Úvod

Úvod

Český statistický úřad vydává sedmou publikaci v řadě „Cizinci v České republice“. První publikace vyšla v prosinci 2001.

Publikace komplexně soustřeďuje aktuální údaje o cizincích, kteří si Českou republiku zvolili za místo svého trvalého nebo dlouhodobého pobytu, kteří v ní našli zaměstnání nebo zde podnikají a kteří se do České republiky uchýlili před politickým pronásledováním nebo před kritickou ekonomickou situací ve své vlasti. Těžištěm statistických informací jsou data za rok 2006, často však doplněná časovými řadami údajů za uplynulé roky. Do papírové verze publikace se u tabulek obsahujících časové řady z prostorových důvodů nevešly údaje za všechny roky, za které jsou k dispozici. V takovém případě je možné celou časovou řadu nalézt na webové stránce ČSÚ:


Vydání publikace je stejně jako v předchozích letech legislativně podloženo usnesením vlády ČR (tento rok se jedná o usnesení vlády ČR č. 126/2007 ze dne 21. 2. 2007).

Informace obsažené v publikaci byly, obdobně jako tomu bylo u dříve vydaných publikací, získány z informačních systémů resortů Ministerstva vnitra ČR, Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva spravedlnosti ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstva zdravotnictví ČR a Českého statistického úřadu a koordinovány redakční radou, složenou ze zástupců všech zúčastněných resortů. Iniciátorem vydávání publikace je Komise ministra práce a sociálních věcí pro integraci cizinců.

Vzhledem k opakovanému vydávání publikace se již její podobu podařilo značně ustálit, největší změny oproti roku loňskému dostála kapitola 3., která byla doplněna o řadu nových grafů, např. týkajících se zaměstnanosti cizinců v krajích či vybraných okresech, zahrnuty jsou struktury státních občanství u obou typů ekonomické aktivity cizinců, rozložení do Odvětvové klasifikace ekonomických činností, nechybí ani informace zobrazující situaci u nejčetnějších státních občanství ekonomicky aktivních cizinců v ČR.

Skupina cizinců, o kterých jsou k dispozici záznamy v jednotlivých informačních systémech, se vzájemně liší a je poměrně těžké vytvořit si o cizincích ucelený obraz z takto nesourodých zdrojů. Nejedná se o svévolné komplikování orientace v informacích o cizincích, tato situace je spíše způsobena tím, že jednotlivé informační zdroje jsou přizpůsobeny potřebám resortu, na kterém byly zřízeny, a proces harmonizace datových zdrojů s ohledem na vzájemnou srovnatelnost je teprve v počátcích a není v žádném případě jednoduchý. Aby bylo jasnější, o kterých cizincích jednotlivé tabulky vypovídají, na následující straně je možné najít souhrnnou tabulku (čísla tabulek se vztahují k letošnímu vydání publikace).

Pokud by vážený čtenář měl nějaké připomínky k obsahu a formě publikace, je nejvhodnější doba na jejich sdělení a vzetí v úvahu při přípravě dalšího ročníku publikace.

Publikace je poskytována zdarma pro knihovny, školy, pro vědecká pracoviště, pro nestátní neziskové organizace a instituce. Její informace jsou určeny i členům parlamentu a vlády ČR, ústředním a územním orgánům státní správy, novinářům a všem obyvatelům České republiky.


Praha, 2007


Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.