Komentář

Komentář

Počasí pro sklizňové práce a následně i předseťovou přípravu na většině území probíhalo příznivě. Po spíše suchém srpnu s nerovnoměrně rozloženými srážkami nastalo zlepšení vláhových podmínek, což se odrazilo na příznivém růstu a vývoji řepky i obilnin. Setí probíhalo v agrotechnických lhůtách. Vzcházení ozimých obilnin bylo rychlé, rovnoměrné a některé i pozdě seté porosty byly díky příznivému počasí ve velmi dobrém stavu. Na stavu ozimů se příznivě projevil i průběh počasí po vzejití a hlavně pak během listopadu a prosince. Postupné ochlazování pomalu ukončilo vegetaci, porosty byly na zimu dobře připraveny. Během zimních měsíců bylo počasí pro ozimy příznivé. Na jaře musely rostliny přečkat v krátkém čase hned několik stresujících faktorů za sebou. Vysoké teploty pár dní po zimě vystřídaly nízké teploty a nedostatek srážek. K tomu se ještě připojily mrazy ke konci dubna, které poškodily vzcházející porosty cukrovky, ovocné sady a v některých oblastech poškodily řepku, zeleninu, ale i jarní a ozimé obilniny. Celkově jsou však stavy porostů dobré.

Výměra zemědělské půdy zjištěná soupisem osevních ploch v roce 2005 činí 3 605 tis. ha, tj. o 26 tis. ha méně (o 0,7 %) než v roce loňském. Výměra orné půdy zaujímá 2 703 tis. ha, což je snížení o 16 tis. hektarů (o 0,6 %) proti roku předchozímu. Její podíl na celkové zemědělské půdě je 75,0 %. Na trvalé travní porosty připadá 853 tis. ha, tj. o 5 tis. ha (o 0,6 %) méně než v roce loňském. Jejich podíl na celkové zemědělské půdě činí 23,7 %. Výměra orné půdy neoseté a úhoru se také snížila, a to o 9 tis. ha (o 17 %) a reprezentuje 1,7 % ze sledované výměry orné půdy.

Obiloviny jsou pěstovány na 60,0 % osevní plochy (59,0 % orné půdy), z toho nejrozšířenější obilovina pšenice ozimá zaujímá 28,7 % osevní plochy. Okopaniny tvoří 3,9 %, olejniny 15,0 % (z toho řepka 10,1 %), pícniny na orné půdě 18,5 % (z toho víceleté 8,3 %) osevní plochy.

Obilovinami osetá plocha ve výši 1 593 tis. ha je o 14 tis. ha (o 0,9 %) nižší než v roce minulém. Luskovinami bylo oseto 39 tis. ha, což je o 11 tis. ha více. Okopaniny zaujímají 103 tis. ha a to představuje snížení o 6 tis. ha. Vyšší osevní plocha je u olejnin, a to 400 tis. ha, tj. o 17 tis. ha více než v roce 2004. Vyšší osevní plochy jsou také u plodin technických, a to o 13 tis. ha. Pícniny na orné půdě zaujímají v letošním roce plochu o 9 tis. ha nižší než v roce minulém.


Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.