Úvod

Úvod

Český statistický úřad přináší po roce další analytickou publikaci zabývající se vývojem na českém trhu práce. Zatímco loňské vydání bylo věnováno celému období od vzniku samostatné České republiky, nynější obsahuje souhrnný náhled na vývoj pouze v novém století. Toto období je charakteristické tím, že již nedocházelo k dramatickým událostem tak jako v 90. letech, česká ekonomika po roce 2000 byla již stabilizovaná a v roce 2004 byl tento vývoj potvrzen úspěšnou integrací do Evropské unie. Tato situace se odráží i ve statistických číslech.

V následujících kapitolách se budeme věnovat detailnímu popisu vývoje trhu práce v období od roku 2000 do roku 2006. Analyzovány budou hlavní trendy v oblastech ekonomická aktivita obyvatel, zaměstnanost, nezaměstnanost a mzdy. Česká ekonomika se stále více propojuje s ekonomikou Evropské unie, proto klademe větší důraz na mezinárodní srovnání s dalšími členskými státy EU a zařazení vývoje na domácí scéně do tohoto kontextu.

Pro podchycení a analýzy vývoje trhu práce řečí statistických čísel používáme moderní nástroje ve formě ukazatelů, klasifikací a číselníků. Údaje čerpáme z několika různých statistických zjišťování, která jsou v zásadě trojího druhu:

    A) domácnostní šetření;
    B) podniková šetření;
    C) administrativní zdroje dat.
Nejdůležitějším domácnostním šetřením je výběrové šetření pracovních sil (VŠPS), které již od roku 1993 poskytuje informace o výši a struktuře zaměstnanosti, nezaměstnanosti a podzaměstnanosti. Šetření je řízeno podle mezinárodních definic a doporučení Mezinárodní organizace práce (ILO). Ve VŠPS jsou plně respektovány definice a obsahová náplň jednotlivých ukazatelů celoevropského LFS (Labour Force Survey) podle požadavků Eurostatu.

Dalším zdrojem údajů o nezaměstnanosti jsou statistiky úřadů práce, které zjišťují vedle počtu uchazečů o zaměstnání (tzv. registrovaná nezaměstnanost) také počty volných pracovních míst.

Evidenční počty zaměstnanců a objemy mzdových prostředků jsou zjišťovány podnikovými výkazy ČSÚ. Na základě těchto údajů jsou vypočítávány přehledy o vývoji počtu zaměstnanců a průměrných mezd, v třídění zejména za odvětví. Čtvrtletně jsou však zjišťovány jen podniky s 20 a více zaměstnanci a výsledky za menší subjekty se odhadují.

Strukturální mzdová statistika čerpá z kombinace výběrového šetření MPSV ČR pod názvem Informační systém o průměrném výdělku (ISPV) v podnikatelské sféře a plošného zjišťování Informační systém o platu MF ČR v nepodnikatelské sféře a poskytuje detailní pohled na strukturu odměňování zaměstnanců; její metodická náplň je odvozena z celoevropského šetření struktury výdělků SES (Structure of Earnings Survey), což zaručuje mezinárodní srovnatelnost výsledků.

V Praze 11. září 2007

Mgr. Dalibor Holý
ředitel odboru statistiky trhu práce

Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.