Úvod

Úvod

Publikace obsahuje údaje za národní hospodářství ČR.

Za pracovníky v národním hospodářství se považují zaměstnanci v evidenčním počtu ekonomických subjektů a soukromí podnikatelé, vč. pomáhajících rodinných příslušníků (pouze ti, pro které je činnost ve firmě hlavním zaměstnáním).

Evidenční počet zaměstnanců zahrnuje osoby v hlavním i vedlejším pracovním, služebním nebo členském poměru (kde součástí členství je též pracovní vztah) ke zpravodajské jednotce (dále jen „pracovní poměr“).

V údajích o počtu zaměstnanců a průměrných mzdách nejsou zahrnuty osoby vykonávající veřejné funkce (např. poslanci, senátoři, uvolnění členové zastupitelstev všech stupňů), soudci, ženy na mateřské dovolené, osoby na rodičovské dovolené (nepracují-li současně v pracovním poměru), učni, osoby pracující pro firmu na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, zaměstnanci ekonomických subjektů statisticky nesledovaných.

Pro čtvrtletní zjišťování jsou od r. 2003 ke zjištění aktivity ekonomických subjektů a stanovení jejich velikosti využity administrativní zdroje (ČSSZ). Metodika zjišťovaných ukazatelů vyplývá z vysvětlivek k vyplňování oddílů “Zaměstnanci a mzdy” jednotlivých mutací výkazů P 3-04 (oddíl A004) a výkazů Pen 3a-04, Pen 3b-04, Pen 3c-04, Poj 3a-04, Poj 3b-04, Zdp 3-04, VPI 3-04 a Práce 2-04 (oddíl 005).

Průměrná hrubá měsíční mzda představuje podíl mezd bez ostatních osobních nákladů připadající na jednoho zaměstnance evidenčního počtu za měsíc. Do mezd se zahrnují základní mzdy a platy, příplatky a doplatky ke mzdě nebo platu, prémie a odměny, náhrady mezd a platů, odměny za pracovní pohotovost a jiné složky mzdy nebo platu. Jedná se o hrubé mzdy, tj. před snížením o pojistné na všeobecné zdravotní pojištění a sociální zabezpečení, zálohové splátky daně z příjmů fyzických osob a další zákonné nebo se zaměstnancem dohodnuté srážky. Zahrnuty jsou částky v daném období zúčtované k výplatě, bez ohledu na to, zda byly ve skutečnosti zaměstnancům vyplaceny.

Tabulky jsou rozčleněny do následujících okruhů:

1) tab. č.: 04-01-02 Odhad celkového počtu pracovníků (vymezení viz výše)

2) tab. č.: 04-02-xx Odhad celkového počtu zaměstnanců a průměrné měsíční mzdy
tab. č.: 04-04-02 Odhad celkových mzdových prostředků (vč. OON)
Údaje v těchto tabulkách vycházejí z následujících datových zdrojů:

a) ze zjišťování evidenčního počtu zaměstnanců u ekonomických subjektů
- s 20 a více zaměstnanci (nefinanční podniky a korporace, zaměstnanci u fyzických osob nezapsaných do obchodního rejstříku)
- bez ohledu na počet zaměstnanců (peněžní instituce a korporace, pojišťovací společnosti, vládní instituce a neziskové instituce sloužící domácnostem)

b) z kvalifikovaných odhadů za ekonomické subjekty s méně než 20 zaměstnanci (nefinanční podniky a korporace a zaměstnanci u fyzických osob nezapsaných do obchodního rejstříku), u nichž se šetření neprovádí.

3) tab č.: 01-xx-xx Zaměstnanci a průměrné mzdy
tab č.: 01-xx-xx Mzdové prostředky (vč. OON)
Údaje v těchto tabulkách jsou uvedeny v rozsahu bodu 2a).

4) V přílohách 1 až 4 jsou připojeny tabulky čtvrtletních časových řad údajů o počtu zaměstnanců a průměrných hrubých měsíčních mzdách v členění ČR, podnikatelská a nepodnikatelská sféra (v rozsahu bodu 2a).

Údaje v publikaci jsou členěny podle: - odvětví (OKEČ)
- velikosti zpravodajské jednotky (pouze tab. 04_02_20)
- typu hospodaření (pouze tab. ad 3)
- území (pouze tab. ad 3) - viz poznámka 1).

Do odvětví jsou data tříděna podle aktualizované Odvětvové klasifikace ekonomických činností (k 1.1.2003), která je plně srovnatelná s mezinárodními klasifikacemi.

Územní třídění je provedeno dle klasifikace CZ-NUTS na úrovni NUTS 2 (statistická jednotka - sdružené kraje) a NUTS 3 (vyšší územní samosprávné celky - VÚSC), která odpovídá územnímu uspořádání platnému od 1. 1. 2000.

Obsahem této publikace jsou předběžné údaje na základě výsledků zpracování čtvrtletních statistických zjišťování ze dne 26. 2. 2007, a to za 4. čtvrtletí 2006 a za 1. – 4. čtvrtletí 2006 a navíc i zpřesněné údaje za předchozí čtvrtletí roku 2006.

Poznámka:
1) Územní třídění je provedeno podle NUTS 3 sídla vykazujícího ekonomického subjektu
(tzv. podniková metoda). V praxi to znamená, že i když má ekonomický subjekt nižší organizační složky (závody, provozovny apod.) dislokovány v jiném NUTS 3, je celý zařazen do NUTS 3,
v němž sídlí jeho ústředí. Toto hledisko je třeba mít na zřeteli při interpretaci a analýze územně tříděných údajů v této publikaci.


Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.