Cizinci v ČR - 2007


5. Kriminalita cizinců

5. Kriminalita cizinců

Počty stíhaných a obžalovaných osob, osob vyřízených ve zkráceném přípravném řízení a osob, na které byl podán návrh na potrestání, jsou zpracovány ze statistických listů trestních, které vyplňují okresní, krajská a vrchní státní zastupitelství. Statistický list trestní se vyplňuje ke každé známé osobě zapsané v rejstříku pro dozor v trestním řízení. V případech, kdy došlo k řízení ve věci, v níž nebyl zjištěn pachatel (podezřelý), se statistický list nevyplňuje. Statistický list se vyplňuje podle obsahu spisového materiálu shodným způsobem na všechny osoby bez ohledu na způsob vyřízení věci.

Počty odsouzených osob jsou zpracovány ze statistických listů trestních, které vyplňují okresní a krajské soudy. Statistický list trestní se vyhotovuje ihned po právní moci rozhodnutí ve věci, a to o každé osobě samostatně. U podmíněně zastaveného řízení se statistický list trestní vyplňuje až po pravomocném rozhodnutí soudu podle § 308 trestního řádu. Je-li odsouzený uznán vinným ze spáchání více trestných činů, uvádí se v těchto přehledech označení nejzávažnějšího z nich.

Údaje o osobách ve výkonu trestu odnětí svobody a výkonu vazby jsou převzaty z evidence Generálního ředitelství Vězeňské služby České republiky o stavu odsouzených a obviněných osob ve věznicích a vazebních věznicích.

Stíháno – počet osob, jejichž trestní stíhání vedené podle § 160 trestního řádu bylo ve sledovaném roce ukončeno.

Obžalováno – počet osob, na které byla ve sledovaném roce u soudu podána obžaloba podle § 176 trestního řádu.

Zkrácené řízení – počet osob, u kterých bylo ve sledovaném roce ukončeno zkrácené přípravné řízení dle § 179a trestního řádu.

Návrh na potrestání – počet osob, na které byl soudu podán návrh na potrestání dle § 179c trestního řádu.

Odsouzená osoba – osoba, proti které byl vydán soudem odsuzující rozsudek, který již nabyl právní moci.

Soudní vyhoštění cizinců se provádí na základě výkonu trestu vyhoštění podle zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon, který ukládají soudy v trestním řízení podle zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním, v souvislosti s jedním nebo více trestnými činy, pro které byl cizinec odsouzen. Trest vyhoštění může soud uložit podle trestního zákona jako trest samostatný nebo vedle jiného trestu. Trest vyhoštění neukládají soudy každému cizinci, který je odsouzen za spáchání trestného činu. Rozhodnutí správního orgánu (vydaná do 31. 12. 1999) o zákazu pobytu nelze zaměňovat s trestem zákaz pobytu, který ukládá soud v trestním řízení rozsudkem za spáchání trestného činu.


Zveřejněno dne: 30.11.2007
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.