Zaměstnanost a nezaměstnanost v ČR podle výsledků výběrového šetření pracovních sil - roční průměry - 2004


I. Základní metodické přístupy

I. Základní metodické přístupy






Od roku 2002 je dotazník VŠPS plně harmonizován se standardem Eurostatu a odpovídá tak obsahu rozhodnutí Rady (ES) 577/98. Obsah a struktura standardu Eurostatu se však stále vyvíjí a v této souvislosti ČSÚ provedl s účinností od 1. ledna 2003 další úpravy dotazníku, když byl rozšířen oddíl otázek o dosaženém vzdělání respondentů a zejména o dalším vzdělávání v etapě jejich aktivního ekonomického života. Tento postup si vyžádal modifikaci řady otázek a možných odpovědí a projevil se v dalším podstatném nárůstu rozsahu dotazníku. Obsah a formální struktura publikace však zůstaly, tak jak tomu bylo v minulých letech, zachovány a umožňují tak čtenáři dobrou orientaci ve vazbě na publikace za předcházející období. Zároveň byla zajištěna kontinuita a konzistence statistických dat v potřebné časové posloupnosti. Změny v náplni jednotlivých charakteristik byly promítnuty do přepočtu příslušných údajů v časových řadách základních ukazatelů (oddíl V.).

Počínaje 1. lednem 2000 vstoupilo v platnost na základě ústavního zákona č. 347/97 Sb. územní uspořádání České republiky, podle nějž je ČR dělena na 14 krajů - vyšších územních samosprávných celků (VÚSC). V návaznosti na toto administrativní uspořádání bylo pro potřeby statistické, analytické a pro potřeby Evropské unie, v souladu s Usnesením vlády České republiky č. 707/1998, provedeno vymezení osmi statistických územních jednotek (oblastí) na území ČR. Územní uspořádání České republiky respektuje systém vymezení NUTS (La Nomenclature des Unités Territoriales Statistiques) v zemích EU. S ohledem na uvedenou změnu byla z výsledků VŠPS vytvořena i tato publikace, která obsahuje pohledy na trh práce na všech základních úrovních, tj. NUTS 1 - Česká republika, NUTS 2 - statistické oblasti a NUTS 3 - kraje (VÚSC).

Předmětem šetření ve VŠPS jsou domácnosti bydlící v náhodně vybraných bytech. Šetření podléhají všechny osoby obvykle bydlící ve vybraném bytě, přičemž není rozhodující a není ani sledováno, mají-li zde pobyt trvalý, přechodný, dlouhodobý nebo nehlášený. Výjimkou jsou vojáci základní služby, kteří jsou z praktických důvodů šetřeni v místě svého bydliště před nástupem do vojenské služby. U osob mladších než 15 let se sledují jen základní údaje týkající se vztahu k osobě v čele domácnosti, věku, pohlaví, národnosti a státní příslušnosti. Za osoby starší 15-ti let se vyplňují další otázky, které popisují jejich uplatnění na trhu práce. Šetření se nevztahuje na osoby bydlící dlouhodobě v hromadných ubytovacích zařízeních. Z toho důvodu jsou údaje za určité skupiny obyvatelstva, zejména za cizí státní příslušníky žijící a pracující na území republiky, k dispozici v omezené míře. Podle doporučení Eurostatu lze údaje za tyto osoby získat buď z administrativních zdrojů nebo zvláštním šetřením organizovaným zásadně mimo rámec VŠPS.

Výběrový soubor zahrnoval v každém čtvrtletí roku 2004 více než 25 tis. bytů na území celé České republiky (0,6 % všech trvale obydlených bytů), v nichž bylo šetřeno téměř 63 tis. respondentů všech věkových skupin. Z nich je více než 53 tis. respondentů ve věku 15 a více let. Tento rozsah souboru umožňuje získat spolehlivé odhady charakteristik trhu práce na úrovni republiky a s relativně dostatečnou spolehlivostí i odhady krajských a oblastních hodnot.

Všechny údaje z výběrového souboru byly převáženy na průměrnou roční věkovou strukturu obyvatelstva podle demografické projekce středních čtvrtletních stavů pro výběrové šetření pracovních sil (oddíl III.C. - Demografie). Uvedený způsob přepočtu nejlépe koresponduje s okruhem osob zahrnutých do šetření (trvale bydlící obyvatelstvo).

VŠPS je kontinuální šetření, jehož výsledky jsou vyhodnocovány a publikovány ve čtvrtletní periodicitě. Výsledky šetření jsou zveřejňovány tři měsíce po skončení čtvrtletí. Průměrné roční údaje jsou vydávány nejpozději do šesti měsíců po ukončení hodnoceného kalendářního roku.


Zveřejněno dne: 30.06.2005
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.