Zaměstnanost a nezaměstnanost v ČR podle výsledků výběrového šetření pracovních sil - roční průměry - 2004


III. Technické poznámky

III. Technické poznámky

III. A. Odhady intervalů spolehlivosti

S výběrovými šetřeními jsou spjaty tzv. výběrové a nevýběrové chyby. Nevýběrové chyby vznikají například administrativními odpady bytů z výběru, záměrným odmítnutím odpovědi nebo chybami při pořizování dotazníku. U těchto chyb nelze bez větších znalostí o základním souboru stanovit případné vychýlení odhadu. Naproti tomu výběrové chyby, vznikající vztažením charakteristik výběrového souboru na celý základní soubor, lze interpretovat pomocí tzv. intervalů spolehlivosti, což jsou intervaly zkonstruované kolem odhadu tak, že s určitou pravděpodobností skutečná hodnota odhadované charakteristiky leží právě v tomto intervalu. Nejčastěji se u odhadů konstruuje 95% interval spolehlivosti (vynásobením příslušného kvantilu normovaného normálního rozdělení a směrodatné odchylky odhadu), tedy interval, v němž s 95% pravděpodobností leží skutečná hodnota odhadované charakteristiky.

V teorii výběrových šetření se rozlišují dva nejčastější typy úhrnů, a to úhrny základní a dílčí. Základní úhrny jsou nějaké primární úhrny (zaměstnanost, nezaměstnanost ...) za určitý základní soubor (muži, ženy, osoby v produktivním věku, 20-24 letí muži, ...). Dílčí úhrny jsou potom nějaké podúhrny v základním úhrnu. Například členění OKEČ v souboru zaměstnaných osob jsou dílčí úhrny. Úhrny podle věkových skupin nejsou dílčí úhrny, ale základní úhrny v populaci 15-19 leté, v populaci 20-24 leté atd.

Intervaly spolehlivosti v přílohových tabulkách I a II jsou počítány pro velikost výběru v aktuálním čtvrtletí. Pro výpočet intervalů spolehlivosti úhrnů za jiná čtvrtletí a dílčích úhrnů za kraje a oblasti je třeba použít následující vzorce a tabulku III.



a) pro základní úhrn

kde : N je velikost základního souboru,
y je odhad úhrnu Y v základním souboru,
f je příslušná relativní velikost výběrového souboru.




b) pro dílčí úhrn,

kde : N je nahrazeno odhadem základního úhrnu y a
y je nahrazeno dílčím úhrnem yA,

vypadá vzorec takto:


Při výpočtech je třeba pamatovat na to, že ačkoliv jsou úhrny publikovány v tisících, do vzorce se dosazují v jednotkách. Oba dva výrazy jsou zjednodušenými aproximacemi přesných vzorců. Odchylky mezi aproximacemi a přesnými vzorci nejsou ale statisticky významné. Vzorec pro dílčí úhrny však může dávat nepřesné výsledky pro malé odhady základního úhrnu.

Všeobecně v celé publikaci platí, že úhrny menší než 1 tis. se považují za údaje s velmi nízkou spolehlivostí. V praxi to znamená, že jejich směrodatná odchylka je příliš vysoká nebo dokonce větší než samotný odhad.


III. B. Způsob použití přílohových tabulek



Tab I Odhady 95% intervalu spolehlivosti odhadů základních úhrnů za populaci 15-ti letých a starších (v tisících)

Varianty:

Ia pro roční základní úhrny celkem
Ib pro roční základní úhrny za muže a ženy

Tabulka je určena ke zjištění přibližného 95% intervalu spolehlivosti základních úhrnů za základní soubor populace 15-ti leté a starší ve všech krajích a České republice. Chceme-li se například dozvědět, jaká je spolehlivost odhadu počtu zaměstnaných, jichž bylo v roce 2004 4706,6 tis., najdeme si ve sloupci Česká republika řádek nejbližší číslu 4706,6. Pro velikost odhadu 4500 tis. je to 28,9 tisíce. Další sousední hodnota je uvedena pro odhad o velikosti 5000 tis., což je 28,6 tis. Protože rozdíl čísel 4706,6 a 4500 tvoří zhruba dvě pětiny rozdílu 5000 a 4500, odečteme od čísla 28,9 ještě dvě pětiny rozdílu 28,9 a 28,6 a získáme nakonec po zaokrouhlení hodnotu 28,8. Získaný 95% interval spolehlivosti pro odhad počtu zaměstnaných v roce 2004 je cca 4706,628,8 tis., tzn., že s 95% pravděpodobností nebyl skutečný počet zaměstnaných v ČR nižší než 4677,8 tis. a zároveň větší než 4735,4 tisíc osob.


Tab II Odhady 95% intervalu spolehlivosti odhadů dílčích úhrnů za populaci 15-ti letých a starších na úrovni ČR

Varianty:

IIa pro roční dílčí úhrny celkem
IIb pro roční dílčí úhrny za muže a ženy

Tabulka je určena ke zjištění přibližného 95% intervalu spolehlivosti dílčích úhrnů za základní soubor populace 15-ti leté a starší a to pouze na úrovni České republiky. Chceme-li například zjistit spolehlivost odhadu zaměstnaných ve zpracovatelském průmyslu v roce 2004, jichž bylo 1274,2 tis. ze 4706,6 tis. zaměstnaných (tedy 27,1 % všech zaměstnaných), vyhledáme v tabulce hodnotu v řádku přibližně odpovídajícímu hodnotě 4706,6 a ve sloupci přibližně odpovídajícímu hodnotě 27,1. Můžeme provést i následující korekci jednoduchou lineární interpolací:

25
27,1
30
4500
0,40
0,42
4706,6
cca 0,39
=0,40-(4706,6-4500)/ (5000-4500)* (0,40-0,38)
cca 0,40
=0,39+ (27,1-25)/(30-25)* (0,41-0,39)
cca 0,41
=0,42-(4706,6-4500)/ (5000-4500)* (0,42-0,40)
5000
0,38
0,40
Tzn., že s 95% pravděpodobností nebylo zaměstnaných ve zpracovatelském průmyslu méně než 27,1 %-0,40 % (1256,7 tis.) a více než 27,1 %+0,40 % (1294,3 tis.).

Tabulka II se může použít i pro základní úhrny ve věkových skupinách a pohlaví na úrovni České republiky, když základní úhrn nahradíme velikostí základního souboru a dílčí úhrn příslušným odhadem.

V této kapitole jsme chtěli čtenáři podat přibližný návod, jak zhruba určit chybu, která vzniká vztažením charakteristik výběrového souboru na soubor základní. Tato chyba závisí na třech proměnných (v případě dílčích úhrnů na čtyřech) a to na velikosti výběrového souboru a velikosti odhadu a nepříliš na velikosti základního souboru. Podat objektivní přehled o chybách všech odhadů by znamenalo vytvořit velmi rozsáhlou tabulkovou přílohu, ve které by se běžný čtenář ekonomických publikací jen stěží orientoval. Z tohoto důvodu jsou všechny použité metody značně aproximující, ale pro představu přesnosti odhadů plně postačující.


III. C. Použité zdroje a číselníky




CZ-NUTS Územní členění je prováděno v souladu s Klasifikací územních statistických jednotek (CZ-NUTS) platnou od 1. ledna 2000.

Obyvatelstvo Roční průměr demografické projekce středních čtvrtletních stavů pro výběrové šetření pracovních sil na základě definitivních koncových stavů let 2002 a 2003 s promítnutím příslušného časového podílu změn v přirozeném a mechanickém pohybu obyvatelstva v průběhu roku 2003 a 2004.

ISCED 97 Údaje o úrovni (stupni) a o skupinách oborů, resp. oborech vzdělání podle mezinárodní klasifikace ISCED 97, UNESCO, listopad 1997.

OKEČ Údaje o odvětví činnosti jsou členěny podle kategorií průběžně aktualizované Odvětvové klasifikace ekonomických činností (OKEČ). Klasifikace je kompatibilní s mezinárodní klasifikací NACE, rev. 1.1.

KZAM Zaměstnání je klasifikováno podle KZAM vydané ČSÚ v roce 1995 (1. svazek), 1. upravené vydání. Klasifikace je kompatibilní s mezinárodní klasifikací ILO ISCO-88.

CZ-ICSE Postavení v zaměstnání je klasifikováno podle skupin CZ-ICSE z roku 1998, které odpovídají jednotlivým kategoriím mezinárodní klasifikace ICSE-93.





III. D. Charakteristika číselníků




CZ-NUTS : Klasifikace NUTS (La Nomenclature des Unités Territoriales Statistiques) byla zavedena Statistickým úřadem Evropských společenství ve spolupráci s ostatními orgány EU pro potřeby klasifikování jednotné unifikované struktury územních jednotek. Od roku 1988 je používána v legislativě EU, zejména pro úkoly spojené s čerpáním ze Strukturálních fondů EU.

Klasifikace obsahuje 6 úrovní NUTS (NUTS 0, NUTS 1, NUTS 2, NUTS 3, NUTS 4 a NUTS 5), které představují velikostní skupiny území. Vymezení jednotlivých úrovní NUTS je charakterizováno počtem obyvatel a rozlohou. Klasifikace CZ-NUTS popisuje územní uspořádání České republiky v územních jednotkách, které vyhovují kriteriím Evropské unie a pro statistické účely jsou schváleny Eurostatem. Pro účely této publikace jsou užity stupně: pro Českou republiku (NUTS 1), oblasti (NUTS 2) a kraje (NUTS 3).

ISCED 97: Publikované údaje o úrovni (dříve stupni) a o skupinách oborů, resp. oborech vzdělání jsou v souladu s mezinárodní klasifikací ISCED 97 (International Standard Classification of Education) vydanou UNESCO v listopadu 1997. Od 1. ledna 2003 je ve VŠPS plně aplikována klasifikace oborů vzdělání na tři místa, kterou ČSÚ převzal od ÚIV MŠ ČR.
Dosažená (tj. dokončená) úroveň vzdělání podle ISCED 97 (Level of education) má následující členění:

0 preprimární vzdělávání - vzdělávací programy předškolní výchovy. Jsou zde zahrnuty i osoby bez jakéhokoliv vzdělání.
1 primární vzdělávání - zahrnuje první stupeň základního vzdělávání, tj. ukončený 5. ročník základní školy.
2 nižší sekundární vzdělávání - obsahuje především druhý stupeň základního vzdělávání ukončený obvykle 9. třídou.
3 sekundární vzdělávání - zahrnuje odborné i všeobecné středoškolské vzdělání na středních odborných a všeobecných školách a v odborných učilištích ukončené většinou maturitní nebo závěrečnou zkouškou. Do tohoto stupně jsou zařazeni i absolventi nižších praktických škol, protože zejména v případě osob, které jsou již delší dobu mimo vzdělávací systém, měla tato škola charakter středního vzdělání.
4 postsekundární vzdělávání - pomaturitní kvalifikační a pomaturitní specializační a inovační studium nepatřící do systému terciárního vzdělávání.
5 první stupeň terciárního vzdělávání - zahrnuje bakalářské a magisterské studijní programy, které nevedou přímo k udělení vědecké kvalifikace.
6 druhý stupeň terciárního vzdělávání - pokrývá terciární vzdělávací programy, které vedou k udělení diplomu vědeckého stupně.

V rámci jednotlivých úrovní se uplatňuje kritérium typu “následného vzdělání nebo určení”. V publikaci je toto hledisko použito u stupně 3 (např. absolventi skupiny 3A mají možnost následně pokračovat v klasickém bakalářském nebo magisterském studiu, naopak programy skupiny 3C přímo směrují absolventy na trh práce).

OKEČ: Odvětvová klasifikace ekonomických činností (OKEČ) s ohledem na informační závazky České republiky vůči Evropské unii, OSN, Mezinárodnímu měnovému fondu a dalším mezinárodním organizacím, vychází plně ze statistické klasifikace ekonomických činností EU (NACE). V současné době byla podle aktualizačních změn a úprav evropského standardu NACE rev. 1.1 provedena aktualizace klasifikace OKEČ (3. vydání platné od 1. ledna 2003).

KZAM: Předmětem klasifikace je zaměstnání, tj. konkrétní činnost, kterou pracovník vykonává (i když není jeho povoláním) a která je zdrojem jeho hlavních pracovních příjmů. Klasifikace zaměstnání - KZAM byla vypracována na podkladě mezinárodního standardu ISCO-88 (International Standard Classification of Occupations) přijatého 14. mezinárodní konferencí statistiků práce v listopadu 1987.

CZ-ICSE: Klasifikace postavení v zaměstnání CZ-ICSE byla vypracována na bázi revidované Mezinárodní klasifikace postavení v zaměstnání (International Classification of Status in Employment) - ICSE-93, schválené 15. mezinárodní konferencí statistiků práce v lednu 1993. Klasifikace ICSE-93 má závazné třídění jenom na úrovni 1. místa, podrobnější třídění je doporučené. Klasifikace CZ-ICSE má vytvořené podrobnější třídění závazné do hloubky čtyř míst. Pojednává jenom o osobách ekonomicky aktivních.
III. E.

Přehled tabulek




V souvislosti s územním uspořádáním České republiky, které vstoupilo v platnost od 1. ledna 2000, je modifikována struktura tabulek tak, aby byl pokryt nejen věcný, ale i územní pohled na trh práce v České republice v tomto územním uspořádání, tj. na úrovni NUTS1 (ČR), NUTS2 (oblasti) a NUTS3 (kraje). Vzhledem k tomu, že se proti dřívějšímu uspořádání republiky značně prohloubily rozdíly ve velikosti jednotlivých krajů a tím i ve velikosti výběrových souborů za nové územně správní celky, byl proveden výběr publikovaných údajů zejména s ohledem na jejich spolehlivost.

Tabulky jsou rozděleny do pěti základních okruhů charakterizujících výběrový soubor a kategorie zaměstnaných a nezaměstnaných, vždy v členění podle pohlaví. Čísla tabulek jsou trojmístná, v následujícím přehledu je za lomítkem uváděna informace o územním detailu tabulky:



xxx / 1 NUTS1 - Česká republika
xxx / 2 NUTS2 - Česká republika a oblasti
xxx / 3 NUTS3 - Česká republika a kraje





III. E. 1. Charakteristika populace ČR (tab. 101 až 108)




Blok tabulek poskytuje základní demografické informace o obyvatelstvu České republiky. Základem jsou projektované demografické údaje za populaci České republiky vztahující se ke středu referenčního období a charakteristiky obyvatelstva získané výběrovým šetřením pracovních sil.



101 / 3 Věková struktura populace ČR
Věková struktura celé populace ČR a krajů - projektovaná demografie VŠPS.

102 / 3 Vzdělanostní struktura populace ČR
Dosažená nejvyšší úroveň vzdělání respondentů v ČR a krajích v absolutním a relativním vyjádření.

103 / 3 Vybrané obory vzdělání ISCED 97
Vybrané obory vzdělání podle klasifikace ISCED 97 v ČR a krajích.

104 / 3 Ekonomické postavení populace 15 +
Absolutní a relativní struktura populace 15-ti leté a starší v České republice a krajích podle ekonomického postavení a hrubých věkových skupin.

105 / 1 Úroveň a obory vzdělání ve věkových skupinách
Úroveň dosaženého vzdělání v hrubých věkových skupinách populace České republiky a skupiny oborů vzdělání ISCED 97. Skupiny oborů v různých úrovních vzdělání.

106 / 2 Věk a vzdělání populace dle ekonomického postavení
Hrubá věková struktura a úroveň dosaženého vzdělání populace starší 15-ti let podle jednotlivých kategorií ekonomického postavení v České republice a oblastech.

107 / 3 Hlavní důvody ekonomické neaktivity
Hlavní důvody ekonomické neaktivity populace 15-ti leté a starší v České republice a krajích a hlavní důvody ekonomické neaktivity populace ve věku 20 až 59 let.

108 / 1 Osoby se změněnou pracovní schopností
Hrubá věková struktura a úroveň nejvyššího dosaženého vzdělání zaměstnaných, nezaměstnaných a ekonomicky neaktivních 15-ti letých a starších osob se změněnou pracovní schopností ve srovnání s celou populací starší 15-ti let.





III. E. 2. Zaměstnanost v národním hospodářství (tab. 201 až 207)




Okruh tabulek zahrnuje všechny osoby, které jsou podle ILO klasifikovány jako zaměstnané v národním hospodářství (dále jen NH), tj. včetně profesionálních příslušníků armády a vojáků v základní vojenské službě. Nezahrnuje však osoby na rodičovské dovolené.

201 / 3 Zaměstnanost v NH dle krajů - 1. část
Zaměstnaní v jediném (hlavním) zaměstnání v národním hospodářství České republiky a krajích podle věkových skupin zaměstnaných, úrovně nejvyššího dosaženého vzdělání a vybraných oborů vzdělání.

202 / 3 Zaměstnanost v NH dle krajů - 2. část
Zaměstnaní v jediném (hlavním) zaměstnání v národním hospodářství České republiky a krajích podle základních klasifikací - CZ-ICSE (postavení v zaměstnání), OKEČ (odvětví a sektory) a KZAM (klasifikace zaměstnání).

203 / 1 Zaměstnanost v NH dle věku - 1. část
Věkové skupiny zaměstnaných v jediném (hlavním) zaměstnání v národním hospodářství České republiky podle úrovně nejvyššího dosaženého vzdělání a vybraných skupin oborů vzdělání.

204 / 1 Zaměstnanost v NH dle věku - 2. část
Věkové skupiny zaměstnaných v jediném (hlavním) zaměstnání v národním hospodářství České republiky podle základních klasifikací - CZ-ICSE (postavení v zaměstnání), OKEČ (odvětví a sektory) a KZAM (klasifikace zaměstnání).

205 / 2 Zaměstnanost v NH dle oblastí
Zaměstnaní v jediném (hlavním) zaměstnání v národním hospodářství České republiky a oblastech podle základních klasifikací - CZ-ICSE (postavení v zaměstnání), OKEČ (odvětví a sektory) a KZAM (klasifikace zaměstnání).

206 / 1 Zaměstnanost v NH dle vzdělání
Zaměstnaní v jediném (hlavním) zaměstnání v národním hospodářství České republiky podle základních klasifikací CZ-ICSE (postavení v zaměstnání) a KZAM (klasifikace zaměstnání) v jednotlivých úrovních jejich dosaženého vzdělání.

207 / 1 Klasifikace zaměstnání v odvětvích NH
Zastoupení hlavních tříd KZAM v jednotlivých odvětvích národního hospodářství České republiky.
III. E. 3. Zaměstnanost v civilním sektoru (tab. 301 až 310)




Zaměstnanost v civilním sektoru (dále jen CS) zahrnuje všechny osoby, které jsou podle ILO klasifikovány jako zaměstnané v národním hospodářství s vyloučením profesionálních příslušníků armády i vojáků v základní vojenské službě. Nezahrnuje rovněž osoby na rodičovské dovolené.



301 / 3 Postavení v zaměstnání v sektorech
Zastoupení zaměstnaných v jediném (hlavním) zaměstnání v CS, zaměstnanců (vč. členů produkčních družstev), zaměstnavatelů a pracujících na vlastní účet v odvětvových sektorech České republiky a v krajích.

302 / 3 Zaměstnanci v CS dle odvětví
Zaměstnanci v jediném (hlavním) zaměstnání v odvětvích civilního sektoru České republiky a krajů.

303 / 1 Vybrané kategorie a oddíly odvětvové klasifikace
Zaměstnaní s jediným nebo hlavním zaměstnáním v ČR ve vybraných nejčetnějších kategoriích a oddílech klasifikace OKEČ.

304 / 1 Zaměstnaní podle postavení, druhu a délky úvazku
Zaměstnaní v civilním sektoru v ČR a jejich postavení v jediném (hlavním) zaměstnání podle druhu pracovní smlouvy (na dobu určitou, neurčitou či jinak dohodnutou) a podle délky úvazku a doby trvání současného zaměstnání.

305 / 3 Obvykle a skutečně odpracované hodiny v týdnu
Průměrný počet obvykle a skutečně odpracovaných hodin v týdnu na plnou pracovní dobu podle postavení v zaměstnání a průměrný počet odpracovaných hodin osob pracujících na zkrácenou pracovní dobu v ČR a krajích.

306 / 1 Odpracované hodiny dle odvětví a délky úvazku
Průměrné obvykle a skutečně odpracované hodiny v týdnu v jednotlivých odvětvích civilního sektoru celkem a na plnou a zkrácenou pracovní dobu.

307 / 2 Skutečně odpracované hodiny dle postavení v zaměstnání
Počty zaměstnaných v CS dle postavení v zaměstnání v pásmech podle počtu skutečně odpracovaných hodin v jediném (hlavním) zaměstnání v ČR a oblastech.

308 / 1 Skutečně odpracované hodiny dle postavení v zaměstnání a věku
Počty zaměstnaných v CS dle postavení v zaměstnání v pásmech podle počtu skutečně odpracovaných hodin v jediném (hlavním) zaměstnání a podle hrubých věkových skupin.

309 / 1 Zkrácená pracovní doba a podzaměstnanost
Zaměstnaní v civilním sektoru pracující na zkrácenou pracovní dobu v hrubých věkových skupinách podle úrovně jejich vzdělání a hlavních důvodů práce na zkrácenou pracovní dobu. Podzaměstnanost.

310 / 2 Pracovní aktivita a ZPS
Hlavní důvody, proč osoby v ČR a oblastech odpracovaly v referenčním týdnu kratší než dohodnutou pracovní dobu nebo proč vůbec nepracovaly. Počty osob se změněnou pracovní schopností pracujících v civilním sektoru.
III. E. 4. Nezaměstnanost (tab. 401 až 406)




V tabulkách IV. okruhu jsou zahrnuty osoby, které jsou podle mezinárodních definic a doporučení ILO klasifikovány jako nezaměstnané, tj. které v referenčním období nepracovaly, aktivně si hledaly zaměstnání a byly schopny nástupu do 14-ti dnů. Patří sem i osoby, které již zaměstnání našly, ale nástup je stanoven nejpozději do 14 dnů.

401 / 3 Věk, vzdělání a specifické skupiny nezaměstnaných
Nezaměstnaní v České republice a krajích podle hrubých věkových skupin a úrovně nejvyššího dosaženého vzdělání. Specifické skupiny nezaměstnaných (osoby, které si již našly práci, jejíž nástup je ale stanoven nejpozději do 14 dnů, neregistrovaní na úřadech práce, nezaměstnaní se změněnou pracovní schopností).

402 / 1 Základní charakteristiky nezaměstnaných
Nezaměstnaní v České republice s různou úrovní dosaženého vzdělání podle jejich ekonomického postavení před začátkem hledání zaměstnání a podle délky hledání zaměstnání.

403 / 1 Vzdělání nezaměstnaných ve věkových skupinách
Hrubé věkové skupiny nezaměstnaných v České republice podle úrovně nejvyššího dosaženého vzdělání a vybraných skupin oborů vzdělání.

404 / 1 Poslední odvětví a zaměstnání nezaměstnaných dle vzdělání
Hlavní důvody ukončení posledního zaměstnání, vybraná odvětví a vybrané hlavní třídy klasifikace zaměstnání posledního zaměstnání nezaměstnaných v České republice dle jejich nejvyšší dosažené úrovně vzdělání.

405 / 1 Podmínky hledání zaměstnání
Typ hledaného zaměstnání, požadovaná délka úvazku a nejčastější způsoby hledání zaměstnání nezaměstnaných v České republice podle úrovně dosaženého vzdělání.

406 / 2 Nezaměstnanost v oblastech ČR
Nezaměstnanost v oblastech ČR podle věkových skupin a úrovně vzdělání.




III. E. 5. Časové řady základních ukazatelů (tab. 501 až 509)




V tabulkách V. okruhu jsou uvedeny některé základní ukazatele popisující zaměstnanost, nezaměstnanost, míru nezaměstnanosti, míru ekonomické aktivity a míru zaměstnanosti v časovém horizontu jednoho roku.


501 / 1 Jediné (hlavní) zaměstnání - 1. část
Zaměstnaní s jediným (hlavním) zaměstnáním v národním hospodářství dle krajů a oblastí, věkové struktury a úrovně nejvyššího dosaženého vzdělání v časové řadě posledních pěti čtvrtletí.

502 / 1 Jediné (hlavní) zaměstnání - 2. část
Zaměstnaní s jediným (hlavním) zaměstnáním v národním hospodářství dle postavení v zaměstnání (CZ-ICSE), odvětví a sektorů (OKEČ) a hlavních tříd klasifikace zaměstnání (KZAM) v časové řadě posledních pěti čtvrtletí.

503 / 1 Druhé (další) zaměstnání - 1. část
Zaměstnaní s druhým (dalším) zaměstnáním v národním hospodářství podle krajů v časové řadě posledních pěti čtvrtletí.

504 / 1 Druhé (další) zaměstnání - 2. část
Zaměstnaní s druhým (dalším) zaměstnáním v národním hospodářství dle postavení v zaměstnání (CZ-ICSE), odvětví a sektorů (OKEČ) a hlavních tříd klasifikace zaměstnání (KZAM) v časové řadě posledních pěti čtvrtletí.

505 / 1 Nezaměstnanost - 1. část
Nezaměstnaní dle krajů a oblastí, věkové struktury a úrovně nejvyššího dosaženého vzdělání v časové řadě posledních pěti čtvrtletí.

506 / 1 Nezaměstnanost - 2. část
Nezaměstnaní, dříve pracující, podle odvětví činnosti svého posledního zaměstnání v časové řadě posledních pěti čtvrtletí.

507 / 1 Míra nezaměstnanosti
Míra nezaměstnanosti v krajích a oblastech České republiky, ve struktuře podle věkových skupin a podle úrovně nejvyššího dosaženého vzdělání v časové řadě posledních pěti čtvrtletí.

508 / 1 Míra ekonomické aktivity
Míra ekonomické aktivity v krajích a oblastech České republiky, ve struktuře podle věkových skupin a podle úrovně nejvyššího dosaženého vzdělání v časové řadě posledních pěti čtvrtletí.


509 / 1 Míra zaměstnanosti
Míra zaměstnanosti v krajích a oblastech České republiky, ve struktuře podle věkových skupin a podle úrovně nejvyššího dosaženého vzdělání v časové řadě posledních pěti čtvrtletí.

III. F. Ostatní poznámky



Číselné údaje v absolutním vyjádření jsou uváděny v tisících. Rozdíly mezi údajem za celek a součtem dílčích údajů v přílohových tabulkách vyplývají ze skutečnosti, že úhrn není součtem zaokrouhlených dílčích údajů, ale zaokrouhleným celkovým údajem. Absolutní i relativní údaje ve všech textových a přílohových tabulkách a v textu jsou vypočítány z nezaokrouhlených čísel.

V tabulkách jsou standardní statistickou symbolikou odlišeny marginální případy ve významu :

▬ dan² jev se ve v²býrovÚm souboru nevyskytl,
0 jev se ve výběrovém souboru vyskytl, ovšem jen v hodnotách, které po standardním zaokrouhlení mají hodnotu menší než "0,1",
x zápis hodnoty není možný z logických důvodů,
• údaj není k dispozici nebo je nespolehlivý.

Údaje "nezjištěno" v jednotlivých tabulkách zahrnují odmítnuté odpovědi, odpověď "nevím" resp. jiný případ nezjištěné odpovědi respondenta. Pokud otázka umožňuje více možností odpovědi, jsou údaje tříděny zásadně podle hlavní varianty odpovědi.

Při práci s tabulkami je třeba mít stále na zřeteli, že údaje jsou zjišťovány výběrovými metodami a proto jejich přesnost klesá se snižující se velikostí vzorku (např. členění nezaměstnaných podle různých hledisek v krajských pohledech apod.).

Šetření poskytuje reprezentativní výsledky o nezaměstnanosti pouze ve čtvrtletní periodicitě. Měsíční frekvenci a malý územní detail mohou zabezpečit pouze údaje úřadů práce a z těchto důvodů je nezbytné, aby oba zdroje informací o trhu práce byly využívány souběžně, avšak s vědomím jejich metodických odlišností.
III. G. Dostupnost publikace



Publikace je vydávána ve dvou jazykových verzích, české a anglické následujícími formami:

a) Tisk :
česká verze kód publikace : 3115 - 05
anglická verze kód publikace : 3116 - 05

b) Elektronická podoba : Excel (*.xls), Adobe Acrobat (*.pdf), JPEG (*.jpg)
česká verze 311504.exe ctimne.txt
anglická verze 311604.exe readme.txt

c) Internet : Excel (*.xls), Adobe Acrobat (*.pdf), JPEG (*.jpg)
česká i anglická verze http://www.czso.cz


Zveřejněno dne: 30.06.2005
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.