Úvod

Úvod

Milí čtenáři,

dostáváte do rukou analytický text, jenž navazuje na datové publikace Ženy a muži v datech. Cílem tohoto textu je zpřehlednění datových informací o rovném postavení žen a mužů v České republice a upozornění na vývoje a trendy v různých společenských oblastech z hlediska genderu.
Prvním krokem k podchycení statistiky různých oblastí genderové problematiky v ČSÚ bylo v roce 2000 vydání publikace „Ženy a muži v číslech“. Jednalo se o odbornou publikaci věnovanou genderové statistice v ČR. Účelem bylo vyhledání a zkompletování dat, která se v ČSÚ a v rámci resortů sledují podle pohlaví a dat, kde jsou genderově citlivé informace.
Tato genderová ročenka položila základy k dalšímu periodickému sledování a časovým řadám prezentovaných údajů. Publikace pak byla každoročně vydávána, v roce 2001 pod názvem Zaostřeno na ženy a od roku 2002 se jmenuje Zaostřeno na ženy a muže. Letošní vydání této ročenky je tedy sedmé v pořadí. V průběhu let došla publikace i kvalitativních změn: byla doplněna o další, doposud chybějící údaje a obsah byl zkoordinován i v souladu s požadavky a doporučeními mezinárodních institucí (např. UN ECE). V dnešní podobě lze říci, že tato ročenka komplexně pokrývá oblast současné genderové problematiky a je počítáno, že i do budoucna bude na případné aktuální potřeby reagovat.
Stalo se již tradicí, že data, poskytovaná státní statistikou, jsou v datové publikaci Zaostřeno na ženy a muže navíc doplněna i o vybrané informace ze sociologických výzkumů a šetření uskutečněných v ČSÚ i mimo něj.
Datová i textová (analytická) publikace zahrnují osm významných společenských oblastí: demografickou, zdraví, vzdělání, práce a mzdy, sociální zabezpečení, soudnictví a kriminalitu, veřejný život a rozhodování, vědu, technologie a informační společnost. U předkládané textové analytické publikace je na rozdíl od datové publikace metodika ke všem kapitolám pohromadě.
Do budoucna se počítá, že se genderová analýza hlouběji zaměří vždy na jednu konkrétní problematiku (oblast), např. na život seniorů v ČR z hlediska genderu, a tu bude zkoumat v rámci všech ostatních oblastí (zdraví, vzdělanostní struktura, postavení na trhu práce, v rozhodovacích pozicích a ve veřejném životě, pobírání důchodů, zastoupení ve výzkumu a vývoji, využívání moderních komunikačních technologií, atd.).
Přehled základních genderových ukazatelů a dalších informací (odkazy na legislativu, stručná historie genderové problematiky, aj.) naleznete na internetových stránkách ČSÚ (www.czso.cz) pod genderovými statistikami (pod odkazem Lidé a společnost).


Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.