Spotřeba potravin - 2005


Náplň publikovaných položek

Náplň publikovaných položek

01 POTRAVINY A NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE
01.1 Potraviny
01.1.1 Pekárenské výrobky, obiloviny
Spotřeba obilovin v hodnotě zrna v kg zahrnuje pšenici, žito, kukuřici, ostatní obiloviny
a rýži využívané pro účely lidské výživy. Do spotřeby se nezapočítávají obiloviny
pro technické účely a na výrobu škrobu.

Spotřeba obilovin v hodnotě mouky v kg zahrnuje pšeničnou mouku, žitnou mouku, kroupy, krupky, ovesné vločky, loupanou rýži a ostatní mouky (sójovou, prosnou, kukuřičnou krupici, ječnou krupici) používanou pro účely lidské výživy. Do spotřeby se nezapočítává mouka krmná a mouky
pro technické účely a na výrobu škrobu.

Spotřeba mlýnských a pekárenských výrobků v kg zahrnuje chleba, pšeničné pečivo běžné (vodové, tukové, mléčné, máslové), trvanlivé pečivo (perníky, sušenky, suchary, preclíky, plněné
i neplněné oplatky, piškoty atd.) a těstoviny (vaječné, nevaječné a těstoviny s náplněmi a přísadami).


01.1.2 Maso v hodnotě na kosti
Spotřeba masa v hodnotě na kosti v kg zahrnuje maso vepřové, hovězí, telecí, skopové, kozí, koňské, drůbež, zvěřinu, králíky. Vnitřnosti jsou zahrnuty ve spotřebě jednotlivých druhů mas
a samostatný údaj je uveden jako doplňující informace. Maso v hodnotě na kosti je jatečná mrtvá váha masa, které byla získáno jako půlky, čtvrtě či kusy masa. Zahrnuje i podmíněně poživatelné maso (nucený výsek).


01.1.3 Ryby celkem (mrtvá hmotnost)
Spotřeba ryb v kg zahrnuje ryby mořské a sladkovodní v ulovené hmotnosti nebo v hmotnosti tržní (celé, porcované, zbavené střev), rybí vnitřnosti a rybí výrobky v hodnotě ryb čerstvých.


01.1.4 Mléko, mléčné výrobky, sýry a vejce
Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka v kg a v litrech zahrnuje konzumní kravské, kozí a ovčí mléko a mléko používané na výrobu sýrů, mléčných konzerv, tvarohu a ostatních mléčných výrobků kromě másla. Kravské mléko z naturální spotřeby se považuje za mléko konzumní.

Spotřeba sýrů v kg zahrnuje všechny druhy sýrů vyráběné z kravského, kozího a ovčího mléka (sýry tvrdé, měkké, plísňové, přírodní, tavené, brynzy a hrudkové sýry).

Spotřeba mléčných konzerv v kg zahrnuje mléka sušená (konzumní, pro průmyslové zpracování, pro dětskou výživu, sušená mléka s přísadami, sušenou smetanu, sušené podmáslí)
a zahuštěná mléka konzumní, pro průmyslové zpracování, slazená, neslazená, zahuštěnou smetanu, zahuštěné kakao atd.

Spotřeba tvarohu v kg zahrnuje tvaroh konzumní (tučný, tvrdý, měkký, jemný) a tvarohy chuťově upravené (např. termixy).

Spotřeba ostatních mléčných výrobků v litrech a v kg mléka zahrnuje průmyslově vyráběné výrobky, u kterých je bezprostřední surovinou pro výrobu kravské mléko (např. jogurty, podmáslí
a mražené mléčné výrobky). Nezahrnuje výrobu konzumního mléka, přírodních sýrů, mléčných konzerv, tvarohu, mlékárenských výrobků pro technické účely (kasein) a výrobků určených ke krmení hospodářských zvířat. Souvisejícím ukazatelem pro výpočet spotřeby ostatních mléčných výrobků je spotřeba mléčné plazmy.

Spotřeba vajec v ks a v kg netto a brutto zahrnuje skořápková (slepičí) vejce, melanž, sušená vejce a vejce použitá na výrobu majonézy atd.

01.1.5 Oleje a tuky
Spotřeba tuků a olejů v kg zahrnuje živočišné a rostlinné tuky, které se přepočítávají
na hodnotu čistého (stoprocentního) tuku pomocí příslušných koeficientů (v tabulkách uvedeno
a = celkem, b = v hodnotě čistého tuku).

Spotřeba sádla v kg zahrnuje syrové vepřové sádlo, škvařené sádlo, uzenou slaninu a sádlo z domácích porážek v hodnotě syrového sádla.

Spotřeba másla v kg zahrnuje čerstvé máslo mlékárenské solené i nesolené, máslo s rostlinným tukem a másla pomazánková včetně ochucených.

Spotřeba rostlinných jedlých tuků a olejů v kg zahrnuje rostlinné tuky (na pečení, rostlinná másla všech druhů), ztužené pokrmové tuky (na smažení) a jedlé oleje (stolní a fritovací oleje, ochucené oleje atd.).

01.1.6 Ovoce v hodnotě čerstvého
Spotřeba ovoce mírného pásma v kg zahrnuje jádrovité, peckovité a bobulovité druhy ovoce,
spotřeba jižního ovoce zahrnuje citrusové plody, tropické a subtropické ovoce. Započítává se ovoce určené na prodej spotřebitelům a na výrobní spotřebu. Výrobní spotřeba zahrnuje výrobu ovocných produktů tekutých, zahuštěných a tuhých, nezahrnuje se spotřeba ovoce používaného
na průmyslovou výrobu alkoholických nápojů (vín, lihovin a destilátů). Ukazatel se dále člení podle jednotlivých druhů ovoce.

Dále do skupiny patří také spotřeba ořechů ve skořápce v kg (vlašské ořechy, arašídové ořechy, kokosové ořechy, para aj.)


01.1.7 Zelenina, luštěniny, brambory
Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé v kg zahrnuje zeleninu listovou, kořenovou, košťálovou, plodovou, cibulovou, luskovou, která je určena na prodej spotřebitelům, výrobní spotřebu (např.
na výrobu kysaného zelí, nakládaných okurek, zmrazených zeleninových výrobků atd.) i naturální spotřebu.

Spotřeba luštěnin v kg zahrnuje hrách (převařený hrách, hrachová kaše, hrachová mouka atd), čočku, fazole a výrobky z luštěnin (luštěniny ve slaném nálevu, v tomatě, luštěninové saláty atd.)

Spotřeba brambor v kg zahrnuje všechny druhy brambor (rané, polorané, pozdní) a výrobky z brambor určené pro lidskou výživu – předsmažené a smažené bramborové výrobky (hranolky, chipsy, krokety), hotová jídla z brambor a výrobky z brambor v prášku (knedlíky, bramborák, bramborová kaše) a ostatní výrobky z brambor.


01.1.8 Cukr, cukrovinky, kakaové a cukrářské výrobky
Spotřeba cukru v kg zahrnuje rafinovaný cukr využívaný pro potravinářské účely – cukr krystalový, želírovací, kostkový, porcovaný, krupici, moučku, cukr obsažený ve výrobcích aj. Nezahrnuje cukr na přikrmování včel a cukr používaný ve zdravotnictví, vinařství a v chemickém průmyslu.

Spotřeba kakaových bobů v kg zahrnuje kakaové boby, kakaové hmoty, kakaový prášek
a kakaové máslo.

Spotřeba kakaových výrobků v kg zahrnuje čokoládu (tabulková mléčná, hořká, diabetická,
na vaření, i s přísadami, figurky z čokolády aj.), čokoládové cukrovinky (bonboniéry, čokoládové polevy atd.), kakaový prášek (průmyslový a konzumní) a instantní kakao.

Spotřeba nečokoládových cukrovinek v kg zahrnuje např. tvrdé bonbóny bez náplně i s náplní, karamely, žvýkačky, želatinové cukrovinky, lízátka atd.
Spotřeba cukrářských výrobků v kg zahrnuje např. cukrářská těsta (listová, linecká apod.), cukrářské tukové, máslové a smetanové výrobky a také zmrzliny.

Spotřeba medu v kg zahrnuje pouze včelí med.


01.1.9 Ostatní potraviny
Spotřeba ostatních potravin v kg zahrnuje mák, droždí (bez pivovarských kvasnic
a průmyslových kvasnic), polévkové přípravky (polévkové kostky, polévkové koření, dehydratované hotové polévky aj.) a sůl (pro lidskou výživu, včetně soli ve výrobcích).


01.2 Nealkoholické nápoje
01.2.1 Čaj, zrnková káva
Spotřeba čaje v kg zahrnuje čaj černý, zelený, čajové výtažky a koncentráty.

Spotřeba zrnkové kávy v kg zahrnuje praženou zrnkovou kávu (mletou i nemletou), instantní kávu, kávové výtažky a koncentráty.



01.2.2 Minerální vody, nealkoholické nápoje
Spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů v litrech zahrnuje sodové vody, minerální vody (slazené i neslazené, s příchutí, bez příchutě), limonády (nealkoholické nápoje vyrobené z pitné nebo stolní vody, nápojových koncentrátů nebo surovin k jejich přípravě, zpravidla sycené oxidem uhličitým) a ostatní nealkoholické nápoje (osvěžující nealkoholické nápoje, ovocné i zeleninové šťávy a koncentráty, konzumní sirupy a karotely).


02 ALKOHOLICKÉ NÁPOJE A CIGARETY
02.1 Alkoholické nápoje
Spotřeba alkoholických nápojů v litrech celkem a v hodnotě čistého lihu (v tabulce uvedeno a/b) zahrnuje veškeré nápoje obsahující více než 0,5 objemových procent alkoholu.

Spotřeba lihovin v litrech zahrnuje ušlechtilé destiláty, které obsahují více než 22,5 objemových procent alkoholu, vyrobené buď destilací lihově zkvašených rostlinných cukernatých nebo škrobnatých látek nebo mícháním destilátů nebo čistého lihu s přípustnými přísadami (lihoviny poloušlechtilé
a lihoviny ostatní). Za lihoviny se rovněž považují emulzní likéry (vaječné likéry a výčepní lihoviny) obsahující pouze 20 objemových procent alkoholu. Veškeré lihoviny se však z hlediska spotřeby alkoholických nápojů uvažují jako lihoviny s obsahem 40 objemových procent alkoholu při současné kompenzaci lihovin s obsahem alkoholu nižším i vyšším než 40%.

Spotřeba vína v litrech zahrnuje víno hroznové, ovocné, sladové, šumivé a medovinu, které byly vyrobeny průmyslově i v domácnostech.

Spotřeba piva celkem v litrech zahrnuje pivo výčepní, pivo ležák, pivo víceprocentní, diapivo
a pivo nealkoholické (pito). Do spotřeby je započítáno pivo světlé i tmavé, a to lahvové, sudové
i v plechovkách.


02.2 Cigarety
Spotřeba cigaret v kusech zahrnuje pouze cigarety. Do spotřeby nejsou započítány doutníky ani jednotlivé druhy tabáků (dýmkový, šňupací, žvýkací aj.).


Zveřejněno dne: 30.11.2006
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.