Cizinci v ČR - 2007


4. Vzdělávání cizinců

4. Vzdělávání cizinců

Cizinci v České republice mají v oblasti vzdělávání stejná práva a povinnosti jako občané České republiky (pokud není zákonem stanoveno jinak). Cizincům náleží právo na vzdělání podle Listiny základních práv a svobod.

K právním předpisům Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT ČR), jimiž se řídí vzdělávání cizinců, patří:

Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), § 20 Vzdělávání cizinců;
Pokyn ministra školství, mládeže a tělovýchovy k zajištění kursů českého jazyka pro azylanty čj. 21 153/2000-35 (vydáno 4. 6. 2000, účinnost od 1. 7. 2000, uveřejněno ve Věstníku MŠMT ČR č. 7/2000.

Vzdělávání cizinců vychází z následujících principů:

1) osoby, které nejsou státními občany České republiky a pobývají oprávněně na území České republiky, mají přístup k základnímu, střednímu a vyššímu odbornému vzdělávání za stejných podmínek jako státní občané České republiky, včetně vzdělávání při výkonu ústavní výchovy a ochranné výchovy;

2) osoby se státním příslušenstvím jiného členského státu Evropské unie a jejich rodinní příslušníci mají přístup ke vzdělávání a školským službám za stejných podmínek jako občané České republiky;

3) pro žáky, kteří jsou dětmi osoby se státní příslušností jiného členského státu Evropské unie a kteří na území České republiky, kde taková osoba vykonávala nebo vykonává pracovní činnost v pracovněprávním vztahu nebo samostatně výdělečnou činnost, nebo na území České republiky studuje, anebo získala na území České republiky právo k pobytu z jiného důvodu, dlouhodobě pobývají a kteří plní povinnou školní docházku podle školského zákona, zajistí krajský úřad příslušný podle místa pobytu žáka ve spolupráci se zřizovatelem školy

- bezplatnou přípravu k jejich začlenění do základního vzdělávání, zahrnující výuku českého jazyka přizpůsobenou potřebám těchto žáků;

- podle možností spolupráci se zemí původu žáka podporu výuky mateřského jazyka a kultury země jeho původu, která bude koordinována s běžnou výukou v základní škole.

Krajský úřad zajistí přípravu pedagogických pracovníků, kteří budou tuto výuku zabezpečovat.

Studium cizinců na veřejných vysokých školách se řídí zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách). Cizinec studuje za stejných podmínek jako student ČR. Pouze v případě, že veřejná vysoká škola uskutečňuje studijní program v cizím jazyce, stanoví mu poplatek za studium v programech bakalářského, magisterského nebo doktorského studia.

Metodické poznámky k tabulkám

Údaje, pokud není uvedeno jinak, jsou za školy zřizované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, obcemi, kraji, soukromými a církevními zřizovateli, v případě středních a vyšších odborných škol i jinými ministerstvy. Tabulky za vysoké školy jsou bez škol zřizovaných Ministerstvem obrany ČR a Ministerstvem vnitra ČR. Údaje za vysoké školy od akademického roku 2004/05 jsou ve fyzických osobách, údaje za období před rokem 2004/05, pokud není řečeno jinak, za celkové počty studií.

Stejně jako v předchozím roce jsou v rámci jednotlivých druhů škol údaje včetně škol pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami.


* * * * *


Mateřské školy

Podíl cizinců v mateřských školách činí 1,0 % všech dětí navštěvujících mateřskou školu. Naprostá většina dětí - cizinců v mateřských školách pochází z Vietnamu (36,0 %), dále z Ukrajiny (17,9 %), Slovenska (15,7 %) a Ruska (6,4 %).

Základní školy

V České republice tvoří cizinci 1,4 % žáků v základních školách. Nejčastěji se jedná, stejně jako v mateřských školách, o občany Vietnamu (27,6 %), Ukrajiny (22,0 %), Slovenska (18,1 %) a Ruska (7,3 %).

Střední školy

V oblasti středního školství činí podíl studujících cizinců celkem 1,0 %. Jedná se především o občany Vietnamu (23,3 %), Ukrajiny (22,5 %), Slovenska (15,3 %) a Ruska (11,4 %).

Konzervatoře

Na konzervatořích se vzdělává celkem 112 cizinců a jejich podíl na celkovém počtu žáků konzervatoří činí celkem 3,2 %. Nejčastěji se jedná o občany Slovenska (39,3 %), Ukrajiny (16,1 %) a Ruska (9,8 %).

Vyšší odborné školy

V posledních letech poklesl celkový počet cizinců na vyšších odborných školách na 313 žáků. Souvisí to i s celkovým poklesem žáků vyšších odborných škol. Cizinci studují především formou denního studia, dálkovou formou z nich studuje o něco více než třetina.

Nejvíce cizinců studuje na vyšších odborných školách v Praze (35 %) a v Moravskoslezském kraji (24 % cizinců na českých VOŠ).

Nejčastěji cizinci studují na vyšších odborných školách v oborech zdravotnických a ekonomických. Cizinci tvoří 1,1 % všech studentů vyšších odborných škol, nejčastěji se jedná o občany Slovenska (60,5 %).

Vysoké školy

Vysoké školství je oblast vzdělávání, ve které studuje nejvíce cizinců. Od akademického roku 2001/02 se počet cizinců studujících na českých vysokých školách více než ztrojnásobil, cizinci studují především v bakalářských a magisterských studijních programech prezenční formou a tvoří 7,6 % všech studentů vysokých škol.

Počty studentů pochopitelně závisejí na počtu poprvé nově přijatých ke studiu v jednotlivých letech. Cizinci tvoří 8,7 % všech poprvé zapsaných na vysoké školy. Z celkového počtu absolventů vysokých škol je celkem 5,7 % cizinců.

Nejvíce cizinců studuje na vysokých školách v Praze a v Brně, nejčastěji se jedná o studenty ze Slovenska. Po roce 2000 jsme zaznamenali nárůst počtu studentů z bývalých států Sovětského svazu (Rusko, Ukrajina, Bělorusko, Kazachstán a další). Poměrně velký počet studentů je i z Vietnamu, Spojeného království, Polska a Německa.


Zveřejněno dne: 30.11.2007
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.