pak nahrazená specifickou mírou úmrtnosti, získanou z empirických dat. Po vyrovnání řady qx následuje extrapolace hodnot pravděpodobnosti dožití px pomocí Gompertz-Makehamovy formule s využitím King-Hardyho metody. Pravděpodobnost úmrtí osob ve věku 0 let je počítána jako podíl zemřelých ve věku 0 let a živě narozených v daném období.

  • pravděpodobnost úmrtí (qx) vyjadřuje pravděpodobnost, že osoba ve věku x let v daném období (tj. před dosažením věku x+1) zemře:

q x=1-exp(-m x)

  • pravděpodobnost dožití (px) je doplňkem pravděpodobnosti úmrtí a vyjadřuje pravděpodobnost, že osoba ve věku x let v daném období nezemře a dožije se věku x+1:

p x=1-q x

  • tabulkový počet dožívajících (lx) je hypotetický počet osob, které se dožijí věku x let ze 100 tisíc současně narozených (kořen tabulky - l0) při úmrtnosti ve sledovaném období:

l x+1=p x.l x


  • tabulkový počet zemřelých (dx) vyjadřuje hypotetický počet zemřelých osob v příslušném věku x let; je počítán jako rozdíl dvou po sobě jdoucích tabulkových počtů dožívajících:

d x=l x-l x+1


  • tabulkový počet žijících (Lx) je hypotetický průměrný počet žijících ve věku x let; počítá se (kromě věku 0) jako průměr ze dvou po sobě jdoucích tabulkových počtů dožívajících

L x=1/2.(l x+l x +1) pro L 0=l 0.(1-0,92.d 0)


  • pomocný ukazatel (Tx) vyjadřuje počet let života, které má tabulková generace (nikoliv jednotlivec) v daném věku ještě před sebou a je dán kumulací počtu žijících Lx od nejvyššího věku tabulky ω-1 postupně až po nejnižší věk tabulky 0:


T x=T x+1+L x


  • střední délka života neboli naděje dožití (ex) udává počet let, které má naději prožít osoba právě x-letá při úmrtnosti ve sledovaném období. Jedná se o syntetický ukazatel, který zobrazuje úmrtnostní poměry ve všech věkových skupinách. Střední délka života je počítána jako podíl počtu let života, které má tabulková generace v daném věku před sebou (Tx) a tabulkového počtu dožívajících (lx):

e x=T x/l x

 

Zveřejněno dne: 2.3. 2007
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.

Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.