Výsledky ad hoc modulu o celoživotním vzdělávání - 2003


Výsledky ad hoc modulu 2003 o celoživotním vzdělávání

Výsledky ad hoc modulu 2003 o celoživotním vzdělávání


Ad hoc modul 2003 (AHM 2003) byl realizován jako součást pravidelného výběrového šetření pracovních sil ve 2. čtvrtletí minulého roku. Téma zjišťování a obsah požadovaných informací byly zveřejněny v úředním věstníku Evropské unie (nařízení Komise (ES) č. 1313/2002 ze dne 19. června 2002). Základní metodické definice požadovaných ukazatelů, potřebné filtry a další technická vymezení předmětu zjišťování byly jednotně pro všechny členské země Unie formulovány Eurostatem.

Aplikaci uvedeného nařízení do podmínek České republiky zajistil na základě metodického vymezení Eurostatu Český statistický úřad, odbor statistiky zaměstnanosti a mezd, oddělení výběrového šetření pracovních sil (VŠPS). ČSÚ navíc zařadil do národního AHM i další otázky ze standardního dotazníku Eurostatu, modifikovaného nařízením Komise (ES) ze dne 28. listopadu 2002 o seznamu ukazatelů vzdělávání a jejich kodifikaci pro přenos dat od roku 2003.

Ekonomický a společenský vývoj je podmíněn dostatečnou kvalifikační a vzdělanostní úrovní obyvatel a proto je věnována mimořádná pozornost rozvoji systému celoživotního vzdělávání, získávaného cestou formálního či neformálního studia nebo samostudiem. V současné době se celoživotní vzdělávání stává jedním z nejdůležitějších faktorů pro uplatnění jednotlivých osob na trhu práce. Modifikace a rozšíření standardních ukazatelů a implementace uvedeného AHM je jednou z cest, jak získat údaje, které umožňují popsat stávající úroveň vzdělávání v potřebném detailu tak, aby mohly být podrobněji formulovány zásady vzdělanostní politiky včetně kontroly naplňování jejích cílů.


Zveřejněno dne: 30.06.2004
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.