Úvod

Úvod

Zemědělské strukturální šetření Zem 2003, provedené v zemědělských podnicích na podzim loňského roku, navazuje svým obsahem a cílem na celoplošné zemědělské sčítání Agrocenzus 2000. Ten byl zrealizován v rámci celosvětového zemědělského sčítání, prováděného v desetiletých intervalech na přelomu každého desetiletí Organizací spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) a který již byl sladěn s legislativními normami Evropského společenství.
Základní zákon, který ukládá za povinnost členským státům EU organizovat na svém území statistická zjišťování o struktuře zemědělských podniků je Nařízení Rady (EHS) č. 571/88 z 29.2.1988. Další navazující normou je Rozhodnutí Komise (ES) č.115/ 2000 o vymezení ukazatelů zemědělských produktů, výjimek z definic a stanovení regionů a oblastí zjišťování.
Novou legislativní normou pro strukturální šetření 2003 byl zákon, označený jako Nařízení Komise (ES) č. 143/2002, upřesňující seznam šetřených charakteristik pro vzorková šetření farmářských struktur pro léta 2003, 2005 a 2007.

Základem ukazatelů pro strukturální šetření je soustava proměnných uvedených v legislativních předpisech EU, kde jsou také metodicky vymezeny. Tato soustava má nezaměnitelné jednoznačné kódování založené v databázích New Cronos. Metodické vymezení ukazatelů je zde specifické, hlavním cílem je dokonale popsat strukturu zemědělských hospodařících subjektů, jejich postavení, hospodářskou velikost, výrobní zaměření. Kromě ukazatelů z oblasti zemědělské prvovýroby byly zemědělcům položeny i otázky na jejich navazující aktivity, a to v oblasti životního prostředí, využití venkovského prostoru, agroturistiky.

Do strukturálních šetření je zařazena většina aplikovaných ukazatelů stavového charakteru. U šetření Zem 2003 uváděly zpravodajské jednotky hodnotu ukazatele podle stavu ke skutečnému okamžiku šetření, prováděného během měsíce září, úhrnné výsledky jsou pak vztaženy k datu 30.9.2003. Veličiny týkající se využití pracovní síly v zemědělství byly vzhledem k metodice (AWU - Annual Work Unit) zjišťovány za předcházející roční období (říjen 2002 - září 2003).

Výběr zpravodajských jednotek byl v ČR pro rok 2003 proveden ve dvou kolech tak, abychom v konečném výsledku obsáhli minimálně 95% zemědělské výroby v naší zemi. Poštou byl dotazník zaslán všem podnikatelským subjektům, které v registru farmářů považujeme za největší, a to jak podnikům právnických, tak i fyzických osob. Kritériem jejich výběru byla nadprůměrná tzv. ekonomická velikost podniku, daná teoretickým ukazatelem „standardní příspěvek na úhradu“, propočteným z ukazatelů AGC 2000. Poštou byly obeslány i nově vzniklé podniky právnických osob, zapsané v Registru ekonomických subjektů jako podnikatelské subjekty v zemědělství.
Ve druhém kroku byl proveden výběr obcí tak, aby vybraný vzorek byl reprezentativní z hlediska výrobních oblastí, výrobního zaměření a územní příslušnosti. V těchto vybraných obcích byly zpravodajské jednotky - fyzické osoby kontaktovány pomocí externích tazatelů, proškolených a metodicky vedených pracovníky ČSÚ.
Do výběru bylo zařazeno celkem 1489 obcí, ve kterých tazatelé navštívili téměř 26 tisíc zemědělců. Spolu s podniky oslovenými poštou jsme získali aktualizované, z části nové, upřesňující nebo i negativní údaje o více než 30 tisících podnikatelských subjektech v zemědělství.
Pro získání rozsahu celého zemědělství za rok 2003 byly k výsledkům zjišťování Zem 2003 za aktivní zemědělce, které představovaly přibližně 93 % objemu, přičtena data za neoslovené podniky, zjištěná v roce 2000.


Soubor aktivních zemědělských zpravodajských jednotek v roce 2003

Údaje publikované v tabulkách jsou sumárním výsledkem za počet 54 071 aktivních zemědělských podniků naplňujících stanovené prahové hodnoty. Z toho počtu téměř 95% představují podniky fyzických osob. U nich byl proti roku 2000 zaznamenám mírný nárůst obhospodařované výměry, přesto obhospodařují pouze 27,9% celkové obhospodařované výměry zemědělské půdy ČR.

Zvýšený počet podniků právnických osob o 99 se projevil vyšším počtem akciových společností o 68 i společností s ručením omezeným o 136, ale při současném úbytku družstev o 110. Obhospodařovaná výměra podniků právnických osob se ale mírně snížila jak absolutně, tak i v podílu na celku.








Zvýšením počtu obchodních společností o 210 došlo proti roku 2000 současně k nárůstu jejich podílu na obhospodařované půdě o 2,5 procentního bodu na 45,8%. Úbytek družstev o 110 měl za následek snížení jejich podílu na výměře zemědělské půdy ze 29,4% na 25,4%.
Průměrná výměra zpravodajské jednotky v roce 2003 se proti roku 2000 nepatrně zvýšila, a to ze 66,6 ha na 66,9 ha obhospodařované zemědělské půdy. Právní formy s nejvyšší průměrnou výměrou si své pořadí udržely: družstva obhospodařovala v průměru výměru 1 454,7 ha při jejím zvýšení o 1,7%, akciové společnosti dosáhly průměru 1 387,7 ha a zvýšení 0,2%. Poklesem průměrné výměry bylo naopak provázeno zvýšení počtu společností s ručením omezeným ze 612,0 ha na 549,8 ha (o 10,2%).
V roce 2003 představovala průměrná výměra podniků fyzických osob 19,7 ha, v roce 2000 to bylo 18,5 ha. Tento údaj je výrazně ovlivněn skutečností, v souboru zpravodajských jednotek - fyzických osob je téměř jedna třetina počtu zemědělců bez právní formy (neevidovaných), hospodařících na hranici prahových hodnot. Výrazně vyšší byla průměrná výměra fyzických osob s osvědčením SHR (samostatně hospodařící rolník).

Podrobné údaje podle hlavních právních forem s analýzou stavu budou obsaženy ve druhém dílu publikace vydaném v červenci 2003.

Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.