R. Životní podmínky


Metodické vysvětlivky - Životní podmínky

Metodické vysvětlivky - Životní podmínky

Český statistický úřad uskutečnil v období od 23. února do 12. května 2013 již devátý ročník výběrového šetření o příjmech a životních podmínkách domácností „Životní podmínky 2013“, které jsou v rámci projektu EU-SILC (European Union – Statistics on Income and Living Conditions), povinny zabezpečovat všechny členské státy Evropské unie. Jednotkou zjišťování, v níž šetření probíhalo, byl byt. Byty byly vybrány na základě dvoustupňového náhodného výběru. Do něj byly zahrnuty všechny kraje tak, aby bylo pokryto celé území ČR, přičemž rozsah výběru za kraj byl úměrný jeho velikosti. Do šetření byly zahrnuty všechny osoby, které v době šetření měly ve vybraném bytě své obvyklé bydliště. Výsledky šetření „Životní podmínky 2013“ odráží situaci domácností v roce 2012 (za nějž byly zjišťovány veškeré příjmy) a situaci v době dotazování, tj. na jaře roku 2013 (u ostatních ukazatelů).

Hospodařící domácnost tvoří jedinec nebo skupina osob, bydlících ve vybraném bytě, které spolu trvale žijí a společně hradí základní a provozní výdaje domácnosti.

Čistý peněžní příjem domácnosti zahrnuje příjmy domácnosti (zejména dávky státní sociální podpory a příjmy z pronájmu) a dále příjmy všech osob žijících v dané domácnosti (především pracovní a sociální příjmy, ale i další). V tabulkách je příjem většinou uváděn po přepočtu celkového příjmu domácnosti na osobu.

Při interpretaci a analýze výsledků šetření je třeba mít neustále na paměti, že jsou zatíženy určitou chybou (výběrovou i nevýběrovou). Podrobné výsledky šetření, metodika a tabulky s odhady 95% intervalu spolehlivosti, jsou uvedeny ve zdrojové publikaci „Příjmy a životní podmínky domácností v roce 2013“, která je dostupná na internetových stránkách ČSÚ
/csu/czso/prijmy-a-zivotni-podminky-domacnosti-2013-8rcgfcpn5e .


Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.