Metodické vysvětlivky

Metodické vysvětlivky

Tato publikace přináší ve dvou samostatných částech údaje o příjmech a vydáních domácností základního souboru statistiky rodinných účtů za rok 2005, a to podle počtu nezaopatřených dětí.

První část zahrnuje údaje o domácnostech zaměstnanců s nezaopatřenými dětmi členěné podle počtu dětí a počtu ekonomicky aktivních členů. Ve druhé části jsou údaje za domácnosti zaměstnanců a důchodců bez nezaopatřených dětí, jež jsou dále členěny podle počtu členů. Údaje za jednočlenné domácnosti v třídění podle pohlaví jsou pouze za domácnosti důchodců. Údaje za domácnosti jednotlivců-zaměstnanců nelze v tomto třídění publikovat, protože počet jednotlivců-mužů ve zpravodajském souboru neumožňuje samostatné zpracování.

Popis třídících hledisek

a) Sociální skupina domácnosti - určuje se podle sociální příslušnosti osoby v čele domácnosti, bez ohledu na sociální postavení ostatních členů. V úplných rodinách je osobou v čele domácnosti vždy muž, žena může být v čele v neúplných rodinách a domácnostech jednotlivců. Pokud v neúplné rodině není rodič ekonomicky aktivní, může být osobou v čele ekonomicky aktivní dítě.

Do skupiny zaměstnanců se zařazují osoby v pracovním poměru, tj. dělníci a ostatní zaměstnanci pracující v různých oborech kromě zemědělství. Vlastnický sektor jejich zaměstnavatele přitom není rozhodující. Dále sem patří společníci s.r.o. (příp. komanditisté komanditních společností), jestliže jsou zaměstnaní ve vlastním podniku na základě pracovní smlouvy a pobírají mzdu.

V čele domácností důchodců je osoba ekonomicky neaktivní pobírající důchod. Podmínkou zařazení do zpravodajského souboru domácností důchodců je, aby ani žádný další člen domácnosti nebyl v trvalém pracovním poměru. V průběhu zpravodajského období je výdělečná činnost osoby v čele nebo jiného člena domácnosti omezena, příjem z pracovní činnosti nesmí za rok překročit 12 000 Kč. Pokud tyto podmínky domácnost přestala splňovat, byla ze zjišťování vyřazena.

b) Nezaopatřené děti – jsou to děti předškolního a školního věku, dále děti starší (do 26 let), které se soustavně připravují na své budoucí povolání nebo pro svůj duševní nebo tělesný stav nejsou schopny si zajistit vlastní obživu a ještě nepobírají invalidní důchod.

c) Domácnosti zaměstnanců s nezaopatřenými dětmi v první části publikace se člení na následující typy domácností:

domácnosti s dětmi celkem, což jsou všechny rodiny, v nichž alespoň polovinu zpravodajského období bylo přítomno nezaopatřené dítě;

úplné čisté rodiny, jsou definovány jako manželský pár s nezaopatřenými dětmi, s rodinou nežije žádný další příbuzný ani ekonomicky aktivní dítě;

neúplné čisté rodiny, které tvoří jeden z rodičů a nezaopatřené dítě, resp. děti, přičemž v rodině nežije žádný další příbuzný ani ekonomicky aktivní dítě.

Pro zařazení domácnosti do určitého typu byl rozhodující stav v převažující části zpravodajského období, při rovnosti stav k 31. 12. nebo k poslednímu dni zpravodajství.

d) Domácnosti zaměstnanců a důchodců bez nezaopatřených dětí ve druhé části publikace jsou členěny podle počtu členů na:

domácnosti jednočlenné, za domácnosti důchodců ještě v třídění podle pohlaví osoby,

domácnosti dvoučlenné.

Třídící znaky pro zařazení domácností podle demografických hledisek se vytvářejí ze zaokrouhleného průměrného počtu nezaopatřených dětí, osob ekonomicky aktivních a členů, takže vyjadřují převažující stav v příslušném roce.

Při analýzách údajů je třeba vzít v úvahu, že při nižším počtu domácností v některých podsouborech (např. jednočlenných domácností mužů-důchodců) mohou být údaje v podrobných položkách méně spolehlivé.


x x x


Podrobnější vysvětlivky k metodice, organizaci a zpracování statistiky rodinných účtů za rok 2005 byly uvedeny v publikaci ČSÚ Práce, sociální statistiky, rok 2006, čj. 880/2006-3120, vydané 26. června 2006 v řadě 30 – Životní úroveň, kód publikace 3001-06, s názvem Příjmy, vydání a spotřeba domácností statistiky rodinných účtů – I. díl.

Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.