Metodické vysvětlivky

Metodické vysvětlivky

Metodické vysvětlivky k oddílům a publikovaným ukazatelům

Výkaz byl součástí Programu statistických zjišťování na rok 2003. Zpravodajská povinnost se vztahovala na zemědělce zařazené do výběru, tj. na všechny podniky právnických osob, na vybrané samostatně hospodařící rolníky (SHR), podnikatele i fyzické osoby, kteří naplňují prahové hodnoty šetření.
Ty byly stanoveny shodně s AGC 2000:
a) základní kriterium (včetně):
§ od výměry 1 ha obhospodařované zemědělské půdy
b) doplňková kriteria (včetně):
§ od výměry 10 arů vinic
§ od výměry 15 arů pěstovaných dalších intenzivních plodin (intenzivní sady, venkovní zelenina, květiny)
§ od výměry 3 arů zakrytých ploch
§ od 1 ks chovaného skotu
§ od 2 ks chovaných prasat
§ od 4 ks chovaných ovcí a koz
§ od 50 ks chované drůbeže
§ od 100 ks chovaných králíků nebo kožešinových zvířat
Podle zákona č. 89/ 1995 Sb., o státní statistické službě, v platném znění, byly zpravodajské jednotky - podnikatelské subjekty povinny poskytnout všechny požadované údaje. Fyzické osoby hospodařící bez osvědčení SHR nebo živnostenského listu byly ze zákona povinny vyplnit identifikační údaje a oddíly ZC06 až ZC16, zodpovězení dalších oddílů bylo u nich dobrovolné. Ochrana individuálních údajů je zaručena zákonem.

Zpracované tabulky jsou sumarizací dat jednotlivých oddílů výkazu po připočtení dat zemědělců nezařazených do výběru, získaných v roce 2000. Číslování tabulek většinou odpovídá oddílům výkazu.
Součástí strukturálního šetření Zem 2003 byla příloha Zem 2003m na došetření zemědělců - fyzických osob, kteří se jako zemědělci zaregistrovali, ale se zemědělským podnikáním vůbec nezačali, nebo je dočasně přerušili, nebo z různých důvodů se zemědělstvím skončili. Údaje z této přílohy jsou obsaženy v tabulkách č.24 a 25.

Tab.1 – Zpravodajské jednotky šetření Zem 2003 podle právní formy
Tabulka obsahuje přehled počtu a obhospodařované výměry zemědělské půdy zpravodajských jednotek podle jednotlivých právních forem.

Tab.2 – Zaměření zemědělské činnosti
Všechny zpravodajské jednotky jsou zde zatříděny podle převažujícího zaměření své zemědělské výroby podle jednotné Odvětvové klasifikace ekonomických činností. Za převažující považujeme tu výrobu, která představuje alespoň dvě třetiny tržeb ze zemědělské činnosti jednotky. Pěstování chmele nebo čekanky není považováno za samostatnou specializovanou výrobu a je přiřazeno ke kódu 0111. Pěstování zeleniny (kód 01121) neobsahuje brambory, čekankové puky, hrách a boby, hlízy s vysokým obsahem škrobu nebo inulinu a houby. Pěstování ovoce (kód 01131) zahrnuje ořechy a vinnou révu. Pěstováním polních plodin pro technické vyžití (kód 01133) se rozumí např. pěstování řepky na bionaftu, cukrové řepy na etanol, rychle rostoucích dřevin na biomasu. Do chovu drobných hospodářských zvířat (kód 01251) patří chov králíků, nutrií, hlemýžďů, chov včel a produkce medu, chov bource morušového, dešťovek, holubů, bažantů, křepelek, vodních plazů a žab. Chov kožešinových zvířat (kód 01252) zahrnuje i produkci surových kožešin.

Tab.3 – Pracovníci v zemědělství podle odpracovaných hodin za rok
Tabulky o pracovních silách obsahují údaje za roční období od 1.10. 2002 do 30.9.2003. Údaje byly sledovány v několika oddílech výkazu, a to odděleně za podniky fyzických a právnických osob. Výsledné tabulky za zemědělství celkem vznikly sloučením příslušných oddílů výkazu.

V podnicích fyzických osob jsou podle metodiky EU do pracovních sil zahrnuti všichni pracující i vypomáhající členové rodiny starší 15 let, dále nerodinní pracovníci, kteří ve sledovaném období od 1.10.2002 do 30.9.2003 pravidelně vykonávali zemědělské práce.
Jsou to:
a) rodinní příslušníci hospodáře bez zaměstnaneckého vztahu k hospodářství
b) rodinní příslušníci hospodáře v zaměstnaneckém vztahu k hospodářství
c) ostatní pracovníci hospodářství bez příbuzenského vztahu bez ohledu na zaměstnanecký vztah k hospodářství.
Rodinnými příslušníky hospodáře se rozumí manželský partner, jeho potomci a obojí rodiče včetně příbuzných získaných uzavřením manželství nebo adopcí, bratři a sestry hospodáře a jeho manželského partnera. Pokud tyto osoby v hospodářství pravidelně vykonávají zemědělské práce, patří do oddílu, i když nežijí ve společné domácnosti s hospodářem.

Podniky právnických osob vykázaly údaje za své pracovníky v hlavním zaměstnání, a to za zaměstnance i pracující majitele, pro které je práce v hospodářství jediným nebo hlavním zaměstnáním.
Údaje o pracovnících jsou členěny podle odpracovaného podílu ročního fondu pracovní doby. Za základ ročního fondu pracovní doby byl stanoven počet 1800 hodin. Vychází z ročního počtu pracovních dní s osmihodinovou pracovní dobou po odpočtu minimálního zákonného nároku na dovolenou a průměrného počtu neodpracovaných dnů pro pracovní neschopnost. Tento počet odpovídá práci na plný pracovní úvazek.

Sezónní pracovníci, sledovaní v obou skupinách podniků, jsou nepravidelně zaměstnávaní pracovníci, kteří pracují nárazově v pracovních špičkách nebo vedle svého hlavního zaměstnání v jiném podniku.
Přepočet práce sezónních pracovníků na odpracované dny byl vypočten z jejich celkového počtu odpracovaných hodin za sledovaný rok vydělením 8 (délkou plné denní zákonné pracovní doby v hodinách).

Tab.4 – Pracovníci v zemědělství přepočtení na plně zaměstnané
Tabulka vyjadřuje spotřebu práce v zemědělství po přepočtu jednotlivých kategorií pracovníků s nižším počtem odpracovaných hodin na plný roční fond pracovní doby.
Údaje v tabulce vznikly z tab.3 vynásobením jednotlivých kategorií ročního fondu pracovní doby koeficienty 0,12 -0,37 - 0,62 - 0,90 - 1,0.

Tab.5 – Počet a věková struktura pracovníků v zemědělství v roce 2003
Věková struktura je uvedena za pracovníky zaměstnané v zemědělských podnicích ve sledovaném roce bez ohledu na velikost pracovního úvazku.

Tab.6 – Bilance půdy v roce 2003
Tabulka obsahuje výměry obhospodařovaných ploch v ha na 2 desetinná místa v členění na jednotlivé kultury zemědělské půdy. Vlastnictví k nemovitostem je podle katastrálního zákona č. 265/1992 Sb.ve znění pozdějších předpisů evidováno zápisem vlastnického práva v katastru nemovitostí, případně podpůrně (kupní nebo darovací smlouvou včetně návrhu na vklad práva k nemovitosti do katastru nemovitostí, nebo potvrzením o nabytí dědictví, nebo rozhodnutím pozemkového úřadu o restitučním řízení podle zákona č.229/1991Sb., o půdě). Za pronájem považujeme výměru, kterou podnik poskytuje na základě písemné nebo ústní dohody podle předem stanovených podmínek jinému hospodáři, za nájem výměru najatou od jiných s obdobnými náležitostmi.

Zemědělská půda je souhrnem druhů pozemků sloužících zemědělskému výrobnímu procesu a tvoří ji následující kultury: orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, sady, trvalé travní porosty, jiné trvalé kultury. Do orné půdy patří pozemky využívané pro pěstování zemědělských plodin v osevních postupech včetně pozemků dočasně zatravněných nebo s víceletými krmnými plodinami, plochy skleníků, pařenišť a fóliovníků. Započítává se sem i úhor, který tvoří plochy ponechané na regeneraci obvykle jeden vegetační rok. Úhor může být buď bez jakýchkoliv plodin, nebo se spontánní přirozenou vegetací nebo může být oset výhradně za účelem zeleného hnojení. Úhor je zapojen do systému střídání plodin, považuje se proto za zemědělskou půdu využívanou.
Zahradami rozumíme pozemky, na kterých se trvale a převážně pěstuje zelenina, květiny a jiné zahradní plodiny, zpravidla pro vlastní spotřebu, dále pozemky souvisle osázené ovocnými stromy nebo ovocnými keři až do výměry 0,25 ha, které zpravidla tvoří souvislý celek s obytnými a hospodářskými budovami.
Ovocné sady jsou pozemky souvisle osázené ovocnými stromy nebo ovocnými keři, pro účely šetření sledované od výměry 0,15 ha.
Lesní pozemky celkem: plochy pokryté lesními stromy nebo keři a lesní školky na lesní půdě pro nekomerční i komerční účely. Plocha smíšeného lesa se při členění na porosty jehličnaté nebo listnaté přičte do příslušného řádku podle převažující dřeviny.
Ostatní plochy celkem: patří sem parky, dvory, cesty, zastavěné plochy, účelové komunikace, parkovací plochy, manipulační a skladové plochy, vodní plochy a pod.
Nevyužívaná zemědělská půda představuje plochy dříve používané jako zemědělská půda, které se dlouhodobě neobdělávají z hospodářských, společenských nebo jiných důvodů (orná půda není již zapojena do systému střídání plodin).

Tab.7 – Ovocné sady, počty ovocných stromů
Výměra obhospodařovaných ovocných sadů z tab.6 je zde podrobně rozvedena podle druhů sadů. Za intenzivní považujeme sady s pravidelným ošetřováním a produkcí převážně pro tržní účely. Výměře sadů ve sl.1 (2) odpovídají počty stromů ve sl.4 (5). Do počtu ovocných stromů ve sl.3 jsou přičteny i ovocné stromy pěstované v zahradách, na mezích, na dvorech apod.

Tab.8 – Zakryté plochy v m2
Tabulka sleduje jednotlivé druhy zakrytých ploch v členění podle jejich užití.

Tab.9 – Zvláštní režimy hospodaření, změna struktury výroby
Podle zákona č.114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, se za zvláště chráněná území považují národní parky, chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a přírodní památky.
Podle zákona č.254/2001 Sb., patří do ploch se zvláštními režimy z titulu ochrany vod ochranná pásma stanovená k ochraně vydatnosti, jakosti nebo zdravotní nezávadnosti vodních zdrojů povrchových nebo podzemních vod určených k zásobování pitnou vodou.
Méně příznivé oblasti jsou uvedeny v příloze č. 20 nařízení vlády č. 505/2000 Sb., ve znění nařízení vlády č. 500/2001 Sb.
Výměra orné půdy převáděná na trvalé travní porosty, výměra zemědělské půdy zalesněná a výměra zemědělské půdy s rychle rostoucími dřevinami představují plochy vedoucí ke změně struktury výroby v souvislosti s uváděním zemědělské půdy do klidu s nárokem na kompenzační podpory podle nařízení vlády č.86/2001 Sb., ve znění nařízení vlády č.454/2001 Sb.
Geneticky upravený materiál je materiál vyprodukovaný pomocí technik genového inženýrství, které umožňují přenos funkčních genů z jednoho organizmu na druhý nebo z jedné odrůdy na druhou. Genetický materiál je uměle modifikován za účelem změny fyzikálních vlastností a schopností.

Tab.10 – Ekologické zemědělství a jeho rozsah
Ekologické zemědělství je druhem zemědělského hospodaření, které se vyznačuje šetřením přírodních zdrojů a omezením či zákazy používání látek a postupů, které zatěžují životní prostředí. Chov zvířat probíhá v souladu s jejich etologickými požadavky, je regulováno používání veterinárních léčiv a používají se šetrné zpracovatelské postupy.
Zemědělec (podnik) provozuje ekologické zemědělství, pokud postupuje podle zákona č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství (v roce 2000 podle metodického pokynu MZe čj. 655/93-340 ze dne 22.června 1993).
Ekofarma je uzavřená hospodářská jednotka zahrnující pozemky, hospodářské budovy, provozní zařízení, případně hospodářská zvířata sloužící ekologickému zemědělství.
Přechodné období (konverze) je doba, v průběhu které se uskutečňuje přeměna zemědělského hospodaření na ekologické.
Zpravodajská jednotka provozuje ekologické zemědělství, pokud je registrována nebo má podánu žádost a je v přechodném období.
Počet ekologických chovů (chov skotu, prasat, drůbeže) se vyčísluje ze všech chovů celého podniku, tzn. i těch, které nejsou provozovány jako ekologické.
Do tabulky jsou zahrnuty i údaje oddílu 11 výkazu.

Tab.12 – Využití půdy v roce 2003
Tabulka obsahuje osevní plochy zemědělských plodin pěstovaných ve sledovaném roce jako hlavní plodina, plochy meziplodin se nesledují. Do osevních ploch se zahrnují především osevy na orné půdě, patří sem ale i osevy v sadech, zahradách a na dočasně rozoraných trvalých travních porostech.
Orná půda uvedená do klidu s finanční nebo kompenzační podporou byla sledována podle nařízení vlády č. 86/2001 Sb. ve znění nařízení vlády č. 454/2001 Sb. Podle výše uvedených předpisů je finanční podpora vyplácena za uvedení půdy do klidu nebo za pěstování plodin k jinému účelu než je výroba potravin, krmiv a osiv. Finanční podpora se vztahuje na plodiny:
a) řepka olejná za účelem výroby metylesteru řepkového oleje (MEŘO)
b) plodiny za účelem zeleného hnojení
c) byliny pro energetické využití
d) len přadný nebo olejný
e) konopí seté pro textilní použití
Plochy orné půdy zapojené do programů, v nichž se povoluje nepotravinářská produkce a tato produkce je smluvně zajištěna, jsou uvedeny v řádcích příslušných plodin.
Pro účely finanční kompenzační podpory se za půdu uváděnou do klidu považuje i orná půda, která byla zalesněna, nebo na které jsou založeny porosty rychle rostoucích dřevin, nebo je zatravněná, a to podle nařízení vlády č. 86/2001.
Ostatní plochy jsou pozemky neuvedené v předcházejících druzích, mající jiný druh využití (např. účelové komunikace, parkovací, manipulační a skladové plochy apod.)

Tab.13 – Hospodářská zvířata v kusech k 30. 9. 2003
Tabulka uvádí počty hospodářských zvířat, která jsou k datu šetření ve vlastnictví podniku.
V kategorii býčci a jalovičky do jednoho roku jsou uvedeny počty býčků (jaloviček) do 1 roku včetně telat.
Do skupiny jalovice užitkové a plemenné nad 1 rok do 2 let a nad 2 roky patří jalovice ještě neotelené (zapuštěné i nezapuštěné).
Dojné krávy jsou krávy, které jsou chovány výlučně nebo hlavně pro produkci mléka určeného pro lidskou spotřebu nebo pro zpracování na mlékárenské výrobky.
Krávy bez tržní produkce mléka, krávy jateční a ve výkrmu jsou pro své plemeno nebo konkrétní vlastnosti chovány výlučně nebo hlavně pro produkci telat a jejichž mléko není určené pro lidskou spotřebu nebo pro zpracování na mlékárenské výrobky. Jsou zde započteny i ostatní brakované krávy.
Tabulka obsahuje výsledky oddílů 13, 14, 15 a 16 výkazu, proto čísla 14, 15 a 16 v číslování tabulek schází.

Tab.17 – Přírodní hnojiva a jejich uskladnění
Skladovacím zařízením v případě hnoje se rozumí pouze zpevněné hnojiště na nepropustném povrchu se zábranou pro odtékající tekutinu. Plocha stájí s hlubokou podestýlkou ani polní hnojiště se nezapočítávají. Skladovacím zařízením pro močůvku nebo kejdu se rozumí otevřená nebo krytá nádrž.
Skladovací kapacita je vyjádřena počtem měsíců, po kterou může skladovací zařízení pojmout hnojivo vzniklé v podniku bez jeho úniku a bez znečištění okolí, a to podle jednotlivých druhů přírodních hnojiv živočišného původu.

Tab.18 – Stroje a zařízení k 30. 9. 2003
V tabulce je uveden celkový počet strojů ve vlastnictví zpravodajské jednotky (včetně finančního leasingu) bez ohledu na jejich technický stav a provozuschopnost.
V kategorii traktory kolové a pásové rozdělené podle výkonu jsou uvedeny pouze dvounápravové traktory a malotraktory.
Kultivačními stroji a plečkami se rozumí všechny typy strojů na plošné kypření a předseťovou přípravu půdy.
Sklízecí mlátičky a sklízeče brambor jsou stroje s vlastním pohonem, traktorem tažené nebo traktorem nesené, určené pro sklizeň příslušné plodiny. Sklízecí mlátičky jsou rovněž určeny pro sklizeň obilovin vč. kukuřice na zrno, luskovin, olejnin a semen trav.
Sklízeče řepy plně mechanizované jsou stroje, které provádějí v jedné operaci ořezávání chrástu i sklizeň bulev. Pokud se pro dělenou sklizeň použije několik strojů s různými funkcemi, pak se tyto různé stroje započítávají jako stroj jediný.
Mezi zavlažovací zařízení stabilní a pojízdné, přenosné se počítají zavlažovací zařízení používaná pro pěstování polních plodin, ne při zahradnické velkoprodukci zeleniny nebo ve sklenících. Zavlažovací zařízení stabilní nelze během vegetační doby přemísťovat na jiný pozemek, přenosné nebo pojízdné zařízení je možno přemístit na jiné pole.

Tab.19 – Služby pro zemědělství
Obsahuje počty zpravodajských jednotek podle druhů zemědělských prací, na které si na smluvním základě služby najímají a které služby pro zemědělství naopak poskytují.
Službami v živočišné výrobě se rozumí testování stáda, kastrování, sexování drůbeže, pasení zvířat, čištění ustájovacích prostor, umělá inseminace. Nepatří sem veterinární a poradenské služby.

Tab.20 – Mimozemědělské činnosti zpravodajské jednotky
Mimozemědělské činnosti pro rozvoj venkova pokrývají všechny výdělečné činnosti, které nemají charakter zemědělských prací a pro zpravodajskou jednotku mají ekonomický přínos. Činnosti prováděné pouze pro potřebu hospodářství se sem nezařazují.
Výroba elektrické energie z obnovitelných zdrojů se uvádí, pokud je elektrická energie vyráběna pro trh v technických jednotkách (kJ). Nepatří sem energie vyrobená pro vlastní spotřebu ani prodej energetických surovin (slámy, dřeva) na výrobu energie.
Obchodní činnost zahrnuje i přímý prodej vlastních zemědělských výrobků ve vlastní prodejně nebo odběratelům přímo z provozu.
Jiná mimozemědělská činnost zahrnuje např. smluvní práce prováděné zpravodajskou jednotkou při odstraňování sněhu, čištění obcí, ochraně životního prostředí apod.

Tab.21 – Zpracování vlastních výrobků, poskytování služeb
Tabulka obsahuje naturální množství zemědělských produktů vlastní výroby (ne konečných výrobků z nich), zpracovaných ve stanoveném období zemědělskými prvovýrobci ve vlastních výrobnách, např. na masné výrobky, mléčné výrobky, loupané brambory pro velkoodběratele, bramborové lupínky, marmelády, ovocné šťávy, víno, krmiva.
Poskytování služeb zpravodajskou jednotkou externím odběratelům je měřeno finančním přínosem služeb (tržbami).

Tab.22 – Vlastní spotřeba zemědělských výrobků v domácnosti (podniku)
Patří sem výrobky z vlastní produkce spotřebované v období od října 2002 do září 2003 jako potraviny v domácnostech nebo podnicích zemědělských výrobců, dále výrobky z vlastní produkce zpravodajských jednotek, které jsou vydávány jako naturální mzda pracovníkům.

Tab.23 – Doplňující ukazatele o zdrojích vody a zavlažování
Tabulka zahrnuje doplňující ukazatele o zdrojích vody a zavlažování – zdroj vody pro podnik, způsob likvidace odpadních vod, zavlažovatelná plocha, zavlažovaná plocha, původ vody používané k zavlažování a způsob zavlažování.
Způsob likvidace odpadních vod se týká odpadních vod hospodářských objektů, ne domácnosti hospodáře. Objekty pouze pro rostlinnou výrobu mohou být výjimečně bez produkce odpadních vod.
Zavlažovatelnou plochou se rozumí plochy s možností závlahy (vykázaný údaj nemůže být větší než výměra zemědělské půdy celkem).
Zavlažovaná plocha představuje skutečně zavlažované plochy za sledované období.

Tab.24 – Podnikatelské subjekty – fyzické osoby nesplňující prahové hodnoty šetření
Údaje byly zjištěny u fyzických osob, které nesplnily prahové hodnoty šetření FSS 2003 a byly v Registru farem evidovány buď jako aktivní zemědělci z AGC 2000, nebo majitelé IČO pro zemědělskou činnost.

Tab.25 – Rozsah hospodaření podnikatel. subjektů FO nesplňující prahové hodnoty
Tabulka obsahuje rozsah podprahové zemědělské činnosti neaktivních evidovaných zemědělců.

Tab.26 – Vlastnictví zemědělské půdy u nehospodařících podnikatel. subjektů
Údaje o vlastnictví a pronájmu zemědělské půdy neaktivních podnikatelských subjektů.


Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.