Úvod

Úvod

Český statistický úřad vydává čtvrtou publikaci v řadě „Cizinci v České republice“. První publikace vyšla v prosinci 2001. V novém vydání z roku 2004 došlo k drobnému rozšíření grafů a obsahů některých tabulek v souladu se změnami zákonných úprav řešících danou problematiku. Publikace tak komplexně soustřeďuje aktuální údaje o cizincích, kteří si Českou republiku zvolili za místo svého trvalého nebo dlouhodobého pobytu, kteří v ní našli nebo hledají zaměstnání a kteří se do České republiky uchýlili před politickým pronásledováním nebo před kritickou ekonomickou situací ve své vlasti. Těžištěm statistických informací jsou data za rok 2003, často však doplněná časovými řadami údajů za uplynulé roky. Do papírové verze publikace se z prostorových důvodů do tabulek obsahujících časové řady nevešly údaje za všechny roky, za které jsou údaje k dispozici. V takovém případě je možné celou časovou řadu nalézt na webové stránce ČSÚ:


Vydání publikace je stejně jako v předchozích letech legislativně podloženo usnesením vlády ČR (tento rok se jedná o usnesení vlády ČR č. 126 ze dne 11. 2. 2004).

Informace obsažené v publikaci byly, obdobně jako tomu bylo u dříve vydaných publikací, získány z informačních systémů Ministerstva vnitra ČR, Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva spravedlnosti ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstva zdravotnictví ČR a Českého statistického úřadu a koordinovány redakční radou, složenou ze zástupců všech zúčastněných resortů. Iniciátorem vydávání publikace je Komise ministra vnitra pro integraci cizinců a rozvoj vztahů mezi komunitami.

V první kapitole (Demografické aspekty života cizinců v ČR) přibyla oproti minulým vydáním jedna tabulka (1-10. Cizinci podle účelu pobytu, pohlaví a státního občanství - údaje za 10 nejčetněji zastoupených státních občanství). Pro srovnání byl graf věkové struktury cizinců v ČR doplněn o obdobný graf pro celou populaci ČR. Dále přibyl graf zobrazující vývoj struktury narozených dětí-cizinců podle státního občanství a dále graf zobrazující ekonomickou aktivitu jako účel pobytu a její strukturu u pěti nejčetněji zastoupených státních občanství.

Druhá kapitola (Azyl a azylová zařízení) zůstala prakticky beze změny, pouze tabulky 2-4. a 2-5. popisující průběh řízení o udělení azylu u Vrchního soudu byly z důvodu právní úpravy nahrazeny tabulkami zachycujícími řízení na úrovni soudů krajských.

Ve třetí kapitole (Ekonomická aktivita cizinců) byly tabulky 3-20. až 3-23. rozšířeny a nově přinášejí informaci jak o cizincích s živnostenským oprávněním (jako v minulém roce), tak o cizincích s povolením k zaměstnání a občanech Slovenska registrovaných na úřadech práce. To bylo umožněno díky propojení informačního systému OK-Práce Ministerstva práce a sociálních věcí ČR na centrální úroveň.

Ze čtvrté kapitoly (Vzdělávání cizinců) bylo nutné vyřadit tabulku 4-3., protože nutně nehovoří o cizincích, a dále tabulky 4-15. až 4-17., protože položka obor studia v matrice studentů neobsahuje dostatečně kvalitní data.

V šesté kapitole (Zdravotní péče o cizince) se v tabulkách 6-2. a 6-3. uvádí nově data za nemocnice za zdravotnictví celkem. V předchozích publikacích byla uvedena pouze data za resort zdravotnictví.

V dalších dvou kapitolách (Kriminalita cizinců a Nelegální migrace přes státní hranice ČR) jsou změny spíše kosmetické.
Skupina cizinců, o kterých jsou k dispozici záznamy v jednotlivých informačních systémech, se vzájemně liší a je poměrně těžké vytvořit si o cizincích ucelený obraz z takto nesourodých zdrojů. Nejedná se o svévolné komplikování orientace v informacích o cizincích, tato situace je spíše způsobena tím, že jednotlivé informační zdroje jsou přizpůsobeny potřebám resortu, na kterém byly zřízeny a proces harmonizace datových zdrojů s ohledem na vzájemnou srovnatelnost je teprve v počátcích a není v žádném případě jednoduchý. Aby bylo jasnější, o kterých cizincích jednotlivé tabulky vypovídají, na následující straně je možné najít souhrnnou tabulku (čísla tabulek se vztahují k letošnímu vydání publikace).

Změny, které se objeví v dalším vydání publikace (v roce 2005) však budou podstatnější a je třeba se připravit na to, že srovnatelnost dat mezi údaji za rok 2003 a údaji za rok 2004 bude těmito změnami omezena. Změny většinou souvisejí se vstupem České republiky do EU.

Pokud by tedy vážený čtenář měl nějaké připomínky k obsahu a formě publikace, je nejvhodnější doba na jejich sdělení a vzetí v úvahu při přípravě dalšího ročníku publikace.


Publikace je poskytována zdarma pro knihovny, školy, pro vědecká pracoviště, pro nestátní neziskové organizace a instituce. Její informace jsou určeny i členům parlamentu a vlády ČR, ústředním a územním orgánům státní správy, novinářům a všem obyvatelům České republiky.


Praha, listopad 2004


Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.