Metodické vysvětlivky

Metodické vysvětlivky

Publikace uvádí výsledky statistiky spotřeby jednotlivých potravin, nápojů a cigaret za rok 2006, pro snadnou orientaci uživatelů dále též údaje v časové řadě zpětně od roku 1999
po jednotlivých letech.

Údaje pro výpočet spotřeby potravin a nápojů byly zpracovány bilanční metodou

na základě následujících statistických informací:

  • Hrubá zemědělská produkce v České republice za rok 2006
  • Definitivní údaje o sklizni zemědělských plodin za rok 2006
  • Výroba vybraných výrobků v průmyslu České republiky (ve zvolených měrných jednotkách) za leden až prosinec 2006
  • Stav počátečních a konečných zásob v zemědělských organizacích
  • Stav počátečních a konečných zásob u výrobců potravinářských výrobků
  • Dovoz a vývoz potravinářských výrobků z celní statistiky (se stavem k 31.8. 2007)
  • Samozásobení potravinářskými výrobky

Dále byly k výpočtu využity údaje poskytnuté Ministerstvem zemědělství ČR, Státní veterinární správou, Výzkumným ústavem zemědělské ekonomiky, jednotlivými potravinářskými svazy a dalšími organizacemi.

Pro statistiku spotřeby potravin neexistuje žádná závazná klasifikace – ani v ČR ani v mezinárodním měřítku (EUROSTATu). Poprvé v publikaci "Spotřeba potravin v roce 2001" změnil Český statistický úřad pro snazší orientaci uspořádání do té doby publikovaných potravinových komodit. Jednotlivé položky spotřeby potravin jsou uspořádány tak, aby se jejich členění co nejvíce přiblížilo prvním dvěma oddílům klasifikace CZ-COICOP (Klasifikace individuální spotřeby podle účelu), která byla vytvořena v rámci transformace klasifikační soustavy jako česká verze mezinárodního standardu COICOP (Classification of Individual Consumption by Purpose) pro zajištění mezinárodní srovnatelnosti statistických ukazatelů a je, mimo jiné, používaná také ve statistice rodinných účtů.

Položky spotřeby potravin zahrnují dva základní oddíly: 01 – Potraviny a nealkoholické nápoje, 02 – Alkoholické nápoje a cigarety, které se dále člení na jednotlivé skupiny a podskupiny.

Spotřeba jednotlivých položek u potravin, nápojů a cigaret byla propočítána jako průměr

na 1 obyvatele České republiky. Počet obyvatel je dán středním stavem obyvatelstva k 1. 7. v příslušném roce. V následující tabulce jsou uvedeny střední stavy obyvatelstva v letech 1999 – 2006.

Přestože do roku 1992 byla metodika použitá při výpočtech jiná než v současnosti, lze získaná data dlouhodobě srovnávat. Avšak některé položky do roku 1992 vykazované sledovat již nelze. Tento problém se týká především spotřeby zeleninových a ovocných výrobků.

Počínaje touto publikaci je pro lépe vystižitelný trend spotřeby potravin propočítán index z nezaokrouhlených čísel.


Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.