Úvod

Úvod

Od data vstupu České republiky do Evropské unie (1. 5. 2004) platí v České republice přímo nařízení Rady (EHS) č. 2092/91 o ekologickém zemědělství. Zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, upravuje pouze ty oblasti, které nejsou zahrnuty v nařízení Rady a Evropská unie je ponechává na národní úpravě jednotlivých členských států. Zákon ani nařízení Rady neřeší otázku státní podpory ekologického zemědělství, nebo poskytování dotací pro ekologické zemědělství. Tato problematika je řešena příslušným nařízením vlády, pro rok 2005 je to nařízení vlády č. 242/2004 Sb., o provádění agroenvironmentálních opatření, ve znění pozdějších předpisů.

Ekologické zemědělství je druhem zemědělského hospodaření, které se vyznačuje šetřením přírodních zdrojů a omezením či zákazy používání látek a postupů, které zatěžují životní prostředí. Chov zvířat probíhá v souladu s jejich etologickými požadavky, je regulováno používání veterinárních léčiv a používají se šetrné zpracovatelské postupy.

Přechodné období je období, kdy se uskutečňuje přechod konvenční farmy na ekofarmu. Začíná dnem, kdy konvenční zemědělec doručí žádost o registraci na Ministerstvo zemědělství, trvá 2 roky na orné půdě, travních porostech a u chovu ryb a 3 roky u sadů, vinic a chmelnic. Doba přechodného období musí být dodržena u orné půdy před vysetím plodiny, u travních porostů před využitím produkce z tohoto porostu jako krmiva (pastvou nebo sklizní) a u sadů před první sklizní.

V případě provozování konvenční farmy i ekofarmy1 u jednoho zemědělského podnikatele musí být na každé farmě chovány jiné druhy hospodářských zvířat a pěstovány jiné druhy zemědělských plodin, především z důvodu vyloučení možné záměny produktů z konvenční farmy za produkci z ekofarmy. Např. nelze chovat na ekofarmě a na konvenční farmě skot, a to ani v případě chovu masného skotu na ekofarmě a mléčného skotu na konvenční farmě. Naopak lze pěstovat na ekofarmě a konvenční farmě takové druhy plodin, jejichž produkce je od sebe snadno odlišitelná, např. pšenici špaldu a pšenici setou, červené a bílé zelí, jasně odlišitelné odrůdy ovoce a zeleniny atd.

V ekologickém zemědělství je možné chovat pouze ty druhy hospodářských zvířat, které jsou uvedeny v § 2 vyhlášky č. 16/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o ekologickém zemědělství (skot, koně, prasata, ovce, kozy, králíky, drůbež, ryby a včely). Zvířata zde neuvedená mohou být na ekofarmě chována pouze jako zájmový chov, který není předmětem podnikání (např. chov holubů). Pokud je chov předmětem podnikání, nesmí být součástí ekofarmy (např. farmový chov jelenovitých, nutrií atd.). Pokud nejsou jelenovití chováni faremním způsobem, ale jako lesní zvěř v uznané oboře v souladu se zákonem o myslivosti, mohou být součástí ekofarmy.

Je nezbytné zdůraznit, že ekologičtí zemědělci nemusí dodržovat pouze tento zákon a nařízení, ale že musí dodržovat další obecně platné předpisy v těch oblastech, které nejsou upraveny zákonem a nařízením. Jedná se např. o právní předpisy týkající se evidence zvířat, krmení, pohody zvířat atd.

Kontrolními organizacemi, které zajišťují odbornou nezávislou kontrolu a certifikaci v systému ekologického zemědělství jsou KEZ o.p.s. se sídlem v Chrudimi, ABCERT GmbH se sídlem v Brně a společnost Biokont CZ, s.r.o. se sídlem v Brně.

Ekologické zemědělství v číslech. V roce 2005 bylo registrováno 829 ekologických podnikatelů, žadatelů o registraci, kteří obhospodařovali 254 982 ha půdy. Strukturálním šetřením v zemědělství ZEM 2005 (Farm Structure Survey - FSS), které se uskutečnilo na podzim roku 2005, bylo vyšetřeno celkem 599 ekologicky hospodařících zpravodajských jednotek2.

Český statistický úřad předkládá veřejnosti údaje týkající se využití půdy, výměry sadů, stavů hospodářských zvířat, pracovních sil v zemědělství, využívání mechanizačních prostředků atd. za zpravodajské jednotky provozující výhradně ekologické zemědělství. Zpracované tabulky jsou sumarizací jednotlivých oddílu výkazu. Údaje jsou publikovány bez dopočtů, tj. za vzorek 518 subjektů.

Z výše uvedeného vyplývá, že Strukturálním šetřením v zemědělstvím se podařilo získat údaje o 62,5% zpravodajských jednotek zabývajících se výhradně ekologickým zemědělstvím a podchytilo se 72,7% půdy obhospodařované ekologicky.
(S využitím materiálů na stránkách kontrolní organizace KEZ, o.p.s.)


------------------------------------
1 Ekofarma je uzavřená hospodářská jednotka zahrnující pozemky, hospodářské budovy, provozní zařízení, případně hospodářská zvířata sloužící ekologickému zemědělství.
2 Prahové hodnoty zjišťování: alespoň 1 ha obhospodařované zemědělské půdy vlastní nebo pronajaté, nebo 10 arů vinic, nebo 15 arů intenzivních plodin (sady, zelenina, květiny), nebo 3 ary zakrytých ploch, nebo 1 kus skotu, nebo 2 kusy prasat, nebo 4 kusy ovcí a koz, nebo 50 kusů drůbeže, nebo 100 kusů králíků nebo kožešinových zvířat.


Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.