Náplň publikovaných položek
01 POTRAVINY A NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE 01.1 Potraviny 01.1.1 Pekárenské výrobky, obiloviny Spotřeba obilovin v hodnotě zrna v kg zahrnuje pšenici, žito, kukuřici, ostatní obiloviny a rýži využívané pro účely lidské výživy. Do spotřeby se nezapočítávají obiloviny pro technické účely a na výrobu škrobu. Spotřeba obilovin v hodnotě mouky v kg zahrnuje pšeničnou mouku, žitnou mouku, kroupy, krupky, ovesné vločky, loupanou rýži a ostatní mouky (sójovou, prosnou, kukuřičnou krupici, ječnou krupici) používanou pro účely lidské výživy. Do spotřeby se nezapočítává mouka krmná a mouky pro technické účely a na výrobu škrobu. Spotřeba mlýnských a pekárenských výrobků v kg zahrnuje chleba, pšeničné pečivo běžné (vodové, tukové, mléčné, máslové), trvanlivé pečivo (perníky, sušenky, suchary, preclíky, plněné i neplněné oplatky, piškoty atd.) a těstoviny (vaječné, nevaječné a těstoviny s náplněmi a přísadami). 01.1.2 Maso v hodnotě na kosti Spotřeba masa v hodnotě na kosti v kg zahrnuje maso vepřové, hovězí, telecí, skopové, kozí, koňské, drůbež, zvěřinu, králíky. Vnitřnosti jsou zahrnuty ve spotřebě jednotlivých druhů mas a samostatný údaj je uveden jako doplňující informace. Maso v hodnotě na kosti je jatečná mrtvá váha masa, které byla získáno jako půlky, čtvrtě či kusy masa. Zahrnuje i podmíněně poživatelné maso (nucený výsek). 01.1.3 Ryby celkem (mrtvá hmotnost) Spotřeba ryb v kg zahrnuje ryby mořské a sladkovodní v ulovené hmotnosti nebo v hmotnosti tržní (celé, porcované, zbavené střev), rybí vnitřnosti a rybí výrobky v hodnotě ryb čerstvých. 01.1.4 Mléko, mléčné výrobky, sýry a vejce Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka v kg a v litrech zahrnuje konzumní kravské, kozí a ovčí mléko a mléko používané na výrobu sýrů, mléčných konzerv, tvarohu a ostatních mléčných výrobků kromě másla. Kravské mléko z naturální spotřeby se považuje za mléko konzumní. Spotřeba sýrů v kg zahrnuje všechny druhy sýrů vyráběné z kravského, kozího a ovčího mléka (sýry tvrdé, měkké, plísňové, přírodní, tavené, brynzy a hrudkové sýry). Spotřeba mléčných konzerv v kg zahrnuje mléka sušená (konzumní, pro průmyslové zpracování, pro dětskou výživu, sušená mléka s přísadami, sušenou smetanu, sušené podmáslí) a zahuštěná mléka konzumní, pro průmyslové zpracování, slazená, neslazená, zahuštěnou smetanu, zahuštěné kakao atd. Spotřeba tvarohu v kg zahrnuje tvaroh konzumní (tučný, tvrdý, měkký, jemný) a tvarohy chuťově upravené (např. termixy). Spotřeba ostatních mléčných výrobků v litrech a v kg mléka zahrnuje průmyslově vyráběné výrobky, u kterých je bezprostřední surovinou pro výrobu kravské mléko (např. jogurty, podmáslí a mražené mléčné výrobky). Nezahrnuje výrobu konzumního mléka, přírodních sýrů, mléčných konzerv, tvarohu, mlékárenských výrobků pro technické účely (kasein) a výrobků určených ke krmení hospodářských zvířat. Souvisejícím ukazatelem pro výpočet spotřeby ostatních mléčných výrobků je spotřeba mléčné plazmy. Spotřeba vajec v ks a v kg netto a brutto zahrnuje skořápková (slepičí) vejce, melanž, sušená vejce a vejce použitá na výrobu majonézy atd. 01.1.5 Oleje a tuky Spotřeba tuků a olejů v kg zahrnuje živočišné a rostlinné tuky, které se přepočítávají na hodnotu čistého (stoprocentního) tuku pomocí příslušných koeficientů (v tabulkách uvedeno a = celkem, b = v hodnotě čistého tuku). Spotřeba sádla v kg zahrnuje syrové vepřové sádlo, škvařené sádlo, uzenou slaninu a sádlo z domácích porážek v hodnotě syrového sádla. Spotřeba másla v kg zahrnuje čerstvé máslo mlékárenské solené i nesolené, máslo s rostlinným tukem a másla pomazánková včetně ochucených. Spotřeba rostlinných jedlých tuků a olejů v kg zahrnuje rostlinné tuky (na pečení, rostlinná másla všech druhů), ztužené pokrmové tuky (na smažení) a jedlé oleje (stolní a fritovací oleje, ochucené oleje atd.). 01.1.6 Ovoce v hodnotě čerstvého Spotřeba ovoce mírného pásma v kg zahrnuje jádrovité, peckovité a bobulovité druhy ovoce, spotřeba jižního ovoce zahrnuje citrusové plody, tropické a subtropické ovoce. Započítává se ovoce určené na prodej spotřebitelům a na výrobní spotřebu. Výrobní spotřeba zahrnuje výrobu ovocných produktů tekutých, zahuštěných a tuhých, nezahrnuje se spotřeba ovoce používaného na průmyslovou výrobu alkoholických nápojů (vín, lihovin a destilátů). Ukazatel se dále člení podle jednotlivých druhů ovoce. Dále do skupiny patří také spotřeba ořechů ve skořápce v kg (vlašské ořechy, arašídové ořechy, kokosové ořechy, para aj.) 01.1.7 Zelenina, luštěniny, brambory Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé v kg zahrnuje zeleninu listovou, kořenovou, košťálovou, plodovou, cibulovou, luskovou, která je určena na prodej spotřebitelům, výrobní spotřebu (např. na výrobu kysaného zelí, nakládaných okurek, zmrazených zeleninových výrobků atd.) i naturální spotřebu. Spotřeba luštěnin v kg zahrnuje hrách (převařený hrách, hrachová kaše, hrachová mouka atd), čočku, fazole a výrobky z luštěnin (luštěniny ve slaném nálevu, v tomatě, luštěninové saláty atd.) Spotřeba brambor v kg zahrnuje všechny druhy brambor (rané, polorané, pozdní) a výrobky z brambor určené pro lidskou výživu – předsmažené a smažené bramborové výrobky (hranolky, chipsy, krokety), hotová jídla z brambor a výrobky z brambor v prášku (knedlíky, bramborák, bramborová kaše) a ostatní výrobky z brambor. 01.1.8 Cukr, cukrovinky, kakaové a cukrářské výrobky Spotřeba cukru v kg zahrnuje rafinovaný cukr využívaný pro potravinářské účely – cukr krystalový, želírovací, kostkový, porcovaný, krupici, moučku, cukr obsažený ve výrobcích aj. Nezahrnuje cukr na přikrmování včel a cukr používaný ve zdravotnictví, vinařství a v chemickém průmyslu. Spotřeba kakaových bobů v kg zahrnuje kakaové boby, kakaové hmoty, kakaový prášek a kakaové máslo. Spotřeba kakaových výrobků v kg zahrnuje čokoládu (tabulková mléčná, hořká, diabetická, na vaření, i s přísadami, figurky z čokolády aj.), čokoládové cukrovinky (bonboniéry, čokoládové polevy atd.), kakaový prášek (průmyslový a konzumní) a instantní kakao. Spotřeba nečokoládových cukrovinek v kg zahrnuje např. tvrdé bonbóny bez náplně i s náplní, karamely, žvýkačky, želatinové cukrovinky, lízátka atd. Spotřeba cukrářských výrobků v kg zahrnuje např. cukrářská těsta (listová, linecká apod.), cukrářské tukové, máslové a smetanové výrobky a také zmrzliny. Spotřeba medu v kg zahrnuje pouze včelí med. 01.1.9 Ostatní potraviny Spotřeba ostatních potravin v kg zahrnuje mák, droždí (bez pivovarských kvasnic a průmyslových kvasnic), polévkové přípravky (polévkové kostky, polévkové koření, dehydratované hotové polévky aj.) a sůl (pro lidskou výživu, včetně soli ve výrobcích). 01.2 Nealkoholické nápoje 01.2.1 Čaj, zrnková káva Spotřeba čaje v kg zahrnuje čaj černý, zelený, čajové výtažky a koncentráty. Spotřeba zrnkové kávy v kg zahrnuje praženou zrnkovou kávu (mletou i nemletou), instantní kávu, kávové výtažky a koncentráty. 01.2.2 Minerální vody, nealkoholické nápoje Spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů v litrech zahrnuje sodové vody, minerální vody (slazené i neslazené, s příchutí, bez příchutě), limonády (nealkoholické nápoje vyrobené z pitné nebo stolní vody, nápojových koncentrátů nebo surovin k jejich přípravě, zpravidla sycené oxidem uhličitým) a ostatní nealkoholické nápoje (osvěžující nealkoholické nápoje, ovocné i zeleninové šťávy a koncentráty, konzumní sirupy a karotely). 02 ALKOHOLICKÉ NÁPOJE A CIGARETY 02.1 Alkoholické nápoje Spotřeba alkoholických nápojů v litrech celkem a v hodnotě čistého lihu (v tabulce uvedeno a/b) zahrnuje veškeré nápoje obsahující více než 0,5 objemových procent alkoholu. Spotřeba lihovin v litrech zahrnuje ušlechtilé destiláty, které obsahují více než 22,5 objemových procent alkoholu, vyrobené buď destilací lihově zkvašených rostlinných cukernatých nebo škrobnatých látek nebo mícháním destilátů nebo čistého lihu s přípustnými přísadami (lihoviny poloušlechtilé a lihoviny ostatní). Za lihoviny se rovněž považují emulzní likéry (vaječné likéry a výčepní lihoviny) obsahující pouze 20 objemových procent alkoholu. Veškeré lihoviny se však z hlediska spotřeby alkoholických nápojů uvažují jako lihoviny s obsahem 40 objemových procent alkoholu při současné kompenzaci lihovin s obsahem alkoholu nižším i vyšším než 40%. Spotřeba vína v litrech zahrnuje víno hroznové, ovocné, sladové, šumivé a medovinu, které byly vyrobeny průmyslově i v domácnostech. Spotřeba piva celkem v litrech zahrnuje pivo výčepní, pivo ležák, pivo víceprocentní, diapivo a pivo nealkoholické (pito). Do spotřeby je započítáno pivo světlé i tmavé, a to lahvové, sudové i v plechovkách. 02.2 Cigarety Spotřeba cigaret v kusech zahrnuje pouze cigarety. Do spotřeby nejsou započítány doutníky ani jednotlivé druhy tabáků (dýmkový, šňupací, žvýkací aj.).
|
|